Drie boeken over 'Het begin van...'

1
Kaft van boek 'The Fabric of Civilization, How Textiles made the World'
5 maart 2021
Voormalig conservator kostuum Rijksmuseum

Nu Brexit een feit is, blijkt het bestellen van boeken in Engeland ineens veel ingewikkelder, langduriger en bovenal duurder te zijn.

In de hoop dat hiervoor binnen niet al te lange tijd een oplossing wordt gevonden, hierbij een recente Engelse, Amerikaanse en Canadese publicatie.

En om onze lokale boekwinkels te steunen deze keer geen verwijzing naar de grote online boekverkopers, maar een oproep om bij de boekhandelaar in de buurt te bestellen! Heb proefondervindelijk vastgesteld dat het allebei even ‘snel’ of langzaam gaat… Het nieuwe prijsverschil is jammer genoeg het gevolg van VAT en invoerbelasting.

'Patchword: A Life amongst Clothes'

Het gebeurt niet vaak dat een conservator – en zeker niet van een instelling als het V&A in Londen – een autobiografie schrijft. Verwacht niet een klassiek, chronologisch verhaal; het boek heet niet voor niets Patchwork! Door korte stukjes met een intense en persoonlijke blik op haar jeugd, voorwerpen, gebeurtenissen en foto’s ontvouwt zich langzaam maar zeker een beeld van de vrouw, die uiteindelijk verantwoordelijk zal zijn voor een aantal van de meest spraakmakende tentoonstellingen – zoals ‘Radical Fashion: The Art & Craft of Gianni Versace’ (2002-3) of ‘Alexander McQueen: Savage Beauty’ (2015).

Binnen de 21 hoofdstukken heeft ieder stukje steeds een verrassend goed gekozen titel, die exact de essentie weergeeft. Waarschijnlijk een autobiografie die niet iedere lezer zal aanspreken – vooral niet wanneer je een uitgebreid kijkje achter de schermen verwacht – maar niettemin een boek waarin onverwachte en interessante weetjes verstopt zitten.

Kaft van boek Patchword: A Life amongst Clothes
C. Wilcox, Patchwork, A life amongst clothes, London 2020, ISBN 978-1-5266-1439-1, pp. 271, £9.99 (paperback)

'The Fabric of Civilization, How Textiles made the World'

Het boek begint veelbelovend bij de basis van een weefsel: de ‘Vezel’ en de schrijfster zoomt per hoofdstuk verder uit tot ‘Vernieuwers’. In het eerste hoofdstuk staan heel basale, maar zelden gestelde vragen; zoals ‘hadden schapen altijd al een zachte vacht, die voor verdere verwerking gebruikt kan worden?’. De schrijfster – van huis uit een journaliste - gaat hiervoor zelfs terug naar het Neolithicum en dan blijkt dat zij van ‘grote stappen, snel thuis’ houdt en flitst het verhaal over en weer tussen tijdvakken en continenten. De status van de aangehaalde geschreven bronnen of geraadpleegde personen is jammer genoeg niet altijd even duidelijk.

Hoofdstuk 3 over ‘Weefsel’ daarentegen begint met ‘onze’ Gillian Vogelsang-Eastwood van het Textile Research Centre in Leiden, die vertelt over een raadsel dat ze haar studenten aan het begin van iedere cursus opgeeft: ze krijgen twee bamboe prikkers, twee kleuren garen en een klein houten frame met een rij spijkers aan weerszijden. Hiermee moeten ze proberen een werkend getouw te maken.

In de afgelopen 10+ jaren werd deze puzzel (volgens het boek) maar door twee mensen opgelost; de een was al een wever en de ander een ingenieur. Voor de oplossing verwijs ik graag naar het boek! Wie dus in de informatie het kaf van het koren weet te scheiden, vindt er nieuwe manieren om bepaalde onderwerpen toegankelijk(er) te maken. Ik ben echter bang, dat hiervoor wel enige voorkennis vereist is.

Kaft van boek 'The Fabric of Civilization, How Textiles made the World'
V. Postrel, The Fabric of Civilization, How Textiles made the World, New York 2020, ISBN 978-1-5416-1760-5, pp. 304, $26.43 (hardback)

'Reinventing the Economic History of Industrialisation'

Sommige van u denken misschien dat economische geschiedenis te ver van uw bed is, maar juist in dat geval is deze bundel met artikelen van verschillende auteurs - die ieder een andere specialisatie binnen het veld hebben - misschien een mooie opstap. Deze bundel met 18e- en 19e-eeuwse onderwerpen, die prof. dr. Maxine Berg (Geschiedenis, University of Warwick) nauw aan het hart liggen, is een eerbetoon aan haar baanbrekende werk.

De 17 artikelen variëren van de vraag of ambachtslieden de basis legden voor de Industriële Revolutie, via de mechanisatie van de Engelse katoentextielindustrie in de 19e eeuw, naar klantenbinding met versierde visitekaartjes of trade cards van ca. 1680-1700 tot aan hoe de East India Company zijn stoffen bestelde in India. Ieder artikel heeft een compact notensysteem vol mogelijk onbekende bronnen, maar met voldoende raakvlakken met mode en textiel.

Kaft van boek 'Reinventing the Economic History of Industrialisation'
K. Bruland, A. Gerritsen e.a. (red.), Reinventing the Economic History of Industrialisation, Montreal 2020, ISBN 978-0-2280-0091-4, pp. 344, £23.09 (paperback)

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

9 mrt 2021

Dank voor de besprekingen Bianca! Op Youtube staat een uitvoerig gesprek met Virginia Postrel over haar boek The Fabric of Civilization. Hier is de link: https://www.youtube.com/watch?v=Rq5Z_OlH_J4

Reactie