De das: symbool van fatsoen

 
Still van Manuel Broekman als Bram Wagtmans in 'Feuten'.
Le
12 november 2014
Conservator Zaans Museum / Projectmedewerker Uitvoerende Kunsten Allard Pierson

De das: symbool van fatsoen en status, maar ook bestempeld als onding, een ware beknelling. De meningen over dit accessoire van de herengarderobe zijn verdeeld.

Cravate

Oorspronkelijk is de das bedoeld als bescherming tegen kou en later als versiering én statussymbool. De voorloper van de huidige das wordt cravate genoemd. Het woord zou zijn afgeleid van Croates (Kroaten), de Kroatische huursoldaten die rond 1630 naar Frankrijk kwamen. Zij vielen op door hun gekleurde halsdoeken. Er zijn echter al vroegere voorbeelden bekend. Halverwege de 17de eeuw was de geknoopte, kanten halsdoek onderdeel van de herenkleding: een teken van uitzonderlijke rijkdom.

Modeprent RP-P-2009-2557
Modeprent RP-P-2009-2557

Gestrikt of gestropt

In de tweede helft van de 19de eeuw ontwikkelde de das zich tot zijn huidige vorm. De juiste manier van strikken werd belangrijk om je te onderscheiden. Naast de rijke elite kon nu ook de opkomende middenklasse zich een das veroorloven. Voor deze mannen werd de das een manier om zich te onderscheiden van arbeiders of handwerklieden. Ook de strik werd populair aan het eind van de 19de eeuw.

 


Met of zonder?

Wel of geen das: dat is de vraag voor veel mannen vandaag de dag. Hoewel steeds minder mannen dassen zijn gaan dragen, blijven ze populair bij zakelijke, formele of feestelijke gelegenheden. 

Het woord ‘stropdas’ is overigens niet helemaal juist. Deze term is ontstaan nadat het strikken van een das verbasterde tot het stroppen van een das.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie