Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Filter

  • Blog
    Japon, ca. 1927-1928, Rijksmuseum.
     
    11 apr 2016

    Bij nieuwe aanwinsten van musea wordt altijd uitgezocht waar het om gaat: het jaartal, de herkomst, of en hoe het afwijkt van de mode uit die tijd, et cetera. Daarom in deze blog het verhaal van de feestjurk met kralen die onlangs is verworven door het Rijksmuseum.

  • Blog
     
    6 mei 2015

    Het Rijksmuseum heeft ongeveer 20 paar schoenen van mevrouw Brusse-Urtebise. Zij had slanke voeten: op het breedste punt meten de meeste van haar zolen maar 7 centimeter. Ze liet haar schoenen daarom op maat maken bij de firma Van Goethe

  • Blog
     
    13 apr 2015

    De nachtjapon met bijbehorend bedjasje op de foto zijn geïnspireerd op een kostuum uit de film The love Parade (Ernst Lubitsch,1929). Het ensemble werd gedragen door mevrouw Brusse-Urtebise.

  • Blog
     
    14 mrt 2015

    Hoedjes: belangrijke onderdelen in de garderobe van een dame. Mevrouw Brusse-Urtebise had een groen exemplaar met fazantveren. In de tijd rond de Tweede Wereldoorlog maakte de modieuze dameshoed echter een hoop veranderingen door.

  • Blog
    2
    26 feb 2015

    In andere Westerse landen werden Parijse ontwerpen als superieur beschouwd en men had liever een goede kopie van een Parijs model dan een origineel van een ontwerper uit eigen land. Parijs voorzag in de vraag door zogenaamde licenties uit te geven: een modehuis kon een patroon van papier of stof (toile) kopen en kreeg een lijst me alle leveranciers die ook door het Parijse huis werden gebruikt.

  • Blog
    www.delpher.nl
     
    12 feb 2015

    Bezoek ontvangen in een chique pyjama: in de jaren '30 was het heel modieus. In dit blog staan twee voorbeelden van pyjama’s uit de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam centraal die zijn gedragen als ontvangtoilet door mevrouw Brusse-Urtebise.

  • Blog
    3
    29 jan 2015

    Mevrouw Brusse had niet alleen bijzondere kleren maar ook een bijzonder levensverhaal waarin mode een belangrijke rol speelde. 

  • Blog
    Mantel (burnous), ca. 1850-1865, collectie Rijksmuseum Amsterdam
     
    17 feb 2014

    In de serie naar aanleiding van de tentoonstelling Jas aan!/Cover Up! over mantels en jassen in het Rijksmuseum, deze keer aandacht voor de burnous of boernoes.

  • Blog
     
    14 feb 2014

    Een leuke ontdekking: de jas die Jacob van Alewijn op een 18de eeuwse portret draagt (collectie Amsterdam Museum) bevindt zich in de kostuumcollectie van het Rijksmuseum. 

  • Blog
     
    10 feb 2014

    Redingote d'homme of 'mannenjas': zo werd deze jasjurk voor vrouwen eerst op modeprenten genoemd. Het is niet gek dat de redingote populair werd onder zowel vrouwen als mannen. De stevige, maar lichte wollen stof hield dragers lekker warm en de mouwen beschermden goed tegen de regen.

  • Blog
     
    3 feb 2014

    Welke termen werden gebruikt voor mantels en jassen? Welke kledingstukken vallen onder deze terminologie? Birthe Weijkamp deed onderzoek naar aanleiding van een tentoonstelling in het Rijksmuseum.