In gesprek met: Martijn van Strien

 
Martijn van Strien. Foto: ©Kenny Nagelkerke
16 februari 2015
Modeantropoloog

In de Van Dale staat het woord  con  tro  ver  se (de; v; meervoud: controversen, controverses) omschreven als strijd, tegenstelling. Voor ontwerper Martijn van Strien betekent con  tro  ver  se echter ook schokkend, grensverleggend en innovatief.

Tegenstellingen

Van inspiratiebronnen als het mythische koninkrijk The Land of Cockaigne (luilekkerland), het brutalisme, het boek The Brothers Karamazov (1880) van Fyodor Dostoevsky en nieuwe digitale en technische mogelijkheden tot de wens om ‘gewoon’ rijk en beroemd te worden, zodat een deelname aan Expeditie Robinson op het curriculum vitae kan prijken; zomaar wat tegenstellingen die iets zouden kunnen zeggen over ontwerper Martijn van Strien (geb. 1988).

Martijn van Strien. Foto: ©Kenny Nagelkerke
Martijn van Strien. Foto: ©Kenny Nagelkerke

Zoektocht naar mogelijkheden

In december 2012 studeert Martijn af aan de Design Acadamy in Eindhoven, gespecialiseerd in textiel design en het voorspellen van trends. Zijn twee afstudeerprojecten Threads for Cockaigne en Dystopian Brutalist Outerwear lijken van twee totaal verschillende makers afkomstig met als overeenkomst een zoektocht naar de mogelijkheden van een bepaalde materiaal of techniek.

De eerste collectie bestaat uit een kraag, mouwen en een broek die als accessoire gedragen kunnen worden in luilekkerland.Inspiratiebron voor de silhouetten vormde historische kostuums gedragen door Europese adel uit de middeleeuwen. Door het gebruik van synthetische materialen en deze te weven, hebben de kledingstukken niet alleen hun volume en structuur gekregen, maar zijn ze eveneens naar het heden vertaald.

Voor zijn andere collectie gebruikte Martijn juist de onzekere toekomst als inspiratiebron. Ieder ontwerp bestaat uit een stuk zwaar, zwart, dekzeil dat gevormd is door rechte sneden en afgedichte naden heeft, hierdoor zijn de stukken makkelijk te vervaardigen. De combinatie van zowel duurzaam als goedkoop materiaal dat op een effectieve manier in elkaar kan worden gezet, moet ervoor zorgen dat wij ons snel kunnen beschermen tegen de wereld om ons heen. Zie het als een betonnen gebouw uit het brutalisme dat wel tegen een stootje kan.

Martijn van Strien. Foto: ©Kenny Nagelkerke
Martijn van Strien. Foto: ©Kenny Nagelkerke

Onderzoekend ontwerpen

Het ontdekken van nieuwe technieken of materialen vormt telkens weer de kiem van waaruit een nieuwe collectie groeit. Martijn ziet zichzelf dan ook niet per se als ontwerper, maar eerder als onderzoeker. Zijn grote interesse in moderne technieken en technologieën zorgt ervoor dat hij zich vaak laat leiden door de nieuwe mogelijkheden die deze bieden. Vorm moet daarbij de techniek volgen, zoals ‘form ever follows function’ (Louis Henry Sullivan, 1870-1920). Iets wat het meest duidelijkst naar voren komt in zijn laatste collectie contra dictions.

M/V

Om de architecturale patronen in het dekzeil en neopreen te krijgen is een lasersnijder gebruikt. Deze patronen zorgen ervoor dat het materiaal lichter en flexibeler wordt, waardoor ieder stuk uit hetzelfde materiaal kan bestaan. Met contra dictions laat Martijn zien dat hij niet gelooft in aparte kledingstukken voor de man en vrouw. In zijn ogen zijn vrouwen en mannen in alles gelijk(-waardig). Door geen onderscheidt in zijn ontwerpen te maken wil hij deze visie uitdragen. Daarnaast is het interessant om met vormen te spelen die niet altijd met beide genders worden geassocieerd.

Martijn van Strien. Foto: ©Kenny Nagelkerke
Martijn van Strien. Foto: ©Kenny Nagelkerke

Nieuwe technische mogelijkheden

In de nabije toekomst zou Martijn graag meer samenwerken met andere bedrijven of technici, zodat er sneller een resultaat is. Nu gaat veel tijd uit naar het eigen maken van technieken, om ze vervolgens te combineren of op een manier toe te passen die in de mode-industrie nog niet bekend is. De zoektocht zou moeten leiden tot een techniek waarbij het voor mensen mogelijk wordt om digitaal een ontwerp bij Martijn te bestellen. Zij kunnen het ontwerp downloaden, hun maten invoeren en het kledingstuk vervolgens zelf 3D uitprinten of uit laseren.

Mocht de koper na een paar maanden het stuk zat zijn, dan kan het materiaal gerecycled worden en hiervan kan een nieuw ontwerp worden gemaakt. Hierdoor is niet steeds nieuw materiaal nodig en kan iedereen toch regelmatig iets nieuws dragen. En Martijn? Die heeft dan tijd om mee te doen aan uithoudingsvermogingsspelletjes en op een bananendieet te leven in Expeditie Robinson.

Martijn van Strien. Foto: ©Kenny Nagelkerke
Martijn van Strien. Foto: ©Kenny Nagelkerke

www.martijnvanstrien.com
www.mphvs.com

 

Bronnen:

Van Dalewww.vandale.nl. 2015

 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie