Roffa

 
16 maart 2017
Conservator Kunst en Vormgeving Textielmuseum

De stadscurator van Museum Rotterdam kwam in 2007 tijdens haar werk in de Afrikaanderwijk in Rotterdam Zuid steeds weer hetzelfde getal van vier cijfers in het straatbeeld tegen. Als graffiti op bushokjes, op muren, in de metro, maar ook op kledingstukken, als tatoeage en verwerkt in nicknames op internet.

Code 5314

5314 was de code van een vervoerszone van de RET (OV van Rotterdam), grofweg van de kop van Zuid tot aan de Slinge. Nu is het getal van de jongeren van Zuid. Zij drukken er hun identiteit mee uit en hun liefde voor dit stadsdeel. Wat in de ogen van anderen misschien een hopeloos gebied is, betekent voor deze hiphoppers, een harde kern Feyenoorders en een grote groep urban jongeren hun dierbare thuis.

Onderzoek naar jongerencultuur

Ruim twee jaar lang doet het Historisch Museum Rotterdam onderzoek naar deze bijzondere jongerencultuur, die aan de andere kant van de Maas nauwelijks bekend is. Roffa 5314 heet het project. Roffa betekent stoer in het Surinaams, in straattaal staat het voor Rotterdam. Met straatfotografie, magazines, parties en online netwerken brengen de 5314-jongeren hun hun wijk, hun leven en lifestyle in beeld.

Ondertussen verzamelt het museum alles wat letterlijk of figuurlijk de imprint 5314 draagt. Zoals een remake van de gouden tanden van hiphopartiest Blink, RR staat voor Roffa Roffa.

Harde kern Feyneoordsupporters VL-FR, 2009, Foto Kees Spruijt

In het kader van het project Roffa 5214 organiseerde het Historisch Museum Rotterdam een aantal evenementen in de Maassilo in Rotterdam. Met optredens van onder andere Tuigcommissie, Operatie Zuid, Whitney&Sneaky Biggs, een brassband en panna trucs van Soufiane Touzani.

 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie