De verzameling van: Ludewey de Vrijer

 
Foto 2: Ludewey met een papieren poederdoosje daarin zit een handgemaakte poederspons. Foto: Debbie van der Wouw.
16 augustus 2017
Student Journalistiek

Verzamelen begon voor Ludewey de Vrijer al in haar jeugd. Toen verzamelde ze bijna alles wat ze tegenkwam, van laboratoriumglas tot pijpen, maar heeft zich uiteindelijk toegespitst op haar passie voor mode en tassen. Inmiddels heeft ze een mooie verzameling lucite handtassen, vanity cases en vintage accessoires.

Foto 1: zwarte en witte Lucite handtassen. Met daarvoor een setje schoenenclips. Foto: Debbie van der Wouw.
Foto 1: zwarte en witte Lucite handtassen. Met daarvoor een setje schoenenclips. Foto: Debbie van der Wouw.

Van 1900 tot 1955

De verzameling van Ludewey bestaat vooral uit tassen en accessoires vanaf 1900 tot midden jaren vijftig. Haar interesse voor deze tijd werd al vroeg gewekt. “In mijn jeugd keek ik als het even kon alle films met Gene Kelly, Fred Astaire en Ginger Rogers. Ook was ik helemaal weg van de boeken van Cissy van Marxveldt.” De boeken, die Ludewey van haar moeder kreeg, spelen zich af in de periode rond de jaren twintig.

“Door die boeken, met hoofdpersoon Joop ter Heul, kon ik me helemaal in die tijd inleven. Ik zat met mijn gedachten helemaal in dat boek en kon me die tijd precies voorstellen door de mooie illustraties die daarin stonden. Daar voelde ik me thuis.” Ook haar grootmoeder, die in 1900 was geboren was een vraagbaak voor haar over alles wat met die tijd te maken had.

Van top tot teen jaren vijftig

Haar kleding ziet ze het liefst in de jaren vijftig stijl. Ze gaat dan ook regelmatig van top tot teen in deze stijl gekleed. “Niet elke dag hoor, want anders ben je veel te lang bezig. Ik vind het ook niet nodig, ik zie dat meer als een uitje.” Deze kledingstijl is favoriet van haar omdat het heel vrouwelijk is. “De petticoat stijl maar ook het moderne silhouet uit die tijd vind ik mooi. Maar ook waar de mode in die tijd voor staat. De New look van Dior bijvoorbeeld, daar ben ik dol op. Het gaf de mens hoop na de tweede wereldoorlog. Het gevoel van opnieuw beginnen.”

Ludewey de Vrijer. Foto: Eline Spek.
Ludewey de Vrijer. Foto: Eline Spek.

Liefde op het eerste gezicht

Niet alles hoeft van haar in de stijl van de jaren vijftig. Het huis is volledig ingericht met een mix van de jaren twintig en dertig. Met in de huiskamer de glazen vitrines met de verzameling lucite (hard plastic) handtassen, vanity cases, poederdozen en andere accessoires. Het allereerste stuk dat zij zelf kocht was een witte lucite handtas, met handgeschilderde bloemen.

“Deze kwam ik tegen op een art-deco beurs in Den-Haag en het was liefde op het eerste gezicht. De tas was best prijzig dus er kwam even wat rekenwerk aan te pas om te kijken of dat wel zou lukken.” Omdat de tas aan de prijzige kant was, is deze tas lang het enige stuk van haar collectie geweest.

Foto 3: wit lucite tasje met handgeschilderde bloemen. Eerste stuk van de collectie. Foto: Debbie van der Wouw.
Foto 3: wit lucite tasje met handgeschilderde bloemen. Eerste stuk van de collectie. Foto: Debbie van der Wouw.

“Toen dacht ik dat ik hier nooit een verzameling van aan kon leggen, totdat ik via internet bij tassen uitkwam die wel te koop waren voor een mooie prijs.” Naast lucite handtassen heeft ze ook een indrukwekkende verzameling vanity cases. De eerste vond ze op dezelfde beurs, bij dezelfde kraam en haar partner was zo lief deze voor haar te kopen. “Ik kende de vanity cases niet totdat ik dit eerste stuk tegenkwam. Toen begon mijn andere verzameling.”

Foto 4: Vitrine met een aantal vanity cases
Foto 4: Vitrine met een aantal vanity cases

De emotionele waarde

Het stuk met de meeste emotionele waarde is geen tas, maar een make-up doosje met de naam van haar dochter Shari. “Daar heb ik gewoon voor betaald wat die vrouw ervoor wilde hebben, of dat het nou waard was of niet, ik moest en zou dat hebben.” Andere stukken die veel voor haar betekenen zijn de poederdoos en zonnebril van haar moeder. “Die zonnebril heb ik jaren gedragen. Als 16- jarige droeg ik die bril en toen lachte iedereen me een beetje uit. Maar dat maakte me niets uit want ik vond die bril hartstikke mooi. Dat was eigenlijk mijn allereerste stuk uit de jaren vijftig en die wil ik absoluut niet kwijt.”

Foto 5: Make-updoosje met de naam van haar dochter. Foto: Debbie van der Wouw.
Foto 5: Make-updoosje met de naam van haar dochter. Foto: Debbie van der Wouw.

Waar ze als tiener kritiek kreeg op het dragen van die bril, kijken de mensen nu niet meer op of om als ze de deur uitgaat in haar jaren vijftig outfits. Ze draagt het zelfs af en toe naar haar werk, als secretaresse in de financiële wereld.

Ondanks dat het best een mannenwereld is, zijn ze gewend aan de stijl van Ludewey. “Ze zijn op kantoor wel gewend dat ik aparte dingen doe en niet conventioneel ben op dat gebied. Shari en ik lopen ook wel eens in historische kostuums, foto’s daarvan zien zij ook. Ik vind niet dat je dat moet verbergen.”

Foto 6: bril van grootmoeder met een aantal vintage accessoires. Foto: Debbie van der Wouw.
Foto 6: bril van grootmoeder met een aantal vintage accessoires. Foto: Debbie van der Wouw.

Zoeken naar een bijzonder stuk

Om haar collectie aan te vullen gaat ze regelmatig naar verzamelaarsbeurzen, bric-a-brac markten en struint ze het internet af voor tassen die bijzonder genoeg zijn om aan haar collectie toe te voegen. Want alleen stukken die echt bijzonder zijn worden toegevoegd aan de verzameling. “ Ik heb geen museum dus ik kan niet eindeloos hetzelfde verzamelen, dat vind ik ook niet leuk. Het moet echt iets bijzonders hebben. Mijn nieuwste aanvulling bijvoorbeeld, die heb ik uit Amerika laten komen. Het lijkt een lucite tas maar het is eigenlijk van hout gemaakt. Zoiets vind ik echt bijzonder.”

Foto 7: nieuwste aanwinst, de houten tas uit Amerika. Foto: Debbie van der Wouw.
Foto 7: nieuwste aanwinst, de houten tas uit Amerika. Foto: Debbie van der Wouw.

Het zoeken is volgens haar het leukste van verzamelen. “Het gevoel als je dan iets tegenkomt waarvan je denkt, dit is bijzonder. Op Spitalfields Market in Londen bijvoorbeeld. Daar hadden ze een hoop rotzooi, totdat ik daar een prachtige vanity case zag staan en daar vroeg ze niet zoveel voor. “Daar kan ik dan heel blij van worden als je tussen de rommel zoiets ziet.”

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie