Granny’s Finest: simpel en strak ontwerp

 
12 november 2015
MA Kunst- en cultuurwetenschappen

Kan mode maatschappelijk verschil maken? Niek van Hengel en Jip Pulles dachten van wel. Vier jaar geleden startten zij een sociale onderneming om de eenzaamheid onder ouderen aan te pakken. Nu zijn zij, onder de naam Granny’s Finest, met 26 handwerkclubs in verschillende zorginstellingen stevig gevestigd in Nederland. Modemuze zocht ze op in hun hoofdkantoor in hartje Rotterdam, pal naast het nieuwe Centraal Station. 

Van de 2,6 miljoen 65+’ers in Nederland is meer dan 1 miljoen eenzaam tot zeer eenzaam. De mannen achter Granny’s Finest organiseren handwerkclubs in verschillende zorginstellingen door heel het land waar senioren hun hobby kunnen uitoefenen in groepsverband. De opbrengst van de producten wordt ingezet om uitstapjes te organiseren voor de grannies.

Collectie Granny’s Finest

Daarnaast biedt Granny’s Finest jonge ontwerpers, vers van de academies, de kans om werkervaring op te doen en een collectie, of een deel van een collectie te ontwerpen voor Granny’s Finest. Uiteraard met behulp van de uitgebreide kennis van de grannies. Inmiddels zijn er al tien ontwerpers geweest die producten hebben ontworpen. Belangrijk blijft wel dat de ontwerpen passen binnen de lijn die Granny’s Finest heeft uitgezet: ‘vrij simplistisch, nadruk op mooi materiaal, techniek en strakke uitstraling. Er worden soms wel uitzonderingen gemaakt, maar we zijn eigenlijk steeds meer aan het kijken hoe we dat allemaal tot één geheel kunnen maken’.

Hoofdband Ada uit de Channa Ernsten Collectie Granny's Finest. Foto: Machteld Bunskoek

Duurzaamheid

Centraal in het werk van Niek en Jip staat duurzaamheid. Het gaat hier niet alleen om de sociale duurzaamheid door het aanpakken van een maatschappelijk probleem, maar ook om zorgvuldig uitgekozen, kwalitatief hoogwaardige producten. ‘Duurzaamheid zit hem ook wel in de kleurkeuzes, dus als je kijkt naar wat hier ligt, dat is toch vooral basis. Dus als je een sjaal drie jaar geleden hebt gekocht en het ziet er nog netjes uit, je hebt het goed behandeld, dan is het nog steeds prima in de mode’. Zo kan je dus de verschillende producten meerdere jaren dragen. 

Netwerk van grannies

Door deze combinatie van mooi materiaal uit de gehele wereld, nieuw ontwerp van jonge ontwerpers en de enorme kennis en kunde van de grannies lijkt Granny’s Finest het stoffige karakter van breien te doorbreken. ‘Mensen willen weer heel graag zelf dingen kunnen maken. Nadat een aantal jaar geleden, met de Industriële Revolutie, alle maakindustrie uit ons land vertrokken is, zie je nu dat mensen weer willen weten hoe iets gemaakt is, willen het misschien wel zelf kunnen. Daar heeft het wel mee te maken denk ik. Misschien dat het met de economische tijden, die we inmiddels wel een beetje achter ons hebben, maar dat het ook weer voordeliger is om weer zelf wat te maken ook weer leuk wordt gevonden.’

Ontwerper Renske Versluis en de grannies uit Utrecht. Foto: Lysanne Wilkens

Expansie

Op dit moment is Granny’s Finest vooral actief in de vijf grote steden, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven, maar het buitenland lonkt. ‘Ons concept is sterk omdat het een maatschappelijk probleem in de westerse samenleving aanpakt. Dus ik denk dat het heel goed kan werken in de omringende landen, die op een gelijkwaardige manier zijn georganiseerd. En dat zijn voornamelijk Duitsland, België, Verenigde Staten. Ik denk dat Duitsland heel vele mogelijkheden heeft voor ons, Groot-Brittannië weet ik niet zo goed. De Duitse markt voor duurzaamheid is nog veel groter dan die van Nederland, maar goed de uitdaging van ons concept is natuurlijk dat het niet alleen een product is dat je verkoopt, maar ook de manier waarop je het organiseert speelt wel mee’. Maar voor nu is de focus nog vooral gericht op de kansen in Nederland: het uitbreiden van het aantal deelnemers en het verbeteren van het merk. ‘We gaan eerst eens kijken wat we in Nederland voor elkaar kunnen krijgen.’

Hoofdbeeld: Strik Maartje uit de Merino Collectie Granny's Finest. Foto: Machteld Bunskoek

Zie verder Granny's Finest website

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie