Drie trending stijlitems gespot in Lagos

 
Eddy Okolo en Winston Sylvans.
3 februari 2018
Stijlantropoloog

In de eerste blog van deze reeks is te lezen waarom ik Lagos (Nigeria) een interessante stad vindt als het op fashion en stijl aankomt. De enorme diversiteit brengt ook een grote diversiteit aan stijlitems met zich mee. Het gros van de Lagosianen draagt met name stijlitems uit eigen cultuur, maar er zijn ook enkele culturele stijlitems die culturele grenzen overstijgen. Met name onder de jongere, fashionforward dragers.

Oparaboy1. Foto: © Carmen Hogg
Oparaboy1. Foto: © Carmen Hogg

Trends anno 2018

Wereldwijd is het vaak ‘the next generation’ die de trends zet. Ze geven nieuwe betekenis aan oude (culturele) items en creëren nieuwe stijlen. Op straat kan je aan oudere Lagosianen vaak zien van welke cultuur zij zijn door de stijlitems die zij dragen. Onder de stijlbewuste jonge Lagosianen is dit minder het geval: zij geven nieuwe betekenis aan traditionele items door ze te verwerken in nieuwe stijlen en ze te dragen op een nieuwe, verfrissende, soms controversiële manier. Voor sommigen fashion forward en verbindend, voor anderen not done en zelf respectloos. Drie culturele stijlitems waar dragers in Lagos mee spelen licht ik hieronder kort toe.

Igbo cap en Isi Agu traditioneel gedragen.
Igbo cap en Isi Agu traditioneel gedragen.

Red cap

Vuurrood, harde wol, stevig, simpel maar met een strakke vorm. Een cap die veel mannen in Lagos dragen tijdens het uitgaan of bij culturele evenementen zoals Lagos Photo. Het is een cultureel stijlitem uit de Igbo cultuur die zijn betekenis en culturele relevantie in niet-Igboland, (zoals Lagos) lijkt te verliezen en een nieuwe betekenis krijgt. De ‘red cap’ mag van oudsher namelijk alleen worden gedragen door Igbo ‘chiefs’. Hij werd aan een man gegeven nadat hij, binnen de cultuur, bepaalde verplichtingen had verricht. De cap koop je dus nóóit zelf en mag je niet ‘zomaar’ dragen; hij symboliseert leiderschap, autoriteit en macht. Op Balogun, de grootste markt in Lagos, kan je de caps echter kopen bij diverse marktkoopmannen die allerlei Igbo-stijlitems verkopen. Mannen kopen de caps voor zichzelf, zowel Igbo als niet Igbo. De cap is anno 2018 een heus stijlitem. Waar sommige Igbo’s de veranderende dracht als een viering van hun cultuur ervaren, vinden anderen dat het respectloos en houden zij zich vast aan de van culturele normen en waarden.

Isi Agu zoals hij ooit bedoeld was.
Isi Agu zoals hij ooit bedoeld was.

Actrice Chacha Eke in Isi Agu.
Actrice Chacha Eke in Isi Agu.

Isi Agu - “The glory of the lion feeds of its enemies”

Isi Agu is een velours-achtige stof met gouden borduursel van leeuwen of leeuwenhoofden. Hij is het meest bekend in het zwart, maar komt ook voor in het rood en donkergroen, beide ook met gouden borduursel. De Isi Agu wordt met name gedragen als een lang Dashiki-shirt: een loszittend shirt tot over de heupen met lange mouwen en ronde nek. Vaak met een verborgen knoop in de hals en een borstzakje. Van origine mag de stof alleen gedragen worden door mannen van een bepaalde status (chiefs) binnen de Igbo cultuur tijdens culturele bijeenkomsten. Ook voor de Isi Agu geldt dat niet iedereen de stof zomaar kon dragen. Dit is anno 2018 in Lagos aan het veranderen. Ik heb de stof in veel verschillende outfits bij veel verschillende dragers voorbij zien komen. Op de markt verkopen ze Dashiki’s van Isi Agu maar ook losse yards waar kopers zelf outfit van kunnen van maken. Meiden maken bijvoorbeeld rokken van de stof en een fashionable jongeman droeg een tuinbroek van de stof. 'Back in the days it was not allowed, but now it’s a trend', zei een Igbo kennis van me toen ik hem vroeg naar de toepassingen.

Emmanuel Ihenacho. Foto: © Carmen Hogg
Emmanuel Ihenacho. Foto: © Carmen Hogg

Tradionals – “everyday attire”

Nigerianen zijn trotse mensen en dat uit zich ook in hun kleedstijl. Waar voorheen traditionele kleding alleen tijdens culturele bijeenkomsten werd gedragen, draagt men deze kleding nu tijdens meetings naar kantoor. Traditionals zijn voor mannen niet alleen luchtig en comfortabel, maar ook een manier om de trots op de Nigeriaanse cultuur uit te dragen. Traditionals hebben veel verschillende stijlen: hij wordt door lokale tailors of designers op maat en naar wens van de drager gemaakt. Sommige dragers gaan voor een wat lichtere en minder volumineuze versie voor alledag, anderen gaan voor de uitbundiger versie van meters stof en borduursel met bijvoorbeeld glaskralen voor culturele ceremonies of bruiloften. Ook draagt men tegenwoordig een grote diversiteit in stijl van traditionals. Emmanuel Ihenacho is men’s wear designer van Chuks Nacho die vooral traditionals maakt. Hij speelt met materiaal en stijlelementen, waarbij hij westerse invloeden (van bijvoorbeeld een sweater) verwerkt in het ontwerp en ongewone stoffen gebruikt.

Moderne manier van traditionals dragen.
Moderne manier van traditionals dragen.

Verder lezen

Agency in stijl: iedereen is met stijl bezig en maakt keuzes

Lagos' style is meer dan glamour

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie