De bikinirevolutie van Réard

 
7 augustus 2015
Conservator mode & kostuum Kunstmuseum Den Haag

In dit badpak mocht je gezien worden. Om te flaneren over het strand hoorde er ook een zwierig jasje bij. Het badpak is gemaakt van katoen bedrukt met een spannende slanghuidprint. Metalen beugels zorgen voor een mooie pasvorm.

Louis Réard

De ontwerper was een grootheid op het gebied van badkleding: Louis Réard. Hij was zowel gevestigd in Parijs als in Hollywood en verzorgde onder andere de badkleding voor de sterren van het witte doek. Réard gaat de geschiedenis in als de naamgever van de Bikini. In 1946 lanceerden zowel Jacques Heim als Louis Réard het tweedelige badpak. Heim noemde zijn ontwerp ‘Atome’, Réard koos voor ‘Bikini’, een verwijzing naar de eilandengroep Bikini Atoll, waar Amerika aan paar dagen voor Réards modeshow experimenteerde met atoombommen. Réard hoopte dat zijn creatie eenzelfde knaleffect teweeg zou brengen.

Louis Reard, badpak ca 1950-1960 - collectie Gemeentemuseum
Louis Reard, badpak ca 1950-1960 - collectie Gemeentemuseum

De bikini in Nederland

Daar zorgde menig bikini zeker voor! Het was lange tijd een omstreden combinatie: men vond de bikini veel te bloot. In 1947 bijvoorbeeld werd in Wassenaar een Nederlandse vrouw beboet, omdat zij ‘zich op het strand heeft bevonden in badkleding, waarvan het boven- en ondergedeelte zodanig waren gescheiden, dat haar lichaam ter hoogte van het middel in het geheel niet was bedekt.’ Inderdaad, een bikini.

Meer badkleding

Een duik in de geschiedenis van de badmode, Judith van Amelsvoort

Het ontstaan van bedkleding, Marije Blaasse

Strandmode jaren ’20 en jaren ’30, Marije Blaasse

De bikini, Marije Blaasse

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie