Fashionweek 2014

 
18 juli 2014
Redacteur en coördinator projecten

Modemuze is een plek voor inspiratie en nieuwe perspectieven op mode: mode van nu en uit het verleden. Museumcollecties kunnen een inspiratiebron vormen voor modeontwerpers, maar tegelijkertijd bieden jonge ontwerpers met hun werk ook een interessant perspectief op de modegeschiedenis. Ook tijdens FashionWeek is dit te zien.

Fashion & Costume: masterclass in het Rijksmuseum

Conservator Bianca du Mortier tijdens de masterclass in het Rijksmuseum. Foto: ©Kenny Nagelkerke

FashionWeek 2014 opende voor Modemuze eigenlijk al op woensdag 9 juli met de deelname aan het 10 Days Downtown programma. Op inspirerende wijze legde Bianca du Mortier, conservator kostuum bij het Rijksmuseum, relaties tussen modeverschijnselen van nu en vroeger. Dat de ware modeliefhebber ver gaat in de zoektocht naar een exclusieve look vormde een rode draad door de vergelijkingen in de modegeschiedenis.

Wie Modemuze nog niet kende, heeft met deze masterclass Fashion Then and Now een mooie introductie gekregen op de relatie tussen actuele ontwikkelingen en modegeschiedenis. Op verschillende manieren zijn relaties tussen Modemuze en de het werk van jonge ontwerpers ook terug te zien in de presentaties tijdens FashionWeek en Downtown.

Van concept tot collectie

Alle modellen voor Fernanda Fernandes komen nog een keer langs. Foto: Lisa Whittle

Op vrijdag presenteerde ontwerper Fernanda Fernandes dit seizoen voor het eerst op FashionWeek: Quinto Simia, de mens als ‘vijfde aap’, die zich moet zien te rooien in de tweesplitsing tussen primitieve instincten en morele sturing. Die afweging, wat het betekent om als mens te bestaan, vormde de inspiratiebron voor de ontwerper. Deze referenties waren terug te zien in prachtige prints, rijk stofgebruik en accessoires.

Detail van werkboek voor de collectie Quinto Simia. Foto: ©Fernanda Fernandes

Bij de uitnodiging voor de show werd een collectieoverzicht meegestuurd, compleet met werkboek en tekeningen. Interessant en handig voor wie (nog) niet de ogen heeft ontwikkeld om een dergelijk gecompliceerd concept van een collectie te ontleden. Een inspirerend idee om het vaak mysterieuze ontwerpproces bloot te leggen en te communiceren met een breder publiek.

"Haute Couture for boobies"

Diezelfde vrijdag vond een tentoonstelling van het kleinste kledingstuk ter wereld plaats bij Felix &Foam (onderdeel van 10 Days Downtown). Onder de titel Tits & Tassels werden unieke tepelkwastjes van 15 verschillende ontwerpers getoond. Een kleine oppervlakte waar men een eigen signatuur in kan tonen en toch waren ze allemaal goed van elkaar te onderscheiden, sommigen zeer herkenbaar naar stijl van de ontwerper (Bas Kosters!).

De “haute couture for boobies” is gedragen in film samengevat door INE & SANNE, onder muzikale ondersteuning van Vengaboys’ ‘2 Brazil’. Een prikkelend concept en samenwerking, die ondanks bescheiden grootte toch grootse indruk heeft weten te maken.

Inspiratie uit insectenwereld

Na het weekend stonden er nog twee hoog geanticipeerde shows op het programma. David Laport, die zijn debuut vorig seizoen maakte, presenteerde dit keer een moderne interpretatie op kant die geïnspireerd is op insectenvleugels. Stofbewerkingen imiteerden de dierenwereld, die ook in de modegeschiedenis vaak als inspiratiebron heeft gediend. Op een verassende manier sloot het thema van de collectie daarmee aan bij de masterclass in het Rijksmuseum, maar liet zien dat dierenleed hier niet altijd voor aan te pas hoeft te komen.

Ruimte voor jonge ontwerpers

De rumoerigheid voor aanvang van Maison the Faux was bij binnenkomst te voelen. Het compacte Transformatorhuis was overladen met bezoekers, die te midden van een kleine oase moesten schuiven om nog een goede plek te bemachtigen. Op geheel eigen wijze zetten de ontwerpers wederom een totaalbeeld van kleding, decor en muziek neer, waarmee zij hun visie op mode onderstrepen. Maison the Faux pleit voor ruimte voor jong talent om zich uit te drukken buiten de gebaande paden. Geen gemakkelijke opgave, maar het lijkt erop alsof zij zich stevig aan het wortelen zijn op het Nederlandse modeprogramma en daarmee ook ruimte creëren voor een volgende generatie talent.

De verschillende presentaties hebben laten zien wat Nederlands modetalent te bieden heeft en bieden inspiratie voor Modemuze-activiteiten in de toekomst.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie