Winkelen als Vivienne Westwood: tips voor een duurzame garderobe

7
Vivienne Westwood. Buy Less, Choose Well, Make it Last
24 juni 2018
Redacteur en coördinator projecten

Een van de grandes dames van de mode zegt het al een tijd: koop minder, kies beter, zorg er goed voor. Duurzaamheid in de mode is een van de heetste onderwerpen van dit moment, maar in de wirwar van modecampagnes, duurzame collecties en je eigen kledingkast kan het overweldigend zijn om ook daadwerkelijk stappen te ondernemen.

Drie maanden lang werkten Modemuze en Bureau YAN aan de Sustainable Challenge. Samen met experts op het gebied van mode, bewustzijn en duurzaamheid en enthousiaste deelnemers aan de challenge is deze tiplijst voor een duurzamere kledingkast opgesteld.

Wat is de Sustainable Challenge?

Fatima Essassah, eigenaar van Bureau YAN en oprichter van het Amsterdam Fashion College, besloot eind vorig jaar dat het genoeg was: er hing te veel kleding in haar kledingkast die ze niet droeg. In de wetenschap dat het veel duurzamer kan en moet in de mode-industrie, besloot ze actie te ondernemen.

Ze voegde daad bij woord en bedacht de Sustainable Challenge: een uitdaging om drie maanden lang bewuste keuzes in je garderobe te maken. Vanuit haar eigen nieuwsgierigheid, gepaard met flinke afkickverschijnselen, pakte Fatima de challenge met beide handen aan en nam contact op met Modemuze om kennis en netwerk te bundelen.

Banner masterclass Sustainable Challenge @ Tropenmuseum

Tijdens de aftrap van de Sustainable Challenge in het Tropenmuseum kwamen het heden en verleden van mode, winkelen en duurzaamheid bij elkaar. Bezoekers van het event konden hun eigen doelen opgeven en werden uitgenodigd voor de twee opvolgende bijeenkomsten in de Centrale OBA en VondelCS.

Om deelnemers te begeleiden en inspireren werden in iedere bijeenkomst belangrijke handvatten gegeven door duurzame masterclassgevers, zoals Roosmarie Ruigrok (Fashion Revolution NL), Gaby Suhr (Essentialiving) en Cynthia Schrijver (Doctor Fashion).

Van zowel de masterclassgevers als deelnemers aan de challenge hebben we tips en inzichten voor een duurzamere kledingkast verzameld in een lijst. Want hoe zet je nou een stap in de richting van een duurzaam en modebewust leven?

Een overzicht van masterclasses en zeven eureka-momenten:

1. Sorteer je kledingkast

Hoe kan het dat we tegenwoordig zoveel kleding hebben, dat zelfs modeontwerpers als Vivienne Westwood verkondigen dat het belangrijk is om minder kleding te kopen? De meeste mensen komen vaker dan hen lief is kledingstukken tegen waarvan ze zelf eigenlijk ook niet goed weten waarom ze die hebben gekocht.

Tijdens de bijeenkomst in de Centrale OBA deelde Gaby Suhr, oprichter van essentialiving, haar 10-stappenplan voor het maken van een capsule wardrobe.[1] Vanuit ervaring weet zij dat je uit een gesorteerde kledingkast veel meer plezier, overzicht en rust haalt.

Een van de grootste stappen die je kan maken, ligt in het uitzoeken en wegdoen van je kleding, maar we raden aan om sowieso eens alle stappen van de capsule wardrobe door te nemen. Op Instagram is een video-overzichtje te vinden van @essentialiving.

Tip van Sustainable Challenge-deelnemers: zoek een keer per kwartaal je kledingkast uit. Heb je bijvoorbeeld kleding waar de kaartjes nog aan zitten? Vraag iemand om mee te kijken of je dit anders kan combineren. (Zie ook punt 2!)

2. Bepaal je stijlwaardes

Een kledingkast waarin je alles wel aan wil trekken? Cynthia Schrijver, die onder de naam Doctor Fashion kledingkasten onder handen neemt, is een expert in het uitzoeken van kledingkasten en –stijlen.

Een van haar meest waardevolle tips deelde zij met een van de deelnemers aan de challenge: bepaal je stijl door middel van drie waarden. Welke drie dingen wil jij uitstralen? Bijvoorbeeld: retro / vrouwelijk / toegankelijk. Dit helpt je om je stijl beter in outfits te vertalen. Als het goed lukt, kom je altijd tot een combinatie waar je je goed in voelt en het kan je helpen in het selecteren van kledingstukken die wel, of juist niet in jouw kast moeten hangen.

3. Weet zeker wat je goed staat (en vraag om eerlijk advies)

De leer der kleuren en vormen is niet 1-2-3 uitgelegd en voor diepgaand advies is het misschien goed om een keer met een professional af te spreken, maar als eerste oefening kan je een simpel testje doen, om te zien wat jou goed staat.

Neem een donkerblauwe en een zwarte doek (of kledingstuk), een witte en crèmekleurige en ga bij goed daglicht voor de spiegel staan. Hou de stukken onder je gezicht, in het midden van je lichaam en kijk wat het met je gezicht doet. Welke kleur spreekt meer? Zwart of donkerblauw? Wit of crème?

Het helpt hierbij om eerlijk advies in te winnen van iemand anders. Hetzelfde geldt voor het uitzoeken van kledingstukken, waarvan je niet zeker weet of en waarom ze bij je passen.

4. No more retail therapy!

De winkelstraten zijn verleidelijk: sinds de komst van etalages en kant-en-klare kleding weten ondernemers je als geen ander naar binnen te lokken om toch nog even te kijken wat er (nieuw) in de winkel hangt.

Het voordeel van weten wat je stijl is, wat je goed staat en wat er in je kast hangt, is dat je ook goed weet wat er nog mist. Draai het winkelen eens om: in plaats van te kijken wat er allemaal voor nieuws in de winkel hangt, kijk je wat je nodig hebt. Maak een lijstje en ga niet zonder deze kennis op pad.

Tip van Sustainable Challenge-deelnemers: kijken, kijken = kopen! Vergeet de winkelapps en nieuwsbrieven niet: alleen als je een lijstje hebt, mag je er kijken.

5. Laat je niet afleiden door trends

Aan de snelheid van trends, en de bijbehorende productieketens, zouden we een geheel eigen stuk kunnen wijden. Toch verdiende deze tip van challenge-deelnemers een eigen puntje, als aanvulling op punt 4.

Zoals iemand het mooi verwoordde: “Buy a story, not just a product!

6. Ruilen en doneren

Veel deelnemers aan de challenge waren al heel goed bezig: er werd veel kleding gedoneerd, via kledingbakken of oproepen voor goede doelen, maar ook het ruilen met vrienden kwam veel ter sprake. Deze tips kwamen we verreweg het meeste tegen!

Ook Cynthia gaf tips voor verschillende verkoopplatforms waar je je kleding kwijt kan, zoals The Next Closet, maar ook gewoon via Marktplaats. Fatima zelf organiseerde eind vorig jaar een closet sale, samen met haar zus, en had daar hele positieve ervaringen mee.

Belangrijk is vooral om gelijk te bepalen wat jou het meeste aanspreekt en wat je het meest waarschijnlijk ook echt gaat doen.

7. Laat zien waar je voor staat! #Whomademyclothes

Door de opkomst van grote modeketens, die veel kleding produceren en dat voor steeds lagere prijzen verkopen, zijn het milieu en de werkomstandigheden van arbeiders in de kledingindustrie onder druk komen te staan. Dit kwam in 2013 in het nieuws toen de kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh instortte en meer dan 1135 mensen om het leven kwamen.

Tijdens haar lezing in het Tropenmuseum vertelde Roosmarie Ruigrok van Fashion Revolution NL over haar carrière in de mode en wat haar op een meer duurzame weg in de modebranche bracht. Kort na haar lezing vond wederom de jaarlijkse oproep plaats om modemerken eerlijk antwoord te laten geven op de vraag: “wie heeft mijn kleding gemaakt?”

Campagne van Fashion Revolution die mensen oproept aan kledingmerken te vragen waar hun kleding vandaan komt.
Campagne van Fashion Revolution die mensen oproept aan kledingmerken te vragen waar hun kleding vandaan komt.

Met de #Whomademyclothes sluit Fashion Revolution NL zich aan bij de wereldwijde beweging en mede dankzij deze aandacht worden er al kleine stappen gemaakt in de verbetering van productieomstandigheden.

Het kan lonen om eens te kijken wat jouw favoriete kledingmerk over duurzaamheid, fair trade, of andere positieve bijdragen te zeggen heeft, bijvoorbeeld op hun website. Lees ook meer over het initiatief van Fashion Revolution op fashionrevolution.org.

Tip van Sustainable Challenge-deelnemers: koop niet zomaar een merk, kijk ook naar de materialen die ze gebruiken en welke visie ze hebben.

Meer weten over duurzaamheid & mode?

Binnenkort volgt de themapagina 'Sustainable Challenge'. Hou Facebook en de website in de gaten.

 

[1] Kort gezegd is een capsule wardrobe een zeer zorgvuldig gekozen kledingkast, met alleen je meest geliefde en essentiële kledingstukken. Per seizoen kan je ‘capsule’ wisselen, zodat je steeds alleen de kleding in je kast hebt hangen die je op dat moment ook echt gaat dragen.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

25 jun 2018

Vreemd dat boven mijn reactie Anoniem staat. Had mijn naam er boven gezet. Hartelijke groet van Jan

26 jun 2018

Net een account aangemaakt. Vandaar dat mijn naam er niet boven staat. #janterheide

Ch
26 jun 2018

Mooi stuk. Leuk dat Chanel en Roosmarie worden genoemd. Ik ben nu 27 jaar bezig met dit onderwerp, de laatste jaren via www.indiaaninjekast.nl en ik zou graag een stuk willen toevoegen aan dit verhaal. Te starten met wie ben jij, wat wil je uitstralen. En dat dan te vertalen in kleur, materiaal, pasvorm en stijl. Dan begin je echt bij de basis en kun je daarna duurzame keuzes maken. Willen jullie meer weten over mijn werkmethodes en ervaringen, ik deel ze graag met jullie. Mijn email adres is bij jullie bekend. Groetjes, Chiara

26 jun 2018

Fijn dat het is gelukt Jan! En dank voor je aanvullingen. Volgens mij hebben we je gemist bij de laatste bijeenkomst van de Sustainable Challenge - goede en kritische blikken kwamen er voorbij. Hartelijke groet, Lisa

26 jun 2018

Bedankt Chiara! Klopt, hele mooie aanvullingen, dat is zeker waar. Misschien kunnen we in de toekomst contact met je opnemen als we verder gaan met de Sustainable Challenge. Groet, Lisa

Ch
26 jun 2018

Hi Lisa, Ja hoor, dat zou ik erg tof vinden. Ik denk dat we elkaar enorm kunnen versterken en samen meer impact kunnen hebben. Groet, Chiara

Reactie