Marit Eisses

Werkte als collectiemedewerker mode- en kostuumafdeling Gemeentemuseum Den Haag tot 2017. Nu werkzaam als freelancer onder de naam 'modedetective'.

  • Blog
    Marie Curie (1867-1934) in haar laboratorium, radioactieve mode uit de geschiedenis, museum, Amsterdam Museum geschreven door Marit Eisses voor Modemuze. Marie Curie, radium, 20e eeuw,  reclamemateriaal voor radioactieve producten, mode, radioactieve mode
     
    21 nov 2019

    Met zijn mysterieuze straling en toverachtige blauwe gloed werd radium begin 20e eeuw hét mode item. Het werd verwerkt in tandpasta, speelgoed en natuurlijk kleding. Iedereen moest en zou dit ‘wondermiddeltje’ hebben, maar voor welke prijs?

  • Blog
    1
    18 sep 2018

    Amsterdamse goudsmid Marleen Hengeveld (AMMA Jewelry) maakt fijnzinnige juwelen in romantisch minimalistische stijl. Ze is een van de deelnemers aan Masterly The Hague en liet zich voor nieuw werk inspireren door een 17de eeuws portret van de Arnhemse schilder Hendrick Coster.

  • Blog
    Resist! Modemuze Marit Eisses. Damesbadpak, katoen, maker en drager onbekend, 1916-, collectie Centraal Museum, Utrecht, schenking 1959, foto Centraal Museum Utrecht,  Adriaan van Dam, inv.nr. 12457001-002
     
    31 aug 2018

    Van 100 lagen natte kleding tot naaktzwemmen, en alles daartussenin. De afgelopen 150 jaar is zwemkleding een dramatische evolutie ondergaan, waarin het uiterlijk ervan balanceert tussen functionaliteit en zedelijkheid.

  • Blog
    Detail Revolving Hat, 1830.
     
    1 sep 2016

    In de hoogtijdagen van de hoge hoed schreef de etiquette voor dat de hoed gedragen werd; weer of geen weer. Probeer dan maar eens je wandelstok vast te houden, terwijl je je gehoorapparaat in de aanslag hebt en er een bevallige dame langsloopt die met de hoed in de hand begroet moet worden. Daarom zes handige hoge hoeden, die zomaar de wereld hadden kunnen veranderen.

  • Blog
    Samuel Jessurun de Mesquita, Zelfportret met hand aan snor, 1917, collectie Gemeentemuseum Den Haag.
     
    28 okt 2016

    De Movember Foundation vraagt aandacht voor de mannelijke gezondheid door zo veel mogelijk mannen over te halen een snor te laten staan. De snor is tegenwoordig weer hip and happening, maar heren, het dragen van een snor is niet altijd een pretje: snorrenwas smelt door de stoom van hete thee of de soep blijft in de haartjes hangen. Gelukkig zijn ook hier handige uitvindingen voor gedaan.

  • Blog
     
    17 jun 2016

    Wat hebben mode en architectuur met elkaar gemeen? Beide bieden in eerste instantie bescherming tegen de elementen, maar moeten ook voldoen aan wensen van comfort en smaak. 

  • Blog
    Lacing a Dandy
     
    27 mei 2016

    Uit ijdelheid of vanwege gezondheidsproblemen: door de geschiedenis heen tot aan vandaag worden korsetten ook door mannen gedragen. Een geschiedenis van dandy tot militair.

  • Blog
     
    15 apr 2016

    Rose Kennedy – moeder van John F. – verlangde naar haar eigen Chanel No. 5. Die kwam er onder de naam Liu; geïmiteerd door parfumhuis Guerlain. Gelukkig kon Chanel het wel waarderen. Die zag imitatie als de hoogste vorm van vleierij.

  • Blog
    Euphrosyne: tijdschrift voor de Hollandsche kleeding, 1832, nr. 6, plaat no. 7, collectie Koninklijke Bibliotheek.
     
    29 apr 2016

    Koningin Wilhelmina van Pruisen (1774-1837) had een karakteristieke en invloedrijke smaak in hoofddeksels. De muts met hartvormige omtrek die zij droeg werd korte tijd een nationalistisch symbool en stond ook wel bekend als de koninginnemuts of Jacobamuts.

  • Blog
    Robe à la française, ca. 1775-1785, Gemeentemuseum Den Haag.
    1
    8 apr 2016

    Met het oog op de baadgewoontes in de achttiende eeuw, lijken de zweetplekken in de oksels van veel japonnen niet verwonderlijk. Maar, zeggen deze vlekken wel iets over de hygiëne van de achttiende-eeuwse upper class?

