Japonnen van Hirsch & Cie.

2
Le
19 november 2014
Conservator Zaans Museum / Projectmedewerker Uitvoerende Kunsten Allard Pierson

Maison Hirsch & Cie is een modehuis dat 40 jaar nadat het zijn deuren sloot nog steeds tot de verbeelding spreekt. Met Frans sprekend personeel, chique etalages en haute couture bracht het de Parijse mode naar Nederland. Het was geen zaak waar je zo naar binnen liep om wat uit te rekken te kiezen. 

Eerste haute couture in Nederland

In 1882 opende Maison Hirsch & Cie. zijn deuren aan het Leidseplein, op de plek waar nu de Applestore gevestigd is. De eigenaren waren de Duitse Sally Berg en Sylvain Kahn. Zij kenden elkaar van het Brusselse warenhuis van Leo Hirsch, die zijn naam verbond aan het nieuwe modepaleis in Amsterdam. Hirsch & Cie. was de eerste winkel waar haute couture werd verkocht in Nederland, daarnaast waren er luxe accessoires verkrijgbaar.

Als klant werd je begeleid door één van de vendeuses, die je verschillende kledingstukken liet zien. Deze kledingstukken werden apart tevoorschijn gehaald en geshowd door een model, en hingen niet in de winkel. Het passen duurde vaak de hele dag, met een lunch of thee bij het vlakbij gelegen Hotel Americain.

In 1912 werd het huidige pand geopend, het was een tijd van grote bloei voor het exclusieve Hirsch & Cie. Ook het koningshuis was klant.

Het einde in 1976

Na de Tweede Wereldoorlog, waarbij een groot aantal Joodse werknemers omkwamen, wist Maison Hirsch & Cie. nooit meer helemaal op het oude niveau terug te komen. Het was te chique in veranderende tijden van onder andere de opkomende jeugdcultuur. Maison Hirsch & Cie. werd in 1976 gesloten.

Bekijk foto's van Hirsch & Cie. in de beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam.

Zie ook: A. den Dekker ...[et al. ; eindred.: Hinke Wiggers], Modepaleizen in Amsterdam: 1880-1960, Amsterdam/ Bussum 2007
Verschenen ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in het Amsterdams Historisch Museum van 26 april t/m 26 augustus 2007.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

9 dec 2014

Leuk dat jullie aandacht schenken aan Hirsch. Voor de lunch of thee hoefden klanten echter niet naar het Hotel Americain, aangezien Hirsch zelf ook een tea- en lunchroom had op de tweede verdieping van het gebouw. Dit is bijvoorbeeld te zien op foto's in het boek "a. Jacot, architect, Amsterdam: villa's, woonhuizen, winkelgebouwen, kantoren, hotels, tentoonstellingen" (Bussum 1916). Hartelijke groet, Femke Knoop (onderzoeker Hirsch & Cie)

9 dec 2014

Dank Femke, voor deze waardevolle aanvulling!

Reactie