Zwanger in korset

4
4 november 2016
Hoofdconservator mode, kostuum en kunstnijverheid Amsterdam Museum

Het korset heeft eeuwenlang onderdeel uitgemaakt van de garderobe van de vrouw. Ook zwangere vrouwen droegen in de eerste maanden van de zwangerschap een korset om de ingesnoerde taille enigszins te behouden. Het Amsterdam Museum heeft een bijzonder zwangerschapskorset in haar verzameling uit de periode 1890 - 1910.

Camouflage van de dikke buik

Van oudsher is er nauwelijks speciaal vervaardigde zwangerschapskleding geweest. Bestaande kleding werd zo goed en kwaad als het ging aangepast en de dikke buik werd met sjaals en wijde capes gecamoufleerd. Het was ‘not done’ om je zwangerschap te tonen.

Nadelen van het korset


Een reëel gevaar van het dragen van te strakke korsetten tijdens en direct na de zwangerschap betrof de verzakking van de baarmoeder. Als gevolg van meerdere zwangerschappen hadden veel vrouwen last van verzakking en de neerwaartse druk van het korset verergerde dit alleen maar. Artsen en kledinghervormers beargumenteerden dat korsetten vrouwenborsten - vooral de tepels - vervormde zodat het moeilijk of onmogelijk werd de baby te voeden.

Overzicht van de ontwikkeling van het korset.

De eerste zwangerschapskorsetten

Pas in de tweede helft van de negentiende eeuw kwam er meer aandacht voor de speciale eisen en behoeften rond een zwangerschap. Er verschenen nu ook speciale zwangerschapskorsetten zoals het korset uit de collectie van het Amsterdam Museum uit de periode 1890-1910. Deze zwangerschapskorsetten leken vaak nog veel op de gewone modellen, met stevige baleinen. Door de vetersluiting van het getoonde zwangerschapskorset kon de buik meegroeien.

Een zogenaamd hourglass corset waarmee borstvoeding gegeven kon worden, 1869. Wiki Commons

Na de bevalling kon het opnieuw gedragen worden als voedingskorset. De vetersluiting bij de buik werd weer aangetrokken, terwijl de drukknopen bij de buste open konden om de borst vrij te maken voor voeding. In 1906 adverteerde de Winkel van Sinkel in Amsterdam nog met een zwangerschaps- en een voedsterkorset, per stuk voor 10 gulden en 50 cent.

Reclame voor de Winkel van Sinkel
Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

1 nov 2018

In het Tropenmuseum nu te zien in de tentoonstelling "Things that matter" ook een prachtig wit zwangerschapscorset

1 nov 2018

Excuus het was de tentoonstelling Body Art tot 28 augustus

Ha
4 apr 2019

Ik denk dat het corset tijdens de zwangerschap niet alleen slecht was voor de baarmoeder, maar ik kan me ook voorstellen dat de vrucht/baby zich slecht(er) kon ontwikkelen. Zal me niks verbazen als dit tot misvorming of miskramen kon lijden of kleiner baby's.

7 mei 2019

Beste Hanneke,
Hier is nog niet specifiek over geschreven op Modemuze, maar dat is zeker interessant om eens verder uit te zoeken.

Reactie