Mijn favoriete boeken voor het maken van historische kostuums

1
6 juni 2018
Eigenaresse van La Rose Couture, atelier in historische mode.

Ik maak al 10 jaar met veel liefde historische kostuums voor klanten, maar mijn liefde voor historische kleding, accessoires, en korsetten bestaat al veel langer. Mijn voorkeur ligt bij kleding vanaf de 16e eeuw zodat ik voor elk kledingstuk onderzoek kan doen in boeken en bij musea.

Er is zo veel moois, ik heb eigenlijk te weinig uren in de dag voor de wensenlijst aan kleding die ik nog wil maken! In deze blog-post deel ik graag zeven van mijn favoriete boeken met jullie.

Corsetten en onderkleding

1. Nora Waugh - Corset and Crinolines (ISBN-13: 978-0878305261)

Nora Waugh is een auteur die meerdere geweldige boeken heeft uitgebracht die ik allemaal kan aanraden. Bij elk historisch kostuum begin je echter altijd met de onderkleding, dus dit is het boek dat je elke keer weer tevoorschijn kan halen. Op het gebied van korsetten door de eeuwen heen is dit de bijbel. Beginnende in de 16 eeuw en eindigend in de jaren 50, met informatie over elk korset, patronen en uitleg over de materialen. Daarnaast vind je ook verschillende hoepelrokken, ook wel farthingales en panniers die bij de verschillende korsetten horen.

Tip: in de blog Bridges on the Body vind je een geweldige tutorial die je uitlegt hoe je de patronen op schaal kan uitprinten door je Paint programma te gebruiken. De eigenaar van dit blog heeft bijna elk patroon uit het boek van Nora Waugh nagemaakt.

16e eeuw

2. Jane Malcolm-Davies and Ninya Mikhaila – The Tudor Tailor (ISBN-13: 978-0713489859)

Over deze periode is het moeilijk om boeken te vinden met duidelijke uitleg, foto’s en zelfs patronen, de Tudor Tailor heeft dit wel allemaal! De vele lagen kleding van deze periode worden dankzij dit boek geen mysterie meer. De auteurs hebben niet alleen originele kleding onderzocht, maar ook meerdere reproducties gemaakt voor toneel en museum. Ze verkopen in hun Etsy shop ook losse patronen en geschikte stoffen.

17e eeuw

3. Jenny Tiramani - Seventeenth Century Womens Dress Patterns part 1 (ISBN-13: 978-1851776313)

4. Jenny Tiramani - Seventeenth Century Womens Dress Patterns part 2 (ISBN-13: 978-1851776856)

In dit geval vermeld ik twee boeken, omdat ze samen fantastische patronen en informatie geven voor kleding voor vrouwen in de 17e eeuw. Er is trouwens ook een boek uitgekomen voor heren patronen. Jenny Tiramani is directrice van de School for Historical Dress. De enige school in Europa die cursussen en lezingen geven over het maken van historische kostuums en textielkennis door de eeuwen heen. Daarnaast hebben ze meerdere boeken uitgebracht die onmisbaar zijn voor elke kostuum liefhebber.

Dit boek laat je niet alleen foto’s zien van de originele kleding, maar heel uniek en in samenwerking met het V&A museum, ook röntgenfoto’s van de kleding. Hierdoor krijg je inzicht in de verschillende lagen stoffen. Maar ook waar de baleinen zitten in een kledingstuk zonder dat hierbij een kledingstuk uit elkaar gehaald hoeft te worden. Ze geven daarnaast instructies met duidelijke tekeningen hoe je het kledingstuk in elkaar moet zetten.

18e eeuw

5. Lauren Stowel en Abbey Cox – The American Duchess Guide to 18th Century Dressmaking (ISBN-13: 978-1624144530)

Tot voor kort kon men boeken krijgen over 18e eeuwse kleding met patronen en gelimiteerde uitleg hoe de kleding gemaakt moest worden. Dit boek brengt daar verandering in door je niet alleen uit te leggen welke 18e eeuwse naaitechnieken je moet gebruiken, maar ook hoe je elk kledingstuk stap voor stap moet maken met duidelijke foto’s en uitleg. Van onderkleding, op de stays na, tot accessoires en hoeden.

Elk kledingstuk bevat een overzicht van welke materialen geschikt zijn en hoeveel je hiervan nodig hebt. Ze laten je jurken en accessoires zien van meerdere periodes in de 18e eeuw en geven je ook tips voor aanpassingen en variaties. Nadat je alles hebt gemaakt, leggen ze je met foto’s ook uit in welke volgorde en op welke manier men vervolgens alles aan moet doen. Ook fijn is de trouble shooter achterin het boek waarin ze uitleggen wat er mis is gegaan en hoe je dit op lost wanneer onderdelen van je kleding niet goed zitten. Je leert dus als een echte 18e eeuwse "Mantua-maker " kleding maken.

19e eeuw

6. Janet Arnold - Patterns of Fashion, deel 2 1860-1940 (ISBN-13: 978-0333136072)

Janet Arnold blijft een van mijn favoriete bronnen als het gaat om historische mode en ik raad eigenlijk al haar boeken wel aan. Dit boek bestaat uit patronen en achtergrondinformatie van verschillende jurken en kledingstukken uit de 19e eeuw en een klein deel van de 20e eeuw. Doordat de patronen op een ruitjes grit van 1 inch zijn gedrukt, kun je ze makkelijk op schaal tekenen en dan aanpassen op je eigen maten.

Met een beetje googlen vind je foto’s van de originele kledingstukken waar de patronen van zijn gemaakt, en komen ze nog meer tot leven. Helaas leeft Janet Arnold niet meer, maar The School for Historical Dress brengt later dit jaar deel 5 uit van deze reeks, met de aantekeningen van Janet Arnold. Dit boek zal gaan over corsetten en stays door de eeuwen heen en zal zeker weer een aanrader zijn voor je boekencollectie.

20e eeuw

7. Frances Grimble – The Edwardian Modiste (ISBN-13: 978-0963651716)

Omdat ik voor mijzelf en anderen niet later dan de Edwardiaanse periode (1901-1910) maak, houd ik het op een boek over kleding van begin 20e eeuw. Deze schrijfster heeft enorm veel boeken uitgebracht met patronen en naai technieken over de 19e en vroeg 20e eeuw. Ook dit boek staat weer vol met patronen, maar ook met modeplaten en tekeningen van bijpassende accessoires. Je ziet dan ook dat soms het model erg simpel in snit is, maar dat de afwerking met kant, borduren, soutache, piping en meer, de prachtige Edwardiaanse stijl compleet maakt.

Meer weten?

Wil je meer boeken over historische mode, accessoires en hoeden vinden? Of zelfs beginnen deze kleding te maken?

Ik ben een Facebook groep begonnen speciaal voor Nederlandse kostuum liefhebbers waarin je je werk kan delen en vragen kan stellen. Hier vind je ook een post met een uitgebreide boekenlijst waaraan iedereen kan bijdragen.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

10 jun 2018

Ik heb een foto uit mijn vorige leven gevonden, niet zeker of ik deze jurk zou kunnen namaken (ik heb 1 jaar mode academie gedaan) https://cs.wikipedia.org/wiki/Antoine_Samuel_Adam-Salomon#/media/File:Ma...

Reactie