Herontdek en herwaardeer: het jasje van mijn tante

 
3 februari 2023
Master student Midden-Oosten Studies UvA

Met veel liefde draag ik al jaren de oude kleding van mijn tante. Haar zorgvuldigheid in het opbergen en behouden van kleding maakt dat de kledingstukken die ik van haar krijg nog altijd in zeer goede staat zijn.

Dit oranje jasje heeft mijn tante 25 jaar geleden gekocht. Het is van Betty Barclay en gemaakt van een wol mengsel.

Vanwege de felle kleur heb ik het een tijdje niet durven dragen. Op zoek naar een oranje kledingstuk voor Koningsdag trok ik het een aantal jaar geleden weer uit de kast. Sinds ik het jasje heb herontdekt is het een van mijn favoriete kledingstukken, en draag ik het met veel plezier.

Vintage in de pubertijd

Ik ben tweedehands en vintage kleding gaan dragen toen ik op de middelbare school zat. Als oudste dochter kon ik geen kleding dragen van een oudere zus. In plaats daarvan droeg ik de oversized truien van mijn vader, kleding van mijn nichtjes, en de kleding van mijn tante. Wanneer de truien van mijn vader iets te heet waren gewassen of gewoon een beetje oud waren, dan mocht ik ze hebben. De kleding die ik van mijn tante kreeg daarentegen was altijd in goede staat.

Omdat mijn tante veel van haar kleding erg zorgvuldig bewaart, heeft ze kleding van meer dan 30 jaar oud in bijna perfecte staat. Ze heeft zelfs nog jurken die door haar moeder zijn gemaakt in de jaren vijftig. Ze legt velletjes papier tussen de kleding, laat het repareren en verstellen. Haar liefde en zorgvuldigheid voor kleding vind ik dan ook zeer inspirerend.

In de oorspronkelijke context droeg mijn tante de kleding in setjes: een pantalon met bijpassend jasje, een blouse en een zijden sjaaltje. Ik draag de kledingstukken juist los van elkaar en maak zo nieuwe combinaties.

De details van het jasje: rechthoekig stuk op mouw

Kleding koesteren is duurzaam

Naast dat ik de kleding van mijn tante erg mooi vind, vind ik het ook belangrijk om bestaande kledingstukken een nieuw leven te geven. In plaats van iets nieuws te kopen is het een kunst om oude kleding op een nieuwe manier te dragen.

We weten inmiddels allemaal dat de aarde opwarmt en het klimaat overal ter wereld veranderd. De fashion industrie is hierbij een van de grootste vervuilers. Toch is constant nieuwe kleding kopen heel normaal in onze samenleving. Eigenlijk best gek. In plaats van nieuwe kleding kopen en laten produceren, kun je veel beter je oude kleding laten repareren! Daarnaast gaat kleding van goede kwaliteit langer mee, en is dus minder vervuilend voor het milieu. Door je kleding te koesteren en opnieuw te dragen kun je overconsumptie tegengaan. We hebben namelijk alles al!

Actie tegen Greenwashing van H&M door XR Fashion Action. Bron: facebook Extinction Rebellion

In 2020 ben ik betrokken geraakt bij de actiegroep Extinction Rebellion. Sinds ik me actief bezig hou met de staat van het klimaat is gebruikte kleding dragen voor mij niet alleen een keuze maar ook noodzaak geworden. De liefde voor tweedehands kleding is aangevuld met een sterk gevoel van iets willen bijdragen aan de verbetering van onze planeet.

Een bijdrage leveren kan al heel simpel: koop niets nieuw, koester en repareer je kleding, of organiseer een kledingruil. Op welke manier lever jij een bijdrage?

Modemuze@Continue this thread

Van 17 februari tot 3 september 2023 is dit jasje te zien in het Modemuz-lab in de tentoonstelling Continue This Thread. Karim Adduchi x Tess van Zalinge in het Amsterdam Museum.

 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie