Inspiratie vanuit de hele wereld

 
African Collection, Yves Saint Laurent. ©The Kyoto Costume Institute, photo by Taishi Hirokawa
21 september 2015
Algemene Cultuurwetenschappen (BA), gespecialiseerd in modestrategie.

Wat trek je aan: een stijlvol zwart jurkje van de Zweedse keten H&M, een T-shirt met een Afrikaanse print van Topshop of draag je toch liever een Delfts blauwe jurk van een Nederlandse ontwerper? Tegenwoordig is het kledingaanbod in de Nederlandse winkelstraten groter dan ooit door de toenemende globalisering. De grenzen tussen westerse mode en niet-westerse kledingstijlen vervagen steeds meer en het combineren van verschillende stijlen en culturen in één outfit is een trend geworden.

Een mondiale kledingindustrie

Deze wederzijdse kruisbestuiving van kledingstijlen ontstaat niet alleen door fysieke reizen, maar vooral door het gemak waarmee ontwerpers op internet de hele wereld over kunnen scrollen om de fashion weeks van Buenos Aires tot Kaapstad te bekijken. Steeds meer landen en werelddelen proberen zich op deze manier te positioneren in de mondiale kledingindustrie.

Afrikaanse cultuur als inspiratiebron

Fashion Weeks vinden niet alleen plaats op de eigen continenten, maar sinds twee jaar reist bijvoorbeeld de Africa Fashion Week af naar Londen, Berlijn, Stockholm en Parijs. De ‘Africa Fashion Week Amsterdam’ vond dit jaar voor de tweede keer plaats in het Tropenmuseum in Amsterdam. Een initiatief om kleding, kunst, cultuur en muziek geïnspireerd op de Afrikaanse cultuur een kans te geven om zich te tonen aan een wereldpubliek. Organisator Diana Tambe, ontwerper onder de naam Blackpearl’s Secret, hoopt daarnaast een impuls te geven aan de Afrikaanse mode en banen te creëren. Hedendaagse voorbeelden van kledingmerken geïnspireerd op de Afrikaanse cultuur zijn Daily Paper en Nubian Collection. Daily Paper is gevestigd in Amsterdam en modelabel Nubian Collection in Mozambique, waar het samen met een lokale kleermaker Afrikaanse stoffen vermaakt tot simpele Westerse ontwerpen.

Nubian Collection en Daily Paper zijn natuurlijk niet de eerste ontwerpers die de Afrikaanse cultuur hebben gebruikt als inspiratiebron. In de jaren zestig van de vorige eeuw maakte Yves Saint Laurent al een op Afrikaanse kunst geïnspireerde collectie genaamd ‘African Collection’. Een van de jurken uit deze collectie, in het bezit van het Kyoto Costume Institute, is uitvoerig versierd met twintig verschillende soorten kralen zoals zeeschelpen, houten kralen en meerdere soorten gekleurde kralen.

African Collection Yves Saint Laurent. Bron: ©The Kyoto Costume Institute, photo by Taishi Hirokawa.
African Collection Yves Saint Laurent. Bron: ©The Kyoto Costume Institute, photo by Taishi Hirokawa.

Dutch Fashion

Tegenwoordig wordt het modebeeld gevormd vanuit alle hoeken van de wereld. Dit heeft er mede toe geleid dat ontwerpers steeds intensiever reflecteren op hun afkomst en oorspronkelijke cultuur. Niet alleen Nederlandse ontwerpers zijn steeds bewuster op zoek naar de eigen Nederlandse mode-identiteit, ook consumenten worden door de toegenomen diversiteit van de hedendaagse mode nieuwsgieriger naar de eigen Nederlandse mode-identiteit.

Maar wat typeert de Nederlandse mode? Sombere kleuren en een praktische snit, het bonte kleurgebruik van het Nederlandse kledingmerk Oilily of wordt Nederland het nummer één denimland van de wereld met Amsterdam als denimhoofdstad? En als dit kenmerken zijn van de Nederlandse mode, zijn Nederlanders trots op de Nederlandse mode als zij hun jeans aantrekken? Dragen Nederlanders graag sombere, behoudende en praktische kleding omdat dat zo typisch Nederlands is?

Kortom, zou Nederland ooit een Dutch Fashion Week in Afrika organiseren vanuit de trots op onze eigen kleedcultuur? (De financiële motieven daarbij achterwegen gelaten)

Fraser Pryce, Bron: ©iaaf.org
Fraser Pryce, Bron: ©iaaf.org

Zal Daphne Schippers volgend jaar op de Olympische Spelen aan de start verschijnen met een tulpenkrans in haar oranje haar door haar trots op de Nederlandse cultuur en haar Nederlandse identiteit?

Literatuur:
Teunissen, J., Brand, J. Global Fashion, Local Tradition. Arnhem 2005.
Dutch Fashion in a Globalised World’
 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie