Nieuwjaarsvoornemens

 
Le
7 januari 2015
Conservator Zaans Museum / Projectmedewerker Uitvoerende Kunsten Allard Pierson

Ondanks dat niemand zich eraan lijkt te houden, blijven goede voornemens hardnekkig opduiken zo aan het begin van het nieuwe jaar. Stoppen met roken, meer familie en vrienden zien, en die paar extra kilo’s eraf.. Voor dat laatste bestaat al eeuwenlang een effectief middel om er goed uit te zien: het korset.

Opvallend ondergoed

Om aan het heersende schoonheidsideaal te voldoen helpt een korset je een heel eind op weg. Het insnoeren levert ook de nodige gezondsheidsgevaren op, en beperkt je bewegingsruimte. Desondanks was het idee van een smalle taille aanlokkelijk. De vorm van het korset varieerde mee met het modebeeld. In de tweede helft van de 19de eeuw kwam er steeds meer aandacht voor mooi ondergoed. Dit zorgde voor het gebruik van materialen als kant en satijn en voor gekleurde stoffen. Technische vernieuwingen, zoals het gebruik van elastiek, werden ook voor korsetten gebruikt. Het maken van een korset bleef mannenwerk.

Fetish of medische redenen

Onder invloed van ontwerper Paul Poiret gingen vrouwen in de 20ste eeuw steeds vaker zonder korset de deur uit. Na de Tweede Wereldoorlog droegen vrouwen eigenlijk geen korsetten meer. Vrouwen van nu snoeren zich vrijwel niet meer in, het wordt meer als een fetish gezien of het wordt gedaan om medische redenen.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie