Drie boeken voor onder de kerstboom

1
18 december 2019
Voormalig conservator kostuum Rijksmuseum

Voor de fans van de Netflix serie The Crown of fans van glossies, deze drie boeken doen het goed onder de Kerstboom…

Voor de fans van ‘The Crown'

1. Anne Glenconner, Lady in Waiting: My Extraordinary Life in the Shadow of the Crown, London 2019, ISBN 978 1 529  35906 0 (hardback), ISBN 978 1 529 35907 7 (paperback), £13.41

Anne, Lady Glenconner raakte al in haar prille jeugd bevriend met prinses Margaret en werd later een van haar hofdames. Vanuit die functie hebben ze samen jarenlang veel gereisd en meegemaakt. Anne’s echtgenoot, de excentrieke Colin Tennant en latere Lord Glenconner, kocht in 1958 in een opwelling het vrijwel onbewoonde Caribische eiland Mustique waarvan hij later een deel aan prinses Margaret cadeau zou doen. De villa die Tennant voor haar liet bouwen zou de plek worden waar Margaret zich kon terugtrekken uit haar openbare bestaan en vrijwel ongestoord het leven kon leiden zoals zij zich dat voorstelde.

Uiteraard gaat het in deze autobiografie van Lady Glenconner vooral over haar eigen – niet altijd even gemakkelijke - leven en haar rol als hofdame, maar zij biedt een fascinerende inkijk in een wereld die voor de meeste van ons hermetisch gesloten is. Kijk vooral ook naar Graham Nortons interview met Lady Glenconner op Youtube! Hierbij wordt ook vrijwel meteen duidelijk dat het luisterboek (via de App Store) - gezien Anne’s aristocratische uitspraak – alleen voor de diehard Engels sprekenden onder ons een optie is.

2. Angela Kelly, The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe, London 2019, ISBN 978 0 008 36837 1 (hardback), £12.08

Angela Kelly, al sinds jaar en dag de kleedster van koningin Elizabeth, neemt de lezer – met toestemming van de koningin! – mee in haar dagelijkse bezigheden. Ze kleedt de koningin niet alleen, maar onderhoudt (strijken, laten reinigen etc.) ook haar garderobe, ontwerpt, houdt minutieus bij wat de majesteit waar en bij welke gelegenheid draagt, en vergezelde haar op haar vele reizen.

Voor de échte fans is het leuk te weten dat er ongepubliceerd beeld van de koningin in staat; veelal ontspannener dan we haar ooit op tv gezien hebben. Ook mogen we een blik werpen in de kasten waar jassen en accessoires als de paraplu’s met transparant dek op kleur gesorteerd zijn opgeborgen. Eind oktober wijdde Hello Magazine een groot artikel aan het boek, ruim geïllustreerd. Misschien een optie voor diegene die een heel boek nét iets te veel van het goede vindt.

Voor de fans van glossies

3. Nicholas Coleridge, The Glossy Years: Magazines, Museums and Selective Memoirs, London 2019, ISBN 978 0 241 34287 9, £17.50

Nicholas Coleridge heeft een typische upper-middle-class achtergrond: kostschool, Eton, Cambridge. In zijn tienerjaren ontdekte Coleridge zijn passie voor de journalistiek en rolt door zijn proactieve houding en een dosis geluk van de ene baan in de andere, totdat hij uiteindelijk bij uitgeverij Condé Nast in London belandt. Via Tatler komt hij uiteindelijk bij Vogue waar hij opklimt tot het hoogste echelon en 30 jaren zal blijven.

Deze autobiografie neemt ons mee in de glamourwereld van de hoogtijdagen van de glossies (ca. 1980-2010), de opkomst van de supermodellen, de invloed van prinses Diana op de mode, de groeiende invloed van editors als Corinne Roitfeld of Tina Brown en natuurlijk Anna Wintour. Maar uiteindelijk gaat het bij de enorme expansiedrift in die tijd vooral om verdienmodellen. Zo werd Glamour bewust op klein formaat uitgebracht; minder papier en daardoor bereikbaar voor een grotere groep lezers. Fascinerende kost, die ook met de nodige zelfspot wordt gepresenteerd en vooral hoorbaar is in het luisterboek (via de App Store). Coleridge heeft een prettige stem en is ondanks de stiff upper lip goed te verstaan.

Lees verder

Vijf boeken voor kerst 2018 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

1 jan 2020

Dankjewel Bianca, wat leuk om dit te weten. Wat een opmerkelijk type, die Lady Glenconner in de Graham Norton-show (zij deed me in de verte denken aan Martine van Loon, oud-Grootmeesteres van Beatrix). Nogmaals dank, en Gelukkig 2020!

Reactie