the new normal: reflections in fashion now

Foto
7 okt 2020
Modemuze

In samenwerking met OSCAM (Open Space Contemporary Art Museum) maakte Modemuze de eerste modetentoonstelling in Nederland die reageert op de afgelopen coronaperiode: 'the new normal'. In deze expo blikken modeontwerpers en bloggers terug en bieden nieuwe oplossingen, perspectieven en stellen actuele vragen.

Samen stonden OSCAM en Modemuze aan het begin van de coronapandemie voor een uitzonderlijke uitdaging: terwijl de voorbereidingen voor een tweede editie van onze gezamenlijke tentoonstelling Resist! in gang waren, kwamen we terecht in een 'intelligente lockdown' gevuld met het omdenken van deze situatie. Ons doel is het verbinden van community’s, maar hoe doe je dat in een anderhalvemetersamenleving?

Juist in deze tijd hebben we onze omgeving, onze netwerken en de creatieve sector nauwlettend in de gaten gehouden. Welke stemmen klonken hier? Hoe drukken de creatieven om ons heen zich uit in deze tijd? Wat vinden ze belangrijk en hoe slaan onze community’s zich hier doorheen? Langzamerhand ontstond er een nieuw idee door curatoren Lisa Whittle, Roberto Luis Martins en Marian Duff om het roer om te gooien met de expo the new normal als resultaat.

the new normal

In de tentoonstelling the new normal bieden we online en offline ruimte voor dialoog over en reflectie op de huidige coronasituatie vanuit een modeperspectief. Op 24 september 2020 t/m 2 november 2020 is de fysieke expo te zien bij OSCAM, maar de tentoonstelling gaat online verder op deze themapagina. De vijf toonaangevende modehuizen en ontwerpers Duran Lantink, The Fabricant, Karim Adduchi, L’Origin3 en Maison the Faux zijn uitgenodigd om hun werk te tonen in de tentoonstelling. Een van de highlights is de originele Pillow Dress, die de internationale viral #pillowdresschallenge deed aanwakkeren, en werk van Duran Lantink en Karim Adduchi die zij speciaal voor deze expositie maakten.

In de expo reflecteren alle ontwerpers op de afgelopen periode: ze reageren op de impact van corona, zo ook op sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen en veranderingen, binnen en buiten de mode, die de afgelopen tijd onder een vergrootglas zijn komen te liggen. Van de vervuiling in de mode-industrie en de nieuwe mogelijkheden die digital design biedt in een steeds grotere online wereld tot kwesties rond institutioneel racisme, die ook door de modewereld worden aangekaart. 

Dialoog tussen ontwerper, museumobject en blogger

Het verhaal wordt uitgebreid door vijf schrijvers (Lianne Mol, Louisanne van Hooff, Nina Lanke, Noukhey Forster en Sabine Bolk) uit de Modemuze- en OSCAM-community’s die gekoppeld zijn aan de ontwerpers. De schrijvers reflecteren op de looks en contextualiseren deze door te refereren aan de museale collecties die verbonden zijn aan Modemuze. In deze dialogen worden de werken gecontextualiseerd en referenties gemaakt aan de museale collecties die verbonden zijn aan Modemuze. Van een ‘Thuis tiara’ tot Martin Margiela’s trui van militaire sokken: de parallellen tussen hedendaagse kledingstukken en de modegeschiedenis dagen ons uit ons te verdiepen in de betekenis die mode/kleding kan dragen. Ook dagen ze ons uit om te filosoferen over wat ‘het nieuwe normaal’ zou kunnen betekenen. 

Deze themapagina is een verzamelplek waarin deze verhalen gebundeld zijn. Maar we zijn ook benieuwd naar hoe jij hierover denkt. Wat is voor jou het nieuwe normaal? Deel jouw perspectief in de reacties hieronder.

 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie