Americana II: Uniforms and Butterflies

 
Modemuze, Americana II, Nina Groeskamp, Hammer Museum, Armand Hammer, Jasmina Metwaly, Marta Szypulska, Anbar, Los Angeles, LA
8 januari 2020
Literary and Cultural Analysis (UvA)

In de serie ‘Americana’ onderzoek ik voor Modemuze de stad Los Angeles. Mijn focus is het ontdekken van bijzondere en opvallende onderwerpen op het gebied van mode.

Het Hammer Museum

Eén van de (bijna) verborgen parels van Westwood, een noordelijke wijk van Los Angeles, is het Hammer Museum, opgericht door Dr. Armand Hammer. Het museum opende haar deuren in november 1990 als één van de drie publieke kunstinstellingen van de School of the Arts and Architecture van de UCLA, de grootste universiteit van Los Angeles [1].

Het Hammer museum maakt al bijna 30 jaar naam met exposities van de meest toonaangevende kunstenaars. Na de oprichting exposeerde het museum de privé collecties van Armand Hammer. Zijn collecties bestaan uit een verzameling schilderijen van oude meesters en een verzameling werken op papier van de Franse kunstenaar Honoré Daumier en zijn tijdgenoten [1]. Een deel van de oorspronkelijke Hammer collectie is nog steeds te zien. Ook is er ruimte voor wisselende (en /of reizende) tentoonstellingen.

Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn maken ook deel uit van de privé collectie. Er zijn in het museum dan ook verschillende werken van deze kunstenaars te zien, waaronder een zelfportret van Van Gogh en de Juno van Rembrandt. In beide werken is veel aandacht besteed aan de kleding. Stoffen, sieraden en knopen zijn zeer gedetailleerd geschilderd. In de gehele collectie vond ik het opvallend om te zien hoeveel werken de focus leggen op bijzonder vervaardigde kledingstukken, sieraden en andere accessoires. Het dichtbij bekijken van de werken zou ik daarom ook zeer aanraden.

Een ander voorbeeld is de rode jas van Dr. Pozzi op het schilderij van de Amerikaanse schilder John Singer Sargent. De plooien en de stof van de jas, mouwen en kraag vind ik zo realistisch geschilderd dat het net lijkt alsof Dr. Pozzi voor je staat. De inslag- en kettingdraden van de stof zijn bijna te tellen.

Modemuze, Americana II, Nina Groeskamp, Hammer Museum, Armand Hammer, Jasmina Metwaly, Marta Szypulska, Anbar, Los Angeles, LA
Afbeelding 2 - Hammer Museum, Hammer Museum, 2019. Foto: website Codart.

Concept

Het Hammer Museum biedt internationale en lokale kunstenaars een laboratorium-achtige omgeving om nieuw werk te maken of om bestaand werk in een nieuwe context te presenteren. Deze zogenoemde Hammer Projects-serie is een reeks van in totaal meer dan honderd hedendaagse tentoonstellingen en installaties met lokale, nationale en internationale opkomende kunstenaars [2]. Het Hammer Museum gelooft in de belofte van kunst om ons leven te verlichten en in nieuwe ideeën om een rechtvaardiger wereld te bouwen. Alleen de kunsten en daarmee de kunstenaars kunnen ons uitdagen om de wereld in een nieuw licht te zien, om het onverwachte te ervaren, om onze verbeelding te inspireren en veranderingen te veroorzaken [1].

Het museum organiseert graag ontmoetingen tussen kunst en ideeën en begrijpt dat kunst niet alleen de kracht heeft om de bezoeker schoonheid te geven, maar ook een aanzienlijk inzicht kan geven in enkele van de meest belangrijke en dringende culturele, politieke en sociale vragen van onze tijd. Het museum wil ervoor zorgen dat de unieke perspectieven die kunstenaars hebben op de wereld om ons heen, gedeeld en gezien worden. Regelmatig zijn er daarom exposities van de meest invloedrijke moderne kunstenaars, modeontwerpers en creatieve denkers [2].

Het museum huisvest nu een collectie van meer dan 2000 kunstwerken en is voor iedereen gratis toegankelijk. Als aanvulling op de collectie en om de creatieve en intellectuele samenhang tussen kunstenaar en beschouwer nog meer te bevorderen creëerde het museum ook een reeks dynamische openbare programma's die de kern vormen van de identiteit van het Hammer zoals lezingen, symposia en muzikale uitvoeringen.

Modemuze, Americana II, Nina Groeskamp, Hammer Museum, Armand Hammer, Jasmina Metwaly, Marta Szypulska, Anbar, Los Angeles, LA
Afbeelding 3 - Jasmina Metwaly, Expositieruimte met stills uit Anbar, 2019, Hammer Museum. Fotograaf: Nina Groeskamp.

Jasmina Metwaly ‘Anbar’

Een actueel onderdeel van de Hammer Projects-serie is de expositie van de Poolse modeontwerpster, kunstenares en filmmaakster Jasmina Metwaly. Metwaly's project 'Anbar' bestaat uit een donkere kamer en een tweeluik bestaande uit een video- en geluidsinstallatie met bijbehorende kledingstukken. Het Hammer vermeldt over de kunstenares en haar expositie in de brochure onder andere dat de tentoonstelling zich richt op de culturele betekenis van militaire uniformen. Het uniform is voor Metwaly een symbool voor de donkere, angstige en benauwende tijd in Egypte tijdens de revolutie in 2011 [3].

De drie personages die in haar werk een hoofdrol spelen zijn ieder verbonden aan een uniform die Metwaly in samenwerking met de Poolse kostuumontwerpster Marta Szypulska heeft ontworpen [3]. Deze karakters stellen een voormalig soldaat, een kleermaker en een activistische filmmaker voor (ik denk dat dit een personificatie is van Metwaly zelf). Ook maakten Metwaly en Szypulska een kostuum bestaande uit drie uniformen. De ontwerpen van de kledingstukken zijn gebaseerd op traditionele militaire dienstkleding en gemaakt van stoffen met een uniek vlindermotief dat ook in de video's te zien is. Het patroon van vlinders is Metwaly’s antwoord op de camouflage patronen die we normaal gesproken in militaire uniformen zien.

Modemuze, Americana II, Nina Groeskamp, Hammer Museum, Armand Hammer, Jasmina Metwaly, Marta Szypulska, Anbar, Los Angeles, LA
Afbeelding 4 - Jasmina Metwaly, Uniform (Installation View), 2019, collectie Hammer Museum. Fotograaf: Nina Groeskamp.

Modemuze, Americana II, Nina Groeskamp, Hammer Museum, Armand Hammer, Jasmina Metwaly, Marta Szypulska, Anbar, Los Angeles, LA
Afbeelding 5 - Jasmina Metwaly, Butterfly Uniform (Installation View), 2019, collectie Hammer Museum. Fotograaf: Nina Groeskamp.

Metwaly probeert in haar project de oorspronkelijkheid en de originaliteit van het uniform te respecteren en tegelijkertijd ook te ondermijnen door de beroepskleding te combineren met high fashion [3]. De kledingstukken weerspiegelen het decoratieve gebruik van militaire insignes, kleuren, patronen en camouflage op een eigentijdse manier. Samen vormen de werken in de tentoonstelling een psychologische dialoog over hoe uniformen macht verlenen en dienen als een manier om te veranderen van identiteit en hoe de drager ervan zal worden beoordeeld [3]. De donkere kamer draagt bij aan het angstige gevoel dat de Egyptenaren moeten hebben gehad tijdens de Arabische lente. Wanneer je de ruimte binnengaat krijg je een koptelefoon en sta je plotseling middenin Caïro. Deze manier van tentoonstellen voelde voor mij bijna als performance art en als bezoeker werd je één met het kunstwerk.

De werken van Metwaly passen perfect in de Hammer Projects- serie, ze heeft een duidelijke culturele boodschap die zeer actueel is. De manier waarop mode ontwerpen onbewust kunnen bijdragen aan menselijke identiteit en verborgen boodschappen kunnen uitdragen vind ik waardevol om te beseffen. Mode kan in de context van deze expositie dienen als een literair mechanisme: door het ontcijferen van deze boodschappen ontstaat een breder begrip van de significantie van wat er in de wereld en om ons heen gebeurt. Mode spreekt.

Modemuze, Americana II, Nina Groeskamp, Hammer Museum, Armand Hammer, Jasmina Metwaly, Marta Szypulska, Anbar, Los Angeles, LA
Afbeelding 6 - Jasmina Metwaly, Uniform (Installation View), 2019, collectie Hammer Museum. Fotograaf: Nina Groeskamp.

Tot slot heeft het museum een uitgebreide collectie literatuur in haar museumwinkel, de boeken worden bijna als kunstwerken tentoongesteld. Elke tafel heeft een eigen thema, van architectuur tot mode. Hieronder de top 5 mode boeken volgens Hammer:

1. Andrew Bolton - Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination

2. Gina Bucher - Female Chic

3. Julian Bryan-Wilson - Fray

4. Roman Alonso, Lisa Eisner & Amy Spindler - Height of Fashion

5. Alba Cappellieri & Bianca Capello - Italian Fashion Jewellery in the 50's and 60's

Noten

Aanbevolen literatuur

  • Metwaly, Jasmina. Rizk, Philip. “ Fabrik.” Walther König, 2015.

Websites / media

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie