State of Fashion - Ways of Caring

 
As
8 juli 2022
Kunsthistorica, redacteur, schrijver, officemanager

State of Fashion is een internationaal modeplatform in Arnhem dat pioniers op het gebied van modeontwerp en onderzoek met elkaar verbindt. Het platform bouwt voort op de Arnhem Mode Biënnale (2005 – 2013) en op het profiel dat de stad Arnhem heeft opgebouwd als knooppunt voor vernieuwing, onderzoek en innovatie in de mode.

State of Fashion verbindt mode expliciet met de maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen van onze tijd: inclusiviteit en fair practice, de impact van globalisering en de klimaatcrisis. Hoe kan mode bijdragen aan oplossingen voor deze problemen en aan een betere wereld? Om een antwoord te geven op die vraag hebben voor de biënnale van dit jaar twee curatorencollectieven de handen ineengeslagen: Not___Enough Collective, een collectief van drie Zuid-Amerikaanse vrouwen, en Fashion Open Studio, het presentatiecollectief van het wereldwijd bekende Fashion Revolution.

De biënnale van dit jaar, getiteld Ways of Caring, gaat onder andere over meerstemmigheid. Deze meerstemmigheid werd in het werkproces in aanloop naar de biënnale al duidelijk merkbaar: middels diverse open calls zijn deelnemers voor de tentoonstelling Fashion As Encounters geselecteerd. De kunstwerken die de kern vormen van de tentoonstelling zijn co-creaties gemaakt door groepen ontwerpers afkomstig van over de hele wereld.

Siviwe James, Riyadhus Shalihin, Widi Asari en Santiago Utima, 'Bodies That Make, Bodies That Consume', 2022, installatie. Foto: Eva Broekema

Het werk van Siviwe James (Zuid-Afrika), Riyadhus Shalihin en Widi Asari (Indonesië) en Santiago Utima (Colombia), getiteld Bodies That Make, Bodies That Consume, verbeeldt drie lange kledingrekken met daaraan identieke kledingstukken. Het werk reflecteert op de materiële restanten van de kledingindustrie en de diepgewortelde uitwissing van de arbeidsomstandigheden van textiel- en kledingarbeiders.

Op het eerste ogenblik lijken de kledingstukken allemaal samples uit een fabriek, maar dichterbij merk je als toeschouwer dat er zweetplekken op de stof zitten, en dat er labels aan de kledingstukken vastzitten met daarop teksten zoals: “I have worked since I was in school”. De installatie maakt zo de onzichtbare schade van de industrie zichtbaar. De kledinghangers waarop de kleding hangt zit bovendien vastgeklemd aan het rek: als symboliek dat de makers van deze kleding vaak niet loskomen van dit werk.

Detail van de installatie 'Bodies That Make, Bodies That Consume'. Foto door de auteur

Amidst The Threads, Our Names Become is de co-creatie van Eunice Pais (Portugal), Anabel Poh (Singapore) en Tra My Nguyen (Vietnam). De drie ontwerpers begonnen aan dit werk vanuit een gemeenschappelijke basis: hun diasporaperspectief. Door middel van verbeeldingskracht geven ze vrouwen eigenaarschap terug over hun eigen verhaal, identiteit en herinneringen. Door verschillende diasporische perspectieven met elkaar te verbinden, onthult de installatie de emotionele, culturele en feministische arbeid achter kleding en textiel.

Eunice Pais, Anabel Poh en Tra My Nguyen, 'Amidst The Threads, Our Names Become', 2022, installatie. Foto: Eva Broekema

Wei Chi Su (Taiwan), Ateliê Vivo (Brazilië) en Danayi Madondo (Zimbabwe) maakten samen het werk Does It Have An End?. Met behulp van textielafval, onbewerkte materialen en gedeconstrueerde tweedehandskleding, gecombineerd met multi traditionele ambachtelijke vaardigheden, maakten de ontwerpers een onafgewerkte organische sculptuur.

Tijdens de tentoonstelling kunnen bezoekers zelf toevoegingen maken aan het werk, door knopen te leggen in de nog loshangende draden of aan de slag te gaan met de aanwezige haaknaalden. Staatssecretaris van cultuur Gunay Uslu en burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch kregen de eer om als eerste knopen te leggen tijdens de officiële opening.

Wei Chi Su, Ateliê Vivo en Danayi Madondo, 'Does It Have An End?', 2022, installatie. Foto: Eva Broekema

State of Fashion – Ways of Caring is nog te zien tot en met 10 juli 2022 op diverse locaties in het centrum van Arnhem. Het volledige programma is te vinden op: www.stateoffashion.org

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie