De inspiratie van Dries van Noten (MoMu)

 
Dries van Noten. Foto: © ModeMuseum Antwerpen
2 maart 2015
MA Design Cultures

In Inspirations, de naam van de tentoonstelling over het creatieve proces van ontwerper Dries van Noten, wordt het werk van de Belgische modeontwerper op verrassende wijze samengebracht met zijn inspiratiebronnen. Inspirations is niet zomaar een retrospectief, maar biedt inzicht in het creatieve proces van de ontwerper. Verschillende thema’s uit Van Noten’s oeuvre worden samengebracht met behulp van verschillende kunstdisciplines.

Bruloot, Geert. Dries Van Noten. Tielt: Lannoo, 2014.
Bruloot, Geert. Dries Van Noten. Tielt: Lannoo, 2014.

Grafisch, goud, flower power

De tentoonstelling bestaat uit diverse thema’s die onderwerp waren in de collecties van Van Noten. Thema’s die te zien zijn zijn, onder andere, ‘grafisch’, ‘goud’ en ‘flowerpower’. Per thema zijn er kledingstukken uit de desbetreffende collectie te zien, maar tevens ook de inspiratiebronnen die leidden tot de collectie. Denk hierbij aan film, kunst, mode, fotografie en tekst. In Inspirations is onder andere werk van Yves Klein, Pablo Picasso en Damien Hirst te zien.

Bruloot, Geert. Dries Van Noten. Tielt: Lannoo, 2014.
Bruloot, Geert. Dries Van Noten. Tielt: Lannoo, 2014.

17e-eeuws jacquard

Speciaal voor deze tentoonstelling, die hiervoor te zien was in Les Musée des Arts Décoratifs in Parijs, heeft Van Noten in samenwerking met Les Arts Décoratifs zijn Spring/Summer collectie 2014 ontworpen. Van Noten dook de archieven in van Les Arts Décoratifs en liet zich inspireren door eeuwenoude textielen. Bloemenprints uit de 17e en 18e eeuw vormden het startpunt voor deze collectie. Van Noten liet de antieke stoffen namaken bij een speciale textielfabriek in Parijs. Het ontwikkelen van de nieuwe textielen leidde tot interessante stofexperimenten. Zo probeerde Van Noten een 17e-eeuws jacquard met bloemprint na te weven. Dit leidde tot een kleurrijke kimono-jas met een patroon van talloze zijden draadjes. Normaal worden bij een jacquard de draadjes, die de achterkant van de stof vormen, weggeknipt. Maar Van Noten vond dit patroon zo mooi dat hij besloot de draadjes zo te laten en de achterkant van de stof als voorkant te gebruiken.

Bruloot, Geert. Dries Van Noten. Tielt: Lannoo, 2014.
Bruloot, Geert. Dries Van Noten. Tielt: Lannoo, 2014.

Ontwerpers en musea

Nieuwe samenwerkingen tussen modeontwerpers en musea lijken steeds meer zichtbaar te worden in de museologie. Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam slaagde hier al een aantal keer in met bijvoorbeeld de tentoonstellingen The art of fashion: installing allusions en The future of fashion is now. Het feit dat een ontwerper een geheel nieuwe collectie ontwerpt in samenwerking met een museum lijkt echter weer een nieuwe trend te zijn. Wellicht zullen musea in de toekomst steeds meer als opdrachtgever opereren en gaan we steeds minder vaak de retrospectieven zien.

Inspirations geeft je een intieme blik in het creatieve brein van Van Noten en is daarom zeker een bezoekje waard.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie