Fashion Cities Africa

Miss Milli B., modeblogger Johannesburg. Foto: Victor Dlamini.
19 sep 2017
Modemuze

In verschillende grote steden wereldwijd bloeit een levendige en eigenzinnige modescene. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Veel modeontwerpers, bloggers en stylisten uit deze steden zijn internationaal populair geworden door social media.

Met hun ontwerpen, foto’s en video’s inspireren ze jonge modeliefhebbers over de hele wereld. Maak kennis met experts -Joseph Ouechen (Casablanca), The Sartists (Johannesburg), 2ManySiblings (Nairobi) en Yegwa Ukpo (Lagos) - uit vier steden en bekijk door hun ogen de mode-scene van hun stad.

Casablanca

Casablanca, aan de Marokkaanse kust, dient als poort naar Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Vele invloeden komen er samen en zorgen voor een gevarieerd modebeeld met haute couture en ready-to-wear, klassieke kleding en streetwear.

Om binnen deze veelheid aan stijlen onderscheidend te zijn zoeken ontwerpers en stylisten vaak inspiratie in lokale culturele tradities. Zij werken samen met plaatselijke kleer- en textielmakers om hun creaties te realiseren. Andere modeliefhebbers kiezen juist voor meer internationale stijlen voor hun streetstyle en exclusieve ontwerpen. Of ze mengen deze met lokale elementen voor een eigen look.

Joseph Ouechen

Joseph Ouechen is een veelgevraagde straat- en modefotograaf, bekend van zijn blog You Are the Style, en directeur van de Moroccan Fashion Designers Association. Joseph groeide op in de sloppenwijken van Casablanca en ontwikkelde, zonder modeopleiding en als autodidacte fotograaf, een goed gevoel voor toonaangevende straatmode. Joseph fotografeert vooral internationaal georiënteerde ontwerpen, die ingaan tegen een traditionele Marokkaanse stijl.

‘Ik wil dat Marokkaanse mode creatief en gewaagd is en wereldwijd erkend wordt.’ – Joseph Ouechen, fotograaf en blogger

Johannesburg

In Johannesburg, de ‘gouden stad’ ontstaan rond de goudmijnen, groeide uit tot het middelpunt van de anti-apartheidsbeweging en het zwarte zelfbewustzijn in Zuid-Afrika. Na tientallen jaren van economische achteruitgang ontplooide deze dichtbevolkte stad zich langzaam weer tot een bruisende metropool, waar mode, muziek en kunst het straatbeeld bepalen. Wijken als Newtown, Braamfontein en Maboneng vormen het hart van de stadse modescenes en zijn broedplaatsen van vernieuwing.

Mede door de politieke geschiedenis en haar gevolgen voor de huidige samenleving dragen veel creatievelingen in ‘Joburg’ een maatschappelijk bewuste invalshoek uit, rechtstreeks of subtiel. Met mode vertellen zijn hun eigen verhalen, over gelijkwaardigheid en trots.

The Sartists

Andile Buka, Kabelo Kungwane, Wanda Lephoto en Xzavier Zulu vormen samen The Sartists. Dit creatieve collectief komt voort uit de ‘born-free’ generatie, geboren na de afschaffing van het apartheidsregime. De jongens eren de vrijheidsstrijd van hun grootouders, leveren commentaar op de roerige geschiedenis van hun land en delen dit op Instagram.

'Wij doen dit om onze verhalen te vertellen. De meeste mensen durven dat niet. Ze schamen zich voor waar ze vandaan komen of voor wat ze doen.' – Andile Buka/The Sartists

The Sartists werkten onder meer met Converse, Levi’s en Adidas. Voor Adidas maakten ze een lookbook en ze figureerden in de korte Adidas The Sartists film It’s Not About Us. In de Sports Series collectie, Tennis Looks (2015) maakten ze op tenniskleding geïnspireerde outfits die verwijzen naar het apartheidsdenken in Zuid-Afrika, waarbij een sport als tennis voorbehouden was aan witte mensen.

‘Het doel van het project is om vraagtekens te zetten bij de eerdere ideeën over Zuid-Afrikaanse zwarte cultuur, ideeën met een maatschappelijke en culturele impact. We doen dit met behulp van kleding die alleen door witte mensen werd gedragen.’  – Wanda Lephoto/The Sartists

Nairobi

In Nairobi is – afhankelijk van je budget – van alles beschikbaar: van luxe accessoires en traditioneel textiel tot op maat gemaakte kleding. Na de conservatieve cultuur die de Britse koloniale overheerser naar Oost-Afrika bracht, biedt een nieuwe generatie Keniaanse creatives experimentele lokale stijlen. Tegelijk is het shoppen naar mitumba – tweedehands westerse kleding – op een van de vele markten in de stad een onmisbaar onderdeel van Nairobi’s modescene.

Online modefilms en modefoto’s op blogs en andere sociale media zijn populaire middelen om het aanwezige creatieve talent nationaal en internationaal te promoten. Publieke figuren als Keniaanse popsterren helpen hier een handje bij door kleding van jonge ontwerpers te dragen.

2ManySiblings

Velma Rossa en Papa Petit zijn broer en zus. Van jongs af aan zijn ze op zoek naar tweedehands kleding. Samen richtten ze de Tumblr 2ManySiblings op, een creatieve plek voor kunst en fotografie. Met kleding uit de mitumba (tweedehands-kledingindustrie) en door samen te werken met getalenteerde modefotografen, hebben ze een unieke, eigen stijl gecreëerd die waardering krijgt van een grote groep (inter)nationale volgers.

Lagos

In Lagos, aan de kust van Nigeria, moet je iets doen om op te vallen. Anders ga je verloren in de mensenmassa die deze dichtstbevolkte stad van Afrika herbergt. Naast veel extreem arme mensen leeft er een rijke toplaag in de havenstad. Die hult zich op feesten en andere gelegenheden het liefst in flamboyante mode.

Lagos heeft de meest gevestigde mode-industrie in Afrika en veel Nigeriaanse ontwerpers verkopen hun creaties wereldwijd. Michelle Obama, Beyoncé, Alek Wek en andere invloedrijke vrouwen dragen labels als Maki Oh en Lanre da Silva Ajayi. De prestigieuze Lagos Fashion and Design Week heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. Zelfbewust zet Lagos koers om een nieuwe modehoofdstad in de wereld te worden.

Yegwa Ukpo

Yegwa Ukpo is eigenaar van conceptstore Stranger in Lagos. Naast Japanse en Belgische merken verkoopt hij er kleding van experimentele Nigeriaanse modeontwerpers die niet zomaar ergens anders verkrijgbaar is. Voor nieuw modetalent is Stranger een ontmoetingsplaats, waar bijvoorbeeld ook indigoworkshops georganiseerd worden. Zie ook de persoonlijke website van Yegwa Ukpo.

Zie voor informatie over tentoonstelling en activiteiten de website van het Tropenmuseum.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie