The Health Belt: een mannenkorset met drukknopen

 
Compilatie van een advertentie van The Weil Health Belt Company voor de ‘Wonder Health Belt’. Gepubliceerd in 1916. Bron: Periodpaper.com.
18 mei 2018
Verzamelaar en ondermode-expert

Bij korsetten denken we vaak aan historische modebeelden die het silhouet van het vrouwenlichaam (gedeeltelijk) bepaalden. Toch droegen ook mannen korsetten: zowel voor het verkrijgen van de wenselijke ‘platte mannenbuik’ als om gezondheidsredenen. Hoewel de platte buik een constante factor is in de ontwikkeling van de mannenkorsetten en corrigerende gordels, is het silhouet ook zeker aan mode onderhevig.[1]

Hoofdbeeld: Compilatie van een advertentie van The Weil Health Belt Company voor de ‘Wonder Health Belt’. Gepubliceerd in 1916. Bron: Periodpaper.com.

Gezond en mooi

Aan het begin van de twintigste eeuw droegen modieuze mannen, die geen buikje wilde hebben, een eenvoudig taillekorset. Deze ‘buikbanden’ ondersteunden niet alleen de onderrug, maar boden de meer gezette man ook een meer gedefinieerde taille.[2] In de Historische Lingerie Collectie Nederland zijn twee ‘”De Luxe” Health Belts’ opgenomen, gemaakt door The Weil Health Company uit New Haven, Connecticut in de Verenigde Staten. Dit soort banden – met zowel een medische als een schoonheidsfunctie – bleven tot na de Tweede Wereldoorlog in het assortiment van de warenhuizen en verzendbedrijven.

Advertentie voor ‘The “Wonder” Health Belt’ van The Weil Health Belt Co., Connecticut, Verenigde Staten.
Advertentie voor ‘The “Wonder” Health Belt’ van The Weil Health Belt Co., Connecticut, Verenigde Staten.

Innovatief comfort

De “De Luxe” Health Belt volgt het silhouet voor mannen dat in 1915 al een tijdje in de mode is.[3] De innovatie in dit korset zit echter in de sluitingen aan de voorzijde: drukknopen en haken, iets nieuws.  De drukknopen waren stevig genoeg als sluiting en de haken en ogen aan de boven- en onderzijde van het korset vingen de grootste druk op zodat de sluiting niet open kon springen. Dit was een hele verbetering van de traditionele stijve metalen busk uit het vrouwenkorset.

Nadat het korset aan de voorzijde is gesloten haalt de drager de twee banden van de vetersluiting naar voren en snoert hierdoor de achterzijde in.
 

Revolutionaire sluitingen

De bescheiden rits, de onopvallende drukknoop... We denken er bijna niet meer over na, maar deze ‘nieuwe’ sluitingen hebben veel betekent voor het gemak waarmee we ons tegenwoordig kleden. Nog zo'n voorbeeld is de rits: een uitvinding met haken en ogen. Lees hierover meer in Een moderne rits in een traditioneel pak.


Modemuze@OBAInnovation

Van 18 mei tot en met 2 september is het mannenkorset te zien in de tentoonstelling Modemuze@OBA: Innovation. Voor de tentoonstelling selecteerden 15 musea en 4 verzamelaars innovaties uit de modegeschiedenis.

Klik hier voor alle verhalen over innovatie uit de tentoonstelling, of bekijk de aankomende Meet Ups en Masterclasses in de agenda.


Meer over mannen en korsetten

Debbie van der Wouw, ‘In gesprek met Dirk-Jan List’ op Modemuze.

Marit Eisses, ‘Mannenkorsetten’ op Modemuze.

Sterre Snijders, ‘In gesprek met: de Barones’ op Modemuze.

 


Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie