Aico Dinkla: Beeldhouwen met siliconenrubber

 
18 mei 2018
Hoofdconservator mode, kostuum en kunstnijverheid Amsterdam Museum

Voor de meeste ontwerpers zijn de stofschaar en naaimachine hun beste vriend. Niet voor Aico Dinkla (1974). De van oorsprong Colombiaanse ontwerper boetseerde zijn kledingstukken van tweedehandsjes van markten en winkels, om zo tot nieuwe ontwerpen te komen.

Inspiratie uit het regenwoud en de bouwmarkt

Mysterieus, sprookjesachtig en ook futuristisch, zo kunnen de theatrale gewaden, romantische japonnen en minimalistische blouses van kunstenaar Aico Dinkla (1974) worden gekarakteriseerd. Dinkla volgde zijn opleiding aan de Hogeschool Charles Montaigne in Amsterdam, waar hij in 1997 afstudeerde. Elke creatie is een unica. Hij liet zich inspireren door zijn Colombiaanse achtergrond, zoals het regenwoud en het verweringsproces in de natuur.

Aico Dinkla, vo­gel­top en roze rok en riem, collectie Centraal Museum.
Aico Dinkla, vo­gel­top en roze rok en riem, collectie Centraal Museum.

Aico Dinkla, rok, top en bij­pas­sen­de tors, 2000-2001, collectie Amsterdam Museum.
Aico Dinkla, rok, top en bij­pas­sen­de tors, 2000-2001, collectie Amsterdam Museum.

Het innovatieve in dit ontwerp is het materiaalgebruik: tweedehands kleding is door Dinkla verknipt en gerecycled tot nieuwe modellen. Ontwerpen bewerkte hij vervolgens met een zelfontwikkelde synthetische coating van metaalpigmenten en siliconenrubber. Hierdoor is het dunne nylon materiaal van de rok veranderd in een zwaar vallend, boomschorsachtig, goud glimmend materiaal.

Ambachtelijke en innovatieve ontwerpers

Zoals Aico Dinkla ontwikkelde de inmiddels gevestigde ontwerper Jan Taminiau ook een duidelijke eigen signatuur. De vrouwelijke, vaak zeer gedetaillerde ontwerpen van Taminiau zijn herkenbaar door de aandacht en ambacht die in iedere uitvoering is gestoken. Toch blijft deze ambachtelijke insteek zich ontwikkelen en weet de ontwerper juist door zijn uitgebreide onderzoek naar technieken nog steeds te verrassen en vernieuwen. Bijvoorbeeld met zijn Irradiance collectie (2011), die in samenwerking met het TextielLab in Tilburg is geproduceerd.

Lees meer over de samenkomst van klassiek ambacht en innovatieve techniek in Lichtgevend: ambachtelijke innovatie van Jan Taminiau.

 

Modemuze@OBA: Innovation

Van 18 mei tot en met 2 september is deze japon te zien in de tentoonstelling Modemuze@OBA: Innovation. Voor de tentoonstelling selecteerden 15 musea en 4 verzamelaars innovaties uit de modegeschiedenis.

Klik hier voor alle verhalen over innovatie uit de tentoonstelling, of bekijk de aankomende Meet Ups en Masterclasses in de agenda.

 

Meer over Aico Dinkla

NTR SchoolTV, interview met Aico Dinkla, 24 mei 2004.

José Teunissen, ‘Doorgeknipte jurken met een laagje siliconen’, Trouw, 5 mei 2001.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie