In gesprek met: Roy Verschuren

4
Roy Verschuren. Foto:©Kenny Nagelkerke
15 september 2014
Modeantropoloog

Kennis over historische patronen en technieken vormen de basis van het kleermakersvak. Roy Verschuren, docent aan de Meesteropleiding Coupeur in Amsterdam en de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, maar bovenal ambachtelijk kleermaker, gaf Modemuze een kijkje in zijn omvangrijke verzameling kleermakersvakliteratuur.

Kasten vol boeken en tijdschriften

Het begon met een patronenboek op de markt tijdens zijn opleiding in Amsterdam tot kleermaker. Daarna volgden beetje bij beetje meer boeken. De laatste tien jaar verzamelt Roy actief boeken en tijdschriften over het kleermakersschap, voornamelijk patronenboeken, kleermakerstijdschriften en overzichten van verschillende (kleermakers)systemen. Ieder hoekje wordt in het atelier onder het huis benut om ze op te bergen. Ook in de rest van het huis komt de passionele interesse voor mode en modegerelateerde onderwerpen terug. Een kast vol boeken over mode en ontwerpers in de woonkamer en (deels nog) ongeziene dvd's van kostuumseries als Downtown Abbey en Mad Men in het atelier.

Roy Verschuren. Foto:©Kenny Nagelkerke
Roy Verschuren. Foto:©Kenny Nagelkerke

Ambachtelijk bedrijf in maatkleding

Als kleermaker heeft Roy een eigen ambachtelijk bedrijf, Devious Kleermakerij, waar hij sinds 1997 maatkleding voor dames en heren maakt. Voor het grootste gedeelte werkt hij in opdracht van kostuumontwerpers van het theater en modeontwerpers waarvoor hij enkele stuks maakt. Per opdracht wordt bepaald welke techniek wordt toegepast, afhankelijk van het doel en hoe het eruit moet zien. Daarbij vertrekt Roy voornamelijk vanuit de ervaring in de praktijk in combinatie met kennis uit de literatuur.

Kennis uit het verleden voor het heden

Om een keuze te maken uit de verschillende technieken is het belangrijk om de basis van het kleermakersvak te kennen en dat is één van de beweegredenen achter de verzameling. Roy vindt dat je als kleermaker - en modeontwerper in het algemeen - bewust moet zijn van wat je doet en dat de technieken die je gebruikt ergens vandaan komen.  Door literatuur over het kleermakersvak te verzamelen wordt tevens kennis over, onder andere, technieken bewaard. Voor Roy is dit eveneens een belangrijke reden om te verzamelen.

Volgens de kleermaker wordt er door andere professionals in de mode-industrie te weinig gebruik gemaakt van de informatie die in patronenboeken en -tijdschriften staat. Veel literatuur gaat verloren of er wordt slechts op kleine schaal materiaal verzameld en bewaard, zoals door Roy. Vervolgens is de bekendheid over het bestaan van deze verzamelingen beperkt, waardoor bijvoorbeeld modeontwerpers, studenten of conservatoren van musea de weg naar de verzameling niet weten te vinden. Het is dan ook een wens van Roy om zijn verzameling meer bekendheid te geven.

Roy Verschuren. Foto:©Kenny Nagelkerke
Roy Verschuren. Foto:©Kenny Nagelkerke

Verzamelen via Ebay en Marktplaats

Hoeveel boeken en tijdschriften de verzameling omvat, weet hij niet precies. Roy probeert alles wat hij verzamelt bij te houden in een bestand op zijn computer, maar een echt registratiesysteem is er niet. In het atelier wordt de literatuur vooral op naam van 'het systeem' gecategoriseerd. Zo is er van Müller & Sohn het Rundschau systeem, officieel genoemd naar de bedenker maar in vakkringen bekend onder de naam van het vakblad. Zelf werkt Roy het meest met dit systeem.

Ondanks de grote omvang van de verzameling wordt alles gelezen bij binnenkomst. Momenteel is hij de literatuur die afgelopen januari is aangeschaft aan het lezen. De meeste boeken en tijdschriften worden via Ebay of Marktplaats gekocht. Zelden gaat Roy naar een boekenmarkt, omdat het simpelweg te veel tijd kost om daar rond te zoeken. Af en toe krijgt hij literatuur van mensen die weten van zijn verzameling. Wanneer dat een boek is dat al in de collectie zit, dan geeft hij dit door aan een andere geïnteresseerde. Dubbele gekochte exemplaren worden doorverkocht.

19de eeuwse patronenboeken en recente literatuur 

Altijd is Roy op zoek naar een nieuwe toevoeging aan zijn verzameling. Hij denkt dan ook niet dat hij snel een boek vindt dat een afsluiting van het verzamelen kan vormen. Naarmate de verzameling groeit, groeit namelijk eveneens het besef dat er nog zoveel meer is. Naast Nederlandse literatuur bevinden er Franse, Engelse en Duitse boeken en tijdschriften in de verzameling. Het oudste patronenboek komt uit 1822 en heeft Roy via Ebay gekocht.

Sinds de jaren zeventig verschijnt er weinig nieuwe literatuur over het kleermakersvak. De meest recente publicatie Vintage Couture Tailoring (2012) vormt hiermee een uitzondering. Het maken van kleding is immers een vak dat beoefent moet worden, waardoor het lastig is om er een goed boek over te maken.

Roy Verschuren. Foto:©Kenny Nagelkerke
Roy Verschuren. Foto:©Kenny Nagelkerke

Kennis over historische technieken en patronen

In de toekomst hoopt Roy dat er meer kennis over mode wordt uitgewisseld. Een manier waarop hij dat zelf doet is door met de tweedejaars studenten van de kunstacademie naar het Gemeentemuseum in Den Haag te gaan om historische kostuums uit de collectie te bekijken. Daarbij wordt kennis uitgewisseld over gebruikte technieken en patronen. Daarnaast past Roy zijn kennis ook op een andere manier praktisch toe: zo werden onlangs oude patronen uit de Rundschau opnieuw gepubliceerd, maar er is een flinke uitleg bij nodig om de patronen en technieken die hierbij komen kijken over te brengen. Met foto's en een stappenplan brengt hij de bijbehorende, vaak vergeten technieken, in kaart. Er is echter nog veel meer mogelijk op het gebied van kennisdeling rondom deze bijzondere verzameling.

Roy Verschuren. Foto:©Kenny Nagelkerke
Roy Verschuren. Foto:©Kenny Nagelkerke

Iedereen is dan ook van harte uitgenodigd om op afspraak kleermakersvakliteratuur bij Roy in te komen zien. Zie Devious kleermakerij.

Interview Roy Verschuren gemaakt door de Nederlandse Kostuumvereniging. Roy is sinds 2008 lid van de NKV.

 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

9 dec 2014

Leuk artikel over je verzameling. Ik zou er graag eens in snuffelen. Ook een leuke site trouwens. Wordt een van mijn favorieten

25 mrt 2016

Beste Roy.
Ik heb jouw site bekeken en ziet er interessant uit.
Leuk idee dat mijn tijdschriften nu bij jou zijn te zien.
Ik kom vast eens kijken.
Ik heb ook nog een mooi centimetertje op marktplaats staan, is dat niets voor jouw verzameling?. Leuk oud dingetje.
Hartelijke groet van jannij.

8 apr 2016

Beste Jannij,

Zou u ons een bericht willen sturen via [email protected]? Dan kunnen wij u rechtstreeks met Roy in contact brengen.

Met vriendelijke groet,
Modemuze

21 mrt 2018

Beste Roy,
Het is alweer een tijdje geleden dat we voor het laatst contact hadden. Ik heb inmiddels weer een aantal prachtige russische kleermakersboeken. Ook heb ik een aantal russische en duitse modebladen met raderbladen (jaren vijftig en jaren zestig) Hartelijke groet van Jan

Reactie