De Space Age-mode van Courrèges

 
Foto.
11 augustus 2021
Conservator / Curator collectie Modemuseum Hasselt

De jaren 1960 zijn financieel voortvarend, de herinnering aan de oorlog vervaagt én er is opnieuw geloof in een toekomst. De haute-couturemode en de vrouwelijke silhouetten geïnspireerd door de New Look van Christian Dior uit het vorige decennium worden minder relevant.

Jeugdigheid en populaire cultuur domineren, en dat tekent zich duidelijk af in de mode. De talloze uitvindingen na de Tweede Wereldoorlog en de vooruitgang in de ruimtevaart inspireren ontwerpers, waaronder André Courrèges (1923-2016). Zijn Space Age-mode toont een nieuw silhouet – geometrisch, kort, hoekig, monochroom, sober met nieuwe materialen - voor de mobiele dame klaar voor de moderne tijd.

Courrèges, burgerlijk ingenieur van opleiding, opent in 1961, na elf jaar bij Cristóbal Balenciaga, zijn eigen modehuis. Zijn eerste collecties resoneren de stijl van zijn leermeester, maar in 1964 verrast hij de modewereld met zijn eerste Space Age-collectie. De silhouetten in afgelijnde kleurvlakken in wit, zwart en lichtblauw zijn sober, hoekig, kort en ontdaan van decoratie.

Foto.
Courrèges, 'Lunettes Eskimo', 1965. Collectie Modemuseum Hasselt.

'Lunettes Eskimo'

Evenveel aandacht gaat naar de accessoires zoals de geometrische hoeden en platte witte laarsjes in glanzend wit leer waren - waanzinnig populair tijdens de jaren 1960! Minder praktisch, maar even iconisch zijn de 'Lunettes Eskimoi' voor de zomer van 1965 gemaakt uit gegoten wit plastic en een smalle spleet die horizontaal door het midden loopt als lens.

De stijl bootst de sneeuwbrillen na van de inheemse inwoners van Alaska, waaronder het Yupik-mensen, doorgaans uit ivoor of kariboebot gesneden, om sneeuwverblinding te voorkomen. Ze laten de drager alleen zien door een kleine spleet en beschermen tegen de helderheid van het moderne leven zoals de originele versie dat doet tegen de verblindende zon.

Modemuze@Maison Amsterdam

Van 18 september tot en met 3 april 2022 is de zonnebril van Courrèges te zien in de tentoonstelling Maison Amsterdam: De stad, de mode en de vrijheid. Voor de tentoonstelling tonen 15 partnermusea een object uit eigen collectie gelinkt aan het onderwerp vrijheid en codetaal.

Voetnoten

i De term ‘Eskimo’ (Esquimaux) verwijst naar de verschillende inheemse mensen in de (sub-)Arctische regio’s in Noord-Amerika, Groenland en Noordoost-Siberië. De term is nooit algemeen gebruikt door leden van de gemeenschap om zichzelf in hun eigen taal te beschrijven, omdat ze hun eigen inheemse termen hanteren. Men is het niet eens over de taalkundige oorsprong van het woord; sommigen beschouwen de term als een Franse of Engelse versie van een inheemse term. Vandaag de dag wordt de term beter aanvaard in Alaska dan in Canada en Groenland, waar andere termen de voorkeur hebben en ‘Eskimo’ een pejoratieve betekenis heeft. De term komt nog maar zelden voor in officieel gebruik (Het Nationaal Museum van Wereldculturen, Words Matter. (Amsterdam, 2018), 105).

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie