Nederlandse mode van binnen & buiten

 
Blog Modemuze Sterre Snijders Nederlandse mode binnen buiten 1. Open depot Gemeentemuseum Den Haag. Beeld: Sterre Snijders
13 oktober 2015
MA Design Cultures

Vrijdag 9 oktober was er weer een kijkje achter de schermen in een van de Modemuze musea. Ter gelegenheid van de lancering van het platform Modemuze kunnen mode- en kostuumliefhebbers deelnemen aan een van de open depot bezoeken die de zeven initiatiefnemende musea organiseren onder de titel 'Modemuze opent de deuren'. Ditmaal was het Haags Gemeentemuseum en haar mode- en kostuumcollectie aan de beurt.

Er waren deelnemers met diverse belangstellingen en interesses op het kijkje achter de schermen afgekomen, meestal vanuit een achtergrond in de mode of bij musea en soms vanuit algemene interesse. Roy Verschuren, Modemuze-aanhanger van het eerste uur en schrijver van diverse blogs die hier te vinden zijn, was ook aanwezig.

Het is best wel spannend om eens achter de schermen te kunnen kijken van het museum. Via een lange gang kwamen de twintig bezoekers terecht in de bibliotheek van het Gemeentemuseum waar conservator Madelief Hohé een rek vol kledingstukken had klaar gehangen.

Blog Modemuze Sterre Snijders Nederlandse mode binnen buiten 2. Kledingrek met collectiestukken
Kledingrek met collectiestukken

Ode aan de Nederlandse mode

Conservator Hohé had, aan de hand van de tentoonstelling Ode aan de Nederlandse mode - te zien van 19 september t/m 7 februari 2016-, een heleboel ontwerpen uit de kast gehaald. Ze gaf een zeer levendig college over allerlei verschillende Nederlandse kledingstukken. Aan een rek hingen wel 30 ontwerpen uit de 18de eeuw tot en met nu. Hohé koos voor kledingstukken die, hoewel sommige gerestaureerd waren en ook in de catalogus zijn opgenomen, toch de tentoonstelling net niet gehaald hebben, bijvoorbeeld doordat er te veel in een zaal was gepland, of een ander stuk beter tot zijn recht kwam in het geheel van de tentoonstelling.

Blog Modemuze Sterre Snijders Nederlandse mode van binnen en van buiten. Open depotbezoek Gemeentemuseum Den Haag

Kledinghangers en tags

De kledingstukken waren allemaal net verpakt in een beschermende zak en hingen op beklede kledinghangers. Dit zorgt ervoor dat de stukken op de juiste plekken worden ondersteund. De objecten in de collectie van het Gemeentemuseum zijn voorzien van een tag. Hiermee kan in een simpele beweging een kledingstuk in- of uitgecheckt van het depot worden, en is het duidelijk waar het zich bevindt.

Bijzondere rok van sits

Hohé liet een rok van sits uit India zien die gemaakt is begin 18de eeuw. Sits is in Nederland zeer populair geworden in de 17de en 18de eeuw. Het is katoen dat deels met de hand beschilderd is en deels bedrukt. Hierdoor zitten er soms kleine foutjes in de print. Wat dit materiaal zo interessant maakt is dat de verf zeer kleurecht is gebleven. ‘Hoe kan het eigenlijk dat de kleuren zo vitaal zijn gebleven, en wat is exact de verfstof?’, vroeg een van de bezoekers. Hohé kon hier geen precies antwoord op geven. ‘Er wordt onderzoek gedaan naar de chemische processen die bij het maken van verf te pas komen, maar van de samenstelling van specifiek deze rok is nog niets bekend.’ Het zou dus geweldig zijn als hier meer onderzoek naar zou worden gedaan vanuit het scheikundige vak.

Blog Modemuze Sterre Snijders Nederlandse mode binnen buiten 3. Conservator Madelief Hohé toont verschillende onderdelen van de collectie. Beeld: Sterre Snijders

Maison de Bonneterie

Een ander interessant ontwerp was een donkergroen wollen mantelpakje uit de jaren 1940. Het komt van het onlangs gesloten warenhuis Maison de Bonneterie en heeft een mooie coupe. In die tijd maakte dat warenhuis nog kleding op maat voor de klanten. ‘Waarom staat er een ster op de tailleband?’, vroeg een van de bezoekers. Hohé en Verschuren legden uit dat dit aangeeft of het de voor- of achterkant van het kledingstuk betreft. Een ander interessant gegeven is dat deze rok ook een zijrits heeft. Voor mannenkleding was het eerder al gebruikelijk om ritsen te gebruiken, en vanaf de jaren 1930 werd het ook voor vrouwen meer en meer toegepast.

Blog Modemuze Sterre Snijders Nederlandse mode binnen buiten 4. De Mondriaan-jas van Peter Rozemeijer
De Mondriaan-jas van Peter Rozemeijer

Hierboven is een mantel te zien uit 1981 ontworpen door Peter Rozemeijer. Door de geometrische vormen wordt het ook wel de ‘Mondriaan-jas’ genoemd.

Hoe verder het college vordert, hoe meer de bezoekers durven te vragen, foto’s gaan maken en onderling fluistergesprekken voeren. Het college van de conservator wekt veel interesse op en brengt veel gedachtes naar boven. Met handschoentjes aan mochten de bezoekers de ontwerpen zelfs aanraken!

Blog Modemuze Sterre Snijders Nederlandse mode binnen buiten 6

De deelnemers zagen letterlijk de Nederlandse modegeschiedenis van binnen en van buiten en er ontstond een levendige uitwisseling. Na een enorm leerzame middag gaan de bezoekers met veel voldoening naar huis. ‘Wanneer is de volgende Modemuze opent de deuren?’ Vrijdag 16 oktober 2015 in Paleis Het Loo. Hier is het thema ‘Ambtskostuums en hoflivreien?’ Denk hierbij aan rang en stand, hofcultuur- en etiquette, borduursels en randjes vol betekenis. Tot dan!

Tijdens Modemuze@OBA zijn er verschillende momenten om nog eens het depot van het Gemeentemuseum te bezoeken. Zie de event-pagina voor meer info [edit 25-3-2017].

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie