De flat cap is back

 
21 februari 2018
Curator en onderzoeker

Driewekelijks match ik een kledingstuk dat nu veel gedragen wordt voor de straatkrant Z! (Amsterdam) & Straatnieuws (Utrecht) met een bijzonder voorwerp uit de Modemuze collectie. Dit keer: de 'flat cap', ook wel Engelse pet genoemd. Veel mannen droegen vroeger een pet. Misschien heeft je opa of oom nog wel zo’n soort pet gedragen.

Netflix als bron van inspiratie

Tegenwoordig zien we de zogenaamde flat cap weer vaak in het straatbeeld. Tijdens mijn zoektocht naar bijzondere kledingstukken en verhalen op straat kwam ik Will tegen. Will draagt een moderne variant van de flat cap. Opvallend is dat hij op een bijzondere manier werd aangezet tot het dragen ervan.

Will. Foto Piet Hermans

 Will: “Met deze look verwijs ik naar de criminele groep ‘Peaky Blinders’ uit Birmingham in de jaren 1920. Sinds het uitkomen van de Netflix-serie over deze ‘gang’ zijn deze petten in Engeland erg in de mode gekomen. De Peaky Blinders droegen altijd een flat cap met in de gleuf van hun petten, verstopte scheermesjes. Deze trokken ze eruit zodra ze tijdens gevechten mensen wilden verblinden! Maar dat heb ik natuurlijk niet, haha! Naast dat ik het verhaal heel vet vind, vind ik het er ook cool uitzien. Om de pet te kopen, ben ik ook helemaal naar Londen gereisd. Maar ook in Nederland zie ik veel jongeren ermee lopen. Grappig, Netflix beïnvloedt duidelijk onze straatstijl.

Foto Piet Hermans

Vroeger werd zo'n pet gezien als iets wat oudere mannen droegen. Mijn opa draagt bijvoorbeeld precies dezelfde pet, maar doet dat al zijn hele leven. Wat mijn opa ervan vindt dat ik dit draag? Hij heeft mij nog niet gezien met mijn flat cap, maar hij vindt het vast heel cool!”

Arbeiderspet?

Vroeger droegen vooral arbeiders een pet. Circa 100 jaar geleden was aan het type hoofddeksel te zien wat voor werk iemand had en vooral ook tot welke sociale klasse hij behoorde. Heren droegen over het algemeen een hoed en arbeiders droegen een pet. De pet verschilde per beroep, zo kon je aan iemands hoofddeksel zien of hij werkte als timmerman, slager of machinist. In de jaren 1920 werd de pet ook steeds meer onderdeel van vrijetijds kleding, ook voor de hogere klasse. Er ontstonden vele varianten; heel breed en plat of juist kleiner en bol. 

In 1925 kreeg deze pet indirect ook een belangrijke rol in Turkije. Voormalige president Mustafa Atatürk voerde namelijk in dat jaar de 'Şapka Kanunu', ook wel de 'Hat Law’ in. Dit was een poging om Turkije te 'moderniseren' naar westerse idealen. De fez, de Turkse traditionele hoofddeksel, zou vanaf dat moment vervangen moeten worden door westerse hoofddeksels zoals hoeden en petten.(1)

Herenpet, RET’, 1926, collectie Museum Rotterdam nr. 20746.

RET-pet van Museum Rotterdam

In de collectie van Museum Rotterdam zien we ontzettend veel hoofddeksels uit de jaren '20, zoals de bovenstaande. Deze in Nederland geproduceerde pet is vervaardigd in ruitpatroon van wol. Het was onderdeel van het uniform van het personeel bij het net nieuwe RET, het Rotterdamse vervoersbedrijf.  De pet komt uit de monstercollectie van de pettenfabriek Vero, voorheen Van Veen aan de Erasmusstraat in Rotterdam. Van dit bedrijf zijn er overigens tientallen andere flat caps bewaard gebleven in Museum Rotterdam.

De pet daalde na de Tweede Wereldoorlog in populariteit, maar is nooit volledig uit het straatbeeld verdwenen. De voormalige ‘arbeiders-pet’ is nu nog altijd populair en wordt nu gedragen door zowel prinsen van het Koningshuis als rappers in de Hiphop-scene. Maar door wie laat men zich nu vooral inspireren?

Lees verder 

Driewekelijks verschijnt een nieuwe straatmode/Modemuze match in de straatkranten Z! (Amsterdam) & Straatnieuws (Utrecht). De doelstelling van deze kranten is dak- en thuislozen te helpen zichzelf te helpen. Door de verkoop van de krant kunnen dak- en thuislozen een bescheiden inkomen verwerven en (weer) een basis opbouwen van ritme, sociale contacten en zelfrespect. Het nummer met de nieuwe match kunt u nu al op straat kopen.

Andere straatmode verhalen op Modemuze:

Noot

(1) Camilla Nereid 'Kemalism on the Catwalk: The Turkish Hat Law of 1925' (2011).

Zie Peaky Blinders op Netflix

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie