Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Categorie

Filter

Categorie

  • Blog
    Kostuums van Iris van Herpen uit Synthetic Twin van Nanine Linning, foto:© Kalle Kuikkaniemie
    1
    22 dec 2016

    Veel couturiers hebben ook kostuums voor theater- en dansvoorstellingen ontworpen. Een groot voordeel van het ontwerpen voor theater is de creatieve vrijheid van de ontwerper: geen vastgestelde herfstkleuren of modetrends en ruimte om te spelen met de bewegingsvrijheid van de dragers.

  • Blog
     

    Een korset inrijgen: lange tijd was dit voor veel vrouwen een van de gewoonste zaken van de wereld. De geveterde achterkant is een van de kenmerkende aspecten van een korset en lijkt misschien een vanzelfsprekend gebruik. Toch is het niet zomaar een kwestie van de veter door alle gaatjes rijgen.

  • Blog
    Valhoed uit de 17e eeuw, Rijksmuseum Amsterdam
     

    Vandaag de dag zie je steeds meer kinderen met een helm fietsen. In de 17e, 18e en eerste kwart van de 19e eeuw was het heel gebruikelijk dat kinderen hoofdbescherming droegen. Dit waren meestal bolle mutsen of mutsen met een stootrandje, ook wel valhoedjes genoemd. 

  • Blog
    Martin Margiela, dekbedjas, 1999/2000, Centraal Museum Utrecht
     

    De dekbedjas uit 1999/2000 is een van de meest iconische ontwerpen van modehuis Maison Martin Margiela. In 2012 werd het ontwerp voor de samenwerking met winkelketen H&M aangepast voor het grote publiek. Maakt het constructivistisch vraagstuk van Margiela hiermee de sprong naar de mainstream? 

  • Blog
     

    Het Nederlands Openluchtmuseum bezit een nationale feestrok, die gemaakt is van een afdankertje van Audrey. De rok blijft bewaard, onder andere een poos in de verkleedkist. In 1984 werd de rok geschonken aan het Nederlands Openluchtmuseum.

  • Blog
     
    5 dec 2016

    Rouwkleding is in ons dagelijks leven niet meer vanzelfsprekend. Anders ligt dat in de...

  • Blog
     

    In het Victoria & Albert museum (V&A) staat op dit moment een tentoonstelling over de...

  • Blog
    Blog Modemuze Roberto Luis Martins. Josephine Bonaparta ca. 1808, Baron Antoine-Jean Gros, Museum Mass+®na (Nice, Frankrijk). Tupac Shakur ca. 1995Josephine Bonaparte ca. 1808, Baron Antoine-Jean Gros, Museum Masséna (Nice, Frankrijk). Tupac Shakur ca. 19
    4

    Hoewel de kleding van Josephine Bonaparte en Hip Hop-legende Tupac Shakur op weinig vlakken overeenkwam, deelden zij allebei een voorliefde voor paisley. Voor Josephine was dit echter een manier om haar elitaire positie aan te geven, terwijl Tupac zich hiermee associeerde met het straatleven in LA.

  • Blog
    Detail van een bergère met veren, ca. 1780, collectie Fries Museum Leeuwarden.
     
    18 nov 2016

    Als er in Museum Volkenkunde niet de tentoonstelling Wereld Vol Veren stond, was dit hoedje was me niet meteen opgevallen. De bergère, of herderinnenhoedje, is vlak na de opening van het Fries Museum geschonken en is waarschijnlijk een trouwhoed.

  • Blog
     
    16 nov 2016

    De tulband is een eeuwenoud Oosters hoofdeksel en bestond al in de periode voor de Islam. In Islamitische tijden ontwikkelde de tulband zich echter tot hoofddeksel om de Arabische van de niet-Arabische mannen en moslims van de niet-moslims te onderscheiden. Een hoofddeksel vol betekenis en symboliek.

  • Blog
    2

    Daan Wieman kwam al vroeg in aanraking met het kleermakersvak. Inmiddels werkt Wieman al 28 jaar als meesterkleermaker voor het Nederlands theater. Hij gebruikt moderne maar ook historische naaitechnieken voor het maken van theaterkostuums.

  • Blog
     
    7 nov 2016

    Museum Van Loon beschikt over een koetshuis, dat oorspronkelijk een eenheid vormde met het huis aan de Keizersgracht 672. Onlangs werd een van de meest spectaculaire rijtuigen, de gala-berline van jonkheer Louis van Loon gerestaureerd. Daarbij werkte het museum samen met de Meesteropleiding Coupeur voor de reconstructie van de bijbehorende livreien.

Pagina's