Harde kern in de museumcollectie

4
5 maart 2015
Conservator Kunst en Vormgeving Textielmuseum

Leden van de harde kern van Feyenoord kwamen in het voorjaar van 2015 in het nieuws na rellen en vernielingen in Rome. Enkele jaren geleden deed Museum Rotterdam onderzoek naar deze groep en nam outfits van leden op in de collectie.

Jordy, harde kern Feyenoordsupporter, Rotterdam Zuid, 2009. Foto Kees Spruyt, collectie Museum Rotterdam.

Hoe herken je een harde kern Feyenoordfan? Leden van deze groep hebben een eigen kledingcode, die voor buitenstaanders niet gemakkelijk te duiden is. Tijdens onderzoek naar jongerengroepen in Rotterdam Zuid kregen leden van het onderzoeksteam van Museum Rotterdam een inkijkje in de leefstijl van deze harde jongens.

Gino en Jordy, beiden leden van de harde kern, lieten zich in 2009 fotograferen en interviewen bij hun knaloranje Feyenoordhonk in de buurt van het Afrikaanderplein

Harde kern-outfit in de collectie van Museum Rotterdam. Foto Museum Rotterdam

Niets verraadde dat de jongens Feyenoordfan waren. Het liefst droegen de jongens trainingspakken van Lacoste met shirts van internationale voetbalclubs. Daaroverheen een jas met capuchon van Stone Island. Jassen van dit merk zijn onder Britse hooligans populair geworden en de jongens noemden het zelf een ´hooligan-merk´.

Sneakers van Nike en een pet van Hugo Boss of Nike maakten het compleet. Onopvallende kleding voor een buitenstaander maar als harde kern-lid ben je meer herkenbaar door je uitstraling en je gedrag. Leren handschoenen met kevlar versteviging ter hoogte van de knokkels waren handig als er weer eens geknokt werd: “Wij gaan voor niets uit de weg. Want dan ben je gewoon Rotterdam Zuid weetje.” 

Gino, harde kern Feyenoordsupporter, Rotterdam Zuid, 2009. Foto Kees Spruyt, collectie Museum Rotterdam.

Binnen de harde kern zijn er allerlei kleine groepjes. Gino en Jordy hoorden bij de VL-FR groep binnen de Rotterdamse Jongeren Kern. VL stond voor de groep Vatos Locos en FR voor de FR-Crew uit de Afrikaanderwijk. Beide groepen zijn samengegaan. Ze droegen vaak shirts met deze opdruk die ze zelf laten drukken. En dan waren er de tattoos: South Side (voor Rotterdam Zuid), 010, Rotterdam, Feyenoord. Ze werden ons trots getoond.

South Side, tattoo van Gino, harde kern Feyenoordsupporter, 2009. Foto Kees Spruyt, collectie Museum Rotterdam

Museum Rotterdam deed onderzoek naar jongerengroepen in Rotterdam Zuid die zich met de code 5314 identificeerden. Dit was de zonecode van het openbaar vervoer RET in Zuid die door de jongeren als graffiti, opdruk op kleding als raptekst of tattoo werd gebruikt. Verschillende groepen met eigen leefstijl en kledingcodes schaarden zich onder 5314. Onderling heel verschillend maar met trots voor de plek waar ze wonen.

5314, tattoo van Gino, harde kern Feyenoordsupporter, Rotterdam Zuid, 2009. Foto Kees Spruyt, collectie Museum Rotterdam.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

7 mrt 2015

Uit overlevering weet ik dat er voor de oorlog een samenscholingsverbod was op de Nwe Binnenweg. Bij 3 man of meer na 19.00 ging de wapenstok erover.
Uit ervaring weet ik dat er lijnbaanjeugd (o.a. Blijdorpjeugd) en vetkuiven (Kruiskade) ook niet zachtzinnig met elkaar omgingen. Het is inherent aan steden. De hooligans opereren helaas in grotere groepen en zijn minder wijkgebonden.
Maar ontkennen heeft geen zin. Een plaats geven werkt misschien zo confronterend, dat ze zich matigen

13 mrt 2015

Uiteraard is dit inderdaad niet alleen een kenmerk voor Rotterdamse hooligans. Hoewel Feyenoord een Rotterdamse club is, zou de dresscode zich bijvoorbeeld over de grenzen van de stad ook zo duidelijk manifesteren? En op welke manier verschilt de dresscode van een hooligan van die van jeugdgroepen zoals je noemt?

10 nov 2016

Hooligans dragen bepaalde merken. Ik zelf ben een fanatieke Feyenoord supporter die me zo kleed maar niet echt een hooligan. Hooligans kleden zich met de merken die bekend zijn in Engeland: Stone Island, Cp Company, Fred Perry, Lacoste etc. daaronder altijd oude Adidas modellen. Casuals is de naam voor deze klediingstijl en ook een subcultuur. Maar de echte hooligans die lid zijn van de harde kern en er naar op zoek gaan dragen wat meer donkere kleding en niet echt meer van deze merken. Dat is meer voor de 'gelegenheidshooligans' en jongere hooligans.

23 nov 2016

Heel interessant! Er is nu een kleine serie in voorbereiding voor Modemuze, waarbij we enkele subculturen analyseren en een klein interview houden. 'Casuals' is een van de stijlen die voorbij kwam, hopelijk komt die uiteindelijk ook in de serie. Maar het is überhaupt een zeer interessant onderwerp. Wellicht mogen we contact opnemen om hier in dit kader nog wat vragen over te stellen? U kunt ons in ieder geval bereiken via [email protected].

Reactie