SMUK: Decoratie in de mode (online)

 
Een schermafbeelding van de virtuele omgeving van de tentoonstelling SMUK in Modemuseum Hasselt.
apr '20 06
jun '20 01
Online Expo
Modemuseum Hasselt

Een show-off! SMUK laat bezoekers op een kennismaken met (de evolutie van) verschillende decoratietechnieken in de mode. Nu is de (verlengde) tentoonstelling ook online te bekijken. Wandel in de virtuele tentoonstelling door de gangen en zalen van Modemuseum Hasselt.

Over de tentoonstelling

Het verhaal van SMUK start in de achttiende eeuw: hét hoogtepunt van het gedecoreerde kledingstuk én het moment waarop zelfs de heren zichzelf rijkelijk uitdossen met geborduurde jassen en vesten. De rococo is ook de tijd waarin de ambachten als le brodeur, le plumassier, le rubannier helemaal doorbreken en beschreven worden door Diderot en d’Alembert in hun Encyclopédie. De industriële revolutie in de negentiende eeuw brengt alles in een stroomversnelling. De verschillende exclusieve technieken krijgen een machinale variant.


 
Aan de andere kant van het spectrum belicht de expo de meest experimentele technieken van de laatste jaren zoals lasercutting en 3D-printing. Deze tijdreis doorheen de wereld van opsmuk en versiering ontrafelt het technische aspect, het socio-economische verhaal en de visuele en esthetische waarde van de creaties. Modehuizen zoals Patou, Lanvin, Dolce & Gabbana, Gucci, Dior, Balmain, Ann Demeulemeester, Iris van Herpen en Alexander McQueen stelen de show in Modemuseum Hasselt.

Publicatie

Bij de tentoonstelling wordt een gelijknamige publicatie uitgegeven. Dit boek bundelt voor het eerst wetenschappelijke inzichten in decoratieve opsmuktechnieken in de luxemode-industrie. Internationale curatoren en onderzoekers geven een heldere kijk op de verschillende technieken, de socio-economische achtergrond en de visuele en esthetische waarde van deze decoratieve creaties. Ze brengen vernieuwende standpunten over luxe, de ateliers, de rol van decoratie in de mode en versiering in de garderobe van de man. Auteurs: Karolien De Clippel, Corinne Thépaut, Florence Müller, Peter McNeill, Romy Cockx, Rebecca Devaney, Anaïs Huyghe, Eve Demoen, Nadia Albertini.

Meer doen: lesmateriaal

Deze (virtuele) tentoonstelling leent zich bij uitstek voor verdieping met het online modelesmateriaal van Modemuze. Volg de link naar de instructies en opdrachtenbladen.