  • Blog
     
    25 mrt 2016

    Liefhebbers van kostuumdrama’s zwijmelen graag weg bij de elegante baljaponnen, fonkelende ‘diamanten’ en opgestoken kapsels. Voor kijkers met kostuumhistorische kennis gaat dat wegdromen vaak moeilijker: zij zien vooral rare stoffen, moderne kapsels en te diepe decolletés.

  • Blog
    Kousenband met belletjes. Foto: Alice de Groot.
    2
    19 feb 2016

    Museumcollecties zijn een ontuitputtelijke bron van ontedekkingen. Hoewel er door de jaren heen altijd gedocumenteerd is, raken er toch objecten zoek, of blijken er objecten in de collectie te zitten waar men helemaal niet van op de hoogte was doordat het een ‘verkeerde’ titel heeft gekregen. Zo ook deze band met belletje.

  • Blog
     
    9 okt 2015

    In onze nieuwe kindertentoonstelling Allemaal aan tafel! gaat graaf Jan op zoek naar een bruid. Een deftige graaf kan natuurlijk niet thuiskomen met een verloofde die haar mond aan de gordijnen afveegt, of haar neus in de servetten snuit. Maar wat waren de sociale regels eigenlijk rond 1900? 

  • Blog
     
    4 sep 2015

    In 1622 schreef hij een satirisch gedicht over de modegekte en pronkzucht. Hoewel Constantijn Huygens absoluut geen modeliefhebber was, onderhield hij wel degelijk vriendschappen met eigenzinnig geklede dames.

  • Blog
     
    3 jul 2015

    De bolletjestrui van de Tour de France; mooi of niet? Ontstaan in 1975 – een periode waarin polkadots in de mode waren – en toch voelde niet iedere wielrenner zich destijds even gemakkelijk in de bolletjestrui.

  • Blog
    Zwart-wit foto. Mannequin Bonny Huf draagt op deze foto een tulband van dunne abrikooskleurige zijden jersey, die Max Heymans in 1961 ontwierp voor modehuis Hirsch.
     
    8 mei 2015

    Napoleon waagde zich - onsuccesvol - in een tulband en oriëntaalse robe aan het ontbijt. Gewaagde negentiende eeuwse vrouwen kwamen er beter mee weg en ook in de twintigste eeuw waren 'turbans' een groot succes onder vrouwelijke 'turbanista's'.

  • Blog
     
    29 mrt 2015

    Waar we tegenwoordig op social media laten zien waar we ons dagelijks mee bezighouden, werd dat in de achttiende eeuw gedaan in het haar. Portretten van dierbaren en verwijzingen naar wat in het nieuws is. Eigenlijk is er maar weinig veranderd.

  • Blog
     
    13 feb 2015

    Tegenwoordig is er in haast elk kledingstuk wel een etiket verwerkt, maar dat is niet altijd zo geweest. Tot ver in de twintigste eeuw waren labels niet gebruikelijk, en is het voor musea moeilijk om te bepalen wat de herkomst van hun objecten zijn.

  • Blog
    Delphos (Peplos), Mario Fortuny, ca. 1914, collectie Gemeentemuseum Den Haag, aankoop 1981, objectnr.: 0634379
     
    23 jan 2015

    De losvallende Delphosjurken van Mariano Fortuny choqueerden in de vroege twintigste eeuw, maar kregen al gauw een iconische status. In tegenstelling tot de gemiddelde japon, hadden Fortuny’s jurken een soepelvallend ontwerp dat de natuurlijke lijn van het lichaam volgde. En heel bijzonder: men behoorde Fortuny’s creaties zonder korset te dragen.

  • Blog
    Jacques-Louis David, De Kroning van Napoleon, 1805-1807, Musée du Louvre
     
    24 mrt 2014

    Sluike japonnen met hoge taillelijnen, fijn geborduurde sjaals en kapsels in Romeinse stijl. Voor de empiremode was onder andere de Klassieke Oudheid een belangrijke inspiratiebron. 

  • Blog
     
    26 sep 2014

    Het aftellen naar de opening ‘Romantische Mode’ is nu echt begonnen! De tentoonstellingszalen worden klaar gemaakt, achter de schermen wordt de laatste hand gelegd aan het aankleden van onze Mr Darcy’s en Eline Veres.

  • Blog
     
    24 okt 2014

    Vandaag aandacht voor de Ligne Tulipe jurk uit de collectie van het Gemeentemuseum. Deze week is het precies 57 jaar geleden dat de Franse couturier Christian Dior overleed.