Drawn to color

 
4 september 2021
Modemuzeblogger

Niet bruin maar kleurrijk: er is veel aandacht geweest voor de bijzondere reconstructie van wat men de 'oudste jurk van Nederland' noemt.

Een kledingstuk recreëren aan de hand van een 2800 jaar oud ijzertijd textiel. Dit is het oudste textiel dat ooit in Nederland gevonden is! De textiel fragmenten zijn door archeologen van de universiteit van Leiden in 2010 gevonden in een elite graf,(vermoedelijk was dit een vrouw) uit de ijzertijd, tijdens de opgravingen van een grafveld op de Maashorst (Slabroekse Heiden) bij Uden.

Het grondig bestuderen van de zeer zeldzame textielresten stelden onderzoekers van het Rijksmuseum van Oudheden en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vast dat er rode (Polish cochineal-Porphyrophora polonica L.) 1 en blauwe (Indigo-yielding plant- Isatis tinctoria L.)2 kleurstoffen zijn gebruikt. Verder onderzoek was noodzakelijk om te bepalen hoe de wol gekleurd was èn welke techniek was gebruikt om de stof te weven.

textielfragment uit grafveld Maashorst bij Uden

10 kilometer garen spinnen voor een jurk

Van de kleine fragmenten is een constructie gemaakt van de oudste jurk van Nederland mede dankzij de hulp van de medewerkers van het prehistorisch dorp in Eindhoven. In het graf werden ook enkel- en armbanden, metalen haarringen en een toilet set gevonden. In deze video vertellen medewerkers van het prehistorisch dorp in Eindhoven over de reconstructie.

­­­­­­­­­­Noten

1.-Polish cochineal-Porphyrophora polonica L.

Het is een schildluis die vroeger vrij wijdverspreid was in het Palearctische gebieden Polen, Ukraine, Belarus, Duitsland, Tsjechië Republiek, Frankrijk, Hungary, Zwitserland, Russia , Kazakhstan, Kyrgyzstan, Mongolië en China.

Bron Craft Atlas - natural-dyes/polish-cochineal

2.- Indigo-yielding plant- Isatis tinctoria L.

Beter bekend als wede, verver's wede of glastum. Het is een bloeiende plant in de familie van de Brassicaceae. De Indigo kleurstof heeft een opvallende blauwe kleur en is een van de oudste bekende kleurstoffen. 

Bron: Science direct - isatis-tinctoria

Verder lezen en kijken:

Tentoonstelling en boek

Museum Jan Cunen exposeert de jurk samen met de originele textielvondsten en sieraden. De presentatie maakt deel uit van de tentoonstelling ‘Jan Cunen blijft thuis’.

Het boek over deze vondst, Heuvels op de Heide, is verkrijgbaar via uitgeverij SidestonePress in Leiden. Een publieksboek over het onderzoek is eerder verschenen bij uitgeverij Matrijs in Utrecht.

Zie verder Modemuze/agenda

 

 

 

 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie