In gesprek met: de Barones

 
Blog Modemuze Sterre Snijders Pedro Konijn als de Barones
25 juni 2015
MA Design Cultures

Dat mannen passie voor kleding kunnen hebben bewijst Pedro Konijn. Zijn collectie historische kostuums en replica’s hangen gewoon in zijn slaapkamer, maar wel netjes opgeborgen in kasten en dozen. Wat deze verzamelaar zo uniek maakt? Hij verzamelt en draagt kleding van het tegenovergestelde geslacht.

Hoe het allemaal begon

Vanwege een ongeval op het werk moest Pedro een orthopedisch korset gaan dragen. Dit korset zat verschrikkelijk en hij ging op zoek naar een alternatief. Waar hij terecht kwam was bijzonder: het authentieke korset. Wie had dat gedacht? Het korset dat de vrouw (en sommige mannen) eeuwenlang mooi maakte, maar helaas ook beperkt in haar beweging hield, steunt prettiger dan een orthopedisch korset! Het functioneert voor Pedro beter omdat het authentieke korset ervoor zorgt dat het lichaam enorm goed wordt ingesnoerd. De orthopedische korsetten van weleer heeft hij niet meer. Immers, wat moet je met een korset dat je niet gebruikt? Zo gaat het met de rest van zijn verzameling ook.

Fascinatie voor korsetten

Pedro’s eerste korset was een nieuw model, maar wel voor vrouwen gemaakt. Omdat hij geen vrouwenlichaam heeft, sleet het korset snel. Hij is toen naar Jeroen van der Klis gegaan (Bizarre Design, Amsterdam) die er een op maat speciaal voor Pedro heeft gemaakt.

Inmiddels gefascineerd door korsetten ging Pedro op zoek naar andere modellen. Zo kwam hij terecht bij een vrouw die een enorme verzameling historische kleding had. Die vrouw zei: ‘Ik vind het mooi dat je bij mij een korset komt kopen, maar heb je het zelf wel eens aangehad?’ ‘Ja tuurlijk’, zei Pedro, ‘ik moet zelf medische korsetten dragen, maar ik ben overgestapt naar gewone korsetten’. ‘Maar heb je wel eens gedacht aan verkleden?’ En zo geschiedde: Pedro pastte voor het eerst een historisch vrouwenkostuum aan. ‘Dat was de grootste fout die ik ooit gemaakt heb. Het was zo leuk en gaf zo’n bijzonder gevoel!’

De Barones in de Haagsche tramremise, foto: ©Beeldschrift
De Barones in de Haagsche tramremise, foto: ©Beeldschrift

Blog Modemuze Sterre Snijders Pedro Konijn als de Barones Pedro in een van zijn op maat gemaakte korsetten door Jeroen van der Klis. Foto Dora van de Loo
Pedro in één van zijn op maat gemaakte korsetten door Jeroen van der Klis, foto: ©Dora van de Loo

‘Cross-dress’

‘Luister eens, zonder make-up ben je gewoon een vent in een jurk’, zei een vriendin. Sindsdien laat Pedro zijn make-up professioneel doen en is het personage De Barones ontstaan. Het aankleden duurt ruim drie kwartier en de professionele make-up ongeveer 1,5 uur. ‘Als je eenmaal een historische japon op de correcte manier draagt, voel je je automatisch een dame’, legt hij uit. Maar voor het geval er niemand is die het haar en make-up kan doen verkleed Pedro zich gewoon als De Baron.

In die personages gaat hij regelmatig naar evenementen, kostuumfeesten, musea of fotoshoots. Pedro is dan van top tot teen Barones of Baron, dus inclusief replica’s van historische schoenen en ondergoed. Dit betekent vooral voor de Barones dat ze niet naar de wc kan of kan autorijden; dat gaat nou eenmaal niet met al die onderrokken, queues en korsetten.

Hoe je dit soort verkleedpartijen moet noemen is niet erg duidelijk. Het is moeilijk om een titel te geven aan iets waar voor veel mensen een negatieve connotatie aanhangt. Maar Pedro vindt dat het niet gaat om het zijn van een ander geslacht, maar om het vekleden als vorm van kunst. Deze passie voor kleding, verkleden en verzamelen zullen velen van ons herkennen. Uiteindelijk is de conclusie dat de naam cross-dress het beste past. De letterlijke vertaling zou niets anders moeten zeggen dan anders kleden.

Blog Modemuze Sterre Snijders Pedro Konijn als de Barones De Barones en Baron. Foto Pedro Konijn
De Barones en Baron, foto: ©Pedro Konijn

Eigen verzameling

Tegenwoordig heeft Pedro een enorme verzameling historische kostuums, uit vooral de tweede helft van de 19de en begin 20ste eeuw. Hoewel oude kostuums meestal gebruiksporen bevatten, zoals kleine oxidatie vlekjes (roest), verslijting of vergeling door lichaamsvocht, zijn die van deze verzamelaar zo goed als nieuw. Zoals Pedro het zei: ‘Hier zouden ze bij musea jaloers op zijn’. Hij is zo goed in zijn hobby verzamelen geworden dat hij met zijn neus bovenop de markt zit en de mooiste exemplaren op de kop tikt. Het is bijvoorbeeld gek, vindt Pedro, dat sommige mensen historische kleding verkopen waarvan ze niet eens weten hoeveel het waard is.

Namaken van historische kleding op maat

Pedro laat prachtige rokken, jassen en onderkleding van vroeger zien. Stippen, strepen, zijde, kant, er komt van alles voorbij. Soms vindt de verzamelaar complete authentieke kledingstukken waar hij zelf in past. Maar meestal laat hij de verzamelde kostuums namaken door costumiers zodat hij er zelf ook in kan paraderen als Barones of Baron. Als het origineel te erg versleten is, verkoopt Pedro het weer door.

Blog Modemuze Sterre Snijders Pedro Konijn als de Barones. Rechts in beeld een historisch jasje (ca. 1880-85) en links een kopie die De Barones zelf draagt
Rechts in beeld is een historisch jasje (ca. 1880-1885), waarvan het linker jasje een kopie is die De Barones zelf draagt. Foto: Sterre Snijders

Het is net als kleine meisjes die stiekem de kleding van oma aanpassen. Met andere woorden: die liefhebberij voor verkleden kunnen we allemaal wel begrijpen. En om het fenomeen mode beter te begrijpen, is het interessant om te leren wat er in vroegere tijden allemaal kwam kijken bij het aankleden.

Pedro bewijst dat passie voor kleding, verkleden en verzamelen voor iedereen is. Het doet er niet toe welk geslacht je bent en het gaat er niet om hoe je erbij bent gekomen. Het leuke is dat we er met zn allen van mogen genieten.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie