Blouses uit de Reformbeweging?

3
Le
10 december 2014
Conservator Zaans Museum / Projectmedewerker Uitvoerende Kunsten Allard Pierson

De reformbeweging staat vooral bekend om zijn jurken en japonnen. Minder gebruikelijk waren de blouses. Toch heeft het Amsterdam Museum enkele blouses in de collecties die in deze categorie passen.

Al eerder werd op Modemuze de reformkleding uit de kostuumcollectie van het Amsterdam Museum besproken. Hierin bevinden zich verschillende japonnen gedragen door de leden van de reformbeweging. Minder gebruikelijk binnen de reformkleding waren blouses. De combinatie van blouse en rok was gebruikelijk in deze periode, maar in de reformbeweging werden doorgaans japonnen gedragen. Er zijn twee blouses in de collectie die wel in deze categorie passen.

Paarse blouse met smockwerk

Deze paarse blouse is in de stijl van reformkleding, met smockwerk langs de hals en op de mouwen. Smockwerk op kleding kwam al sinds de late middeleeuwen voor op kledingstukken. Geplooide of gerimpelde stof werd met borduursteken vastgezet in een patroon. Dit werd met de hand gedaan. In de 19de eeuw was smockwerk erg populair, met name voor kinderkleding of bijvoorbeeld langs de hals van een japon. De Reformbeweging droeg haar steentje bij door patronen met smockwerk uit te geven in het maandblad.

Blouse, 1900-1910, shantung zijde, collectie Amsterdam Museum

Meer Reform blouses?

De blauwe blouse is van zijde die net van denimstof lijkt, met opvallend oranje smockwerk rond de hals, bij de ellebogen en mouwuitendes. De blouses werden in de rok gedragen. Mogelijk zat er een bijbehorende rok bij, maar die is niet bewaard gebleven. Wellicht zijn er nog meer voorbeelden van zulke blouses in andere collecties of verzamelingen bekend?

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

25 nov 2015

In de Collectie van Historisch Museum Deventer zit deze:
Onderrok, reform
H1998-0092
s'Gravenhage Reformkleeding De Wekker

Wit katoenen onderrok. Voorpand met gerende banen en verstevigingsstukken midden voor,doorgestikt. achterpand bovenstuk gerende banen met verstevigde, doorgestukte stukken midden achter. Op kniehoogte een gerimpeld inzetstuk. De rok is verlengd met strook van 22cm waarin 2 x 3 siernaden. De rok is vaak versteld en gaatjes zijn gestopt.Sluiting 11 x haak en oog van koper. schenkster mevrouw A.E. Duyfjes was adjunct directrice Rollecate Deventer

katoen

Verder zijn daar nog twee kleine patronenboekjes met reformbabykleding in de collectie.

1 feb 2016

Interessant! Ik kwam laatst deze blouse tegen. Van wat er in de beschrijving staat lijkt het om nog een voorbeeld te gaan.

"Liberty & Co. of Regent Street in London was well-known in the late nineteenth century as a purveyor of fine fabrics and eastern wares closely associated with the Aesthetic Movement. In 1884, they opened a costume department, producing garments that were strongly influenced by Rational dress theories and Aesthetic movement sensibilities. "

http://www.mfa.org/collections/object/womans-blouse-482317

26 nov 2019

Liberty&Co., damesblouse, ca. 1890, collectie Museum of Fine Arts Boston.

Reactie