Inspiratie voor het heden. In gesprek met: Marian Duff (MAFB)

 
1 november 2014
MA Arts and Culture, Design and Decorative Art

Ruisende kledingstukken, haarlak en opgewonden drukte backstage. Op 1 november 2014 vond de finale van 'fashion fest by MAFB' plaats in het CBK van Amsterdam Oost. Vanaf mei dit jaar hebben ontwerpers, haarstylisten, make-up artists en modellen hard gewerkt om een modepresentatie neer te zetten en een prijs in de wacht te slepen. Samen met MAFB heeft Modemuze gewerkt aan deze wedstrijd als inspiratiepartner voor de modegeschiedenis en host voor de masterclasses, kick-offs en andere evenementen. Hoe is deze samenwerking ontstaan?

Samenwerking tussen MAFB en Modemuze

MAFB en Modemuze: twee organisaties die zich elk op hun eigen manier bezighouden met mode, ontmoetten elkaar ongeveer een jaar geleden. Een vrijwilliger van MAFB en bekende van Modemuze bracht de twee partijen bijeen. Een goede zet, want beiden vullen elkaar goed aan: “MAFB (Music and Fashion Battle) staat voor talentontwikkeling en diversiteit in de modewereld; zaken die Modemuze van harte ondersteunt”, vertelt Mila Ernst, projectleider van Modemuze. Door Modemuze bij MAFB’s 'fashion fest' te betrekken, heeft MAFB meer diepgang en een inhoudelijke historische invalshoek op mode aan de deelnemers kunnen overbrengen.

Tijdens de voorbereidingen, masterclasses en finale van fashion fest stond het thema Fashion now and then centraal. Deelnemers van verschillende disciplines (ontwerpers, visagisten, hairstylisten en modellen) kregen tijdens verschillende masterclasses en presentaties in het Amsterdam Museum, Rijksmuseum en het Centraal Museum Utrecht inzicht in mode uit het verleden. Deelnemers werden uitgedaagd zich door ‘fashion then’ te laten inspireren en deze ideeën te vertalen naar eigen creaties in ‘fashion now’. Voor de meeste deelnemers was dit een eerste ontmoeting met museale modecollecties.

Dat Modemuze en MAFB zijn gaan samenwerken leek vanaf de eerste ontmoeting al een goed en logisch plan, maar op wat voor manier deze tot uiting zou komen heeft de verwachtingen van beide partijen overtroffen. Zowel Modemuze als MAFB ging er vanuit dat de samenwerking zou bestaan uit een aantal bijeenkomsten waarbij Modemuze voornamelijk zou zorgen voor een bijzondere museale locatie en MAFB voor een interessant deelnemersveld van diverse disciplines, culturen en achtergronden. Al snel bleek echter een veel intensievere en inhoudelijkere samenwerking te ontstaan, waarbij de deelnemende ontwerpers museale modecollecties van Modemuze ter inspiratie voor hun eigen ontwerpen zouden nemen. In de finale van fashion fest was het thema 'Fashion now and then' bij een aantal collecties duidelijk terug te zien.

Een overleg voor de Fashion Talk met Lisa Whittle, Mila Ernst (Modemuze), Marian Duff (MAFB) en Maik de Boer.

Marian Duff, oprichtster van MAFB, kijkt zeer positief terug op de samenwerking met Modemuze en geeft aan dat ze samen met Modemuze een ander niveau heeft bereikt, waarbij ook historische context van belang is: mode van vroeger en nu als inspiratie laten gelden voor een groep jonge ontwerpers. Het is ons doel, geeft Marian aan, om met MAFB een interessante mix van mensen met diverse achtergronden en opleidingen, waaronder MBO, HBO en autodidacten, in de leeftijd van 16 tot 23 jaar een podium te kunnen geven. Door de samenwerking met Modemuze ontstaat er een interessante ontmoeting van verschillende netwerken. Deze ‘kruisbestuiving’ zet ook na afloop van het fashion fest via social media nog door.

De samenwerking is van beide kanten zo goed bevallen en blijkt een meerwaarde voor beide initiatieven, zodat besloten is tot een vervolg: fashion fest by MAFB, powered by Modemuze 2015. Terugkijkend op een vruchtbare samenwerking en vooruitblikkend op een nieuwe ‘editie’, wordt de nadruk op inhoudelijke diepgang en historische context vergroot en zullen de modecollecties van de Modemuze musea nog intensiever geïntegreerd worden in het programma.

Verslag van het event 

In een volle zaal presenteerden zaterdag 1 november zestien teams in twee sessies hun ontwerpen. De jury bestond uit Els van der Plas (algemeen manager Dutch National Opera & Ballet en Juryvoorzitter), Milou van Rossum (mode redacteur NRC Handelsblad), Willa Stoutenbeek (oprichter W.Green), Steven Dahlberg (chef mode JFK Magazine), Winonah de Jong (modeblogger Styled by WINONAH) en Suzanne Pots (eigenaar Fresh Model management). Zij beoordeelden kledingontwerp, haar, visagie en de modellen. Speciaal uit Suriname was een groep modellen overgevlogen om mee te doen. Tussen de presentaties door was tijd voor een Fashion Talk. Presentator Maik de Boer bevroeg juryleden en mensen in de zaal over thema’s als diversiteit in de mode en talentontwikkeling.

Het CBK was voor een dag omgetoverd tot een groot modefeest van kleur, stof, lekkere drankjes, muziek en kunstige creaties met haar en make-up. Backstage was een bruisende energie en spanning bij de deelnemers te voelen de laatste minuten voor de show: ruisende kledingstukken, haarlak en de finishing touches. Aan het einde van de dag kwam de jury met de grote onthulling. De winnaars van fashion fest 2015 zijn: Naómi Vreds (haar), Charelle Verheul (make-up), Sharda John (model) enShareen Rathling (ontwerper). Shareen kon niets anders uitroepen dan “Dit was mijn droom...”

De winnende collectie van Shareen zal in januari 2015 in het Amsterdam Museum worden getoond. Paul Spies, directeur Amsterdam Museum, geeft aan dat de samenwerking van Modemuze en MAFB ook goed past bij het karakter van het Amsterdam Museum, waar het gaat om wat er leeft in de stad. Paul vindt het van belang, als directeur van een museum dat is aangesloten bij Modemuze, om modecollecties openbaar en toegankelijk te maken voor een breed en divers publiek. Dit is tevens een van de pijlers in de samenwerking van Modemuze met MAFB.

Model en Charlotte Corstanje in het blauw op de eerste rij

Charlotte Corstanje, modeantropologe en -onderzoekster, kon vanaf de eerste rij in het publiek het fashion fest goed volgen. Ze was al eerder bij een fashion battle van MAFB in 2008 en geeft aan dat ze de organisatie ziet als een belangrijk podium, opstap en leerschool voor jonge ontwerpers van diverse achtergronden. Aan de hand van masterclasses, gegeven door professionals van verschillende disciplines, zijn de deelnemers in de voorbereidingen naar de finale van fashion fest gaan zoeken naar een eigen identiteit en signatuur. Deze zoektocht is volgens Charlotte terug te zien in een aantal collecties van deelnemers tijdens fashion fest finale. Zo heeft de winnares Designer Shareen Rath, met haar collectie To My Jungle, gespeeld met Afrikaanse (sub)cultuur.

De samenwerking tussen Modemuze en MAFB juicht Charlotte enorm toe. De inhoudelijke en historische context die Modemuze via de museale collecties meebrengt is een goede mix en een toevoeging aan het diverse publiek en de jonge ontwerpers en modeliefhebbers die MAFB aan zich bindt. Omgekeerd, is het ook voor Modemuze een vruchtvolle samenwerking waarbij participatie van nieuwe netwerken en groepen mensen in contact komen met museale modecollecties. Win-win dus!

Zie ook Mafb x Modemuze blog

Deze ´coconjurk´ kreeg een speciale vermelding van de jury.

Veel meer foto's en video's zijn te vinden op de social media van Modemuze en MAFB. Zie ook: http://mafb.nl/ en http://mafb.nl/fashionfest/

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie