Gebloemde lijfjes

 
Le
29 oktober 2014
Conservator Zaans Museum / Projectmedewerker Uitvoerende Kunsten Allard Pierson

Als dame in de 19de eeuw heb je het maar druk met je verschillende keren per dag verkleden. Als praktische oplossing zou je dan kunnen kiezen om verschillende lijfjes bij dezelfde rok te dragen. Dan hoefde je minder te wisselen. Bovendien bespaarde je op een nieuwe rok van dure stof.

Dezelfde stof, maar een ander lijfje

In de collectie van het Amsterdam Museum zijn er verschillende van zulke lijfjes van dezelfde stof voor overdag en ’s avonds te vinden. Een mooi voorbeeld daarvan zijn deze twee gebloemde lijfjes van modieuze changeant zijde. Het japonlijfje voor overdag, met wijd uitlopende mouwen met franje, past in de mode rond 1850-1855. De mouwen zijn uitgelegd met een baan van witte tule en zijn gegarneerd met lichtblauwe strikken. Het is lastig te zeggen of het origineel is. Onder de paars en zwarte strikken van fluweel sluit het lijfje met haken en ogen. Er was beslist een bijpassende rok bij, maar die is niet in de collectie terug te vinden.

Avondlijfje, changeant zijde, 1850-1855

Voor ’s avonds kon er dan gewisseld met dit gebaleineerde avondlijfje. Het lijfje loopt zowel voor als achter in een punt uit en sluit van voren met een veter. De mouwen zijn uit het lijfje gehaald en bevinden zich niet in de collectie. Wanneer de mouwen zijn verwijderd is onbekend. Mogelijk werden de mouwen afgewisseld. Wie de japon gedragen heeft met beide lijfjes is helaas niet meer de achterhalen.

 

 

 

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie