Re-used, re-satin

 
okt '22 24
apr '23 02
Tentoonstelling
Zeeuws Museum

De herkomst én toekomst van textiel: in een breed samenwerkingsverband met een indrukwekkend aantal wetenschappers, textiel- en modeontwerpers zoals Remi Veldhoven en Sjaak Hullekes, onderzoekt het Zeeuws Museum de herkomst én toekomst van 18de- en 19de- eeuws gebrocheerde damast uit de eigen en andermans collecties. Het textiel is vol toewijding in Norwich (GB) geweven en daarna door, onder meer, de Zeeuwse man met liefde gedragen.

De research naar stalenboeken, origineel textiel en kleuranalyses van garens is een ‘work in progress’, dat leidt tot een nieuw hedendaags textielontwerp én een tentoonstelling.

Hemdrok in een nieuw jasje 

Zo’n vier jaar geleden start het onderzoek, vanuit pure nieuwsgierigheid, naar de oorsprong van een aantal damasten hemdrokken uit de collectie van het Zeeuws Museum. Wat is de connectie met het Britse Norwich en hoe kan het dat de stof zo goed geconserveerd en kleurrijk is gebleven? Er blijkt zoveel te ontdekken over de bloemsoorten, de kleurstof en de beschermlaag die het zo’n typerende glans geeft. T

extielonderzoeker en –ontwerper Remi Veldhoven, vanaf het begin aan boord, onderzoekt mee en ontwerpt met alle nieuwe kennis een hedendaags damast. Modeontwerper Sjaak Hullekes, die oorspronkelijk uit het Zeeuwse Zierikzee komt, maakt van het nieuwe damast een nieuw jasje. Om het verhaal compleet te maken, haakt digitaal modeontwerper Amber Jae Slooten van the Fabricant aan voor het campagnebeeld; een NFT* geïnspireerd op het oude hemdrok.

Voor re_USED re_SATIN heeft het Zeeuws Museum intensief samengewerkt met Remi Veldhoven, Hul le Kes, EE Exclusives-Van Engelen & Evers, Wolkat, Michael Nix Art Proaño Gaibor / Rijkserfgoedlaboratorium, Loret Karman / De Amsterdamse Steek, Betty Stikkers en het Zeeuws Archief.

De Werkplaats

Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag met de stof, garens en wol uit re_USED re_SATIN.

Kijk op de website voor meer informatie over de activiteiten, openingstijden van de Werkplaats en Zeeuws Museum