FashionWeek Amsterdam 2017: FUTURE GENERATION

 
FUTURE GENERATION - The Painting
30 januari 2017
Conservator Sieraden Museum Arnhem

Afgelopen weekend vond de 26ste editie van de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam plaats. De openingsavond stond geheel in teken van de toekomst van de mode. Peter Leferink, de initiator, producent en curator van de eerste avond vertelt op Fashionweek.nl meer over de achterliggende gedachte van de avond: “Het is ontstaan uit mijn toenemende moeite met het modesysteem.” De avond, welke toepasselijk de titel FUTURE GENERATION kreeg, werd gevuld met werk van aanstormend talent. Op deze wijze probeert de organisatie van de Amsterdamse FashionWeek weer een springplank te zijn voor nieuw talent. Modemuze was aanwezig en mocht verslag doen van de wervelende shows die gepland stonden: MARTAN, Das Leben am Haverkamp en The Painting.

De openingsshow van MARTAN. Foto auteur
De openingsshow van MARTAN. Foto auteur

MARTAN

De openingsshow in de Gashouder in Amsterdam werd verzorgd door het jonge ontwerpersduo MARTAN; gevormd door Diek Pothoven en Luuk Kuijf. Voor hun collectie vonden ze inspiratie in verschillende wereldreligies en spiritualiteit, welke ze vermengden met iconische visuele elementen. Met de collectie werd een net zo veelzijdig beeld getoond. Kleuren als gifgeel, pastelroze en lichtblauw werden gecombineerd met zwart en camel. Klassieke materialen als zijde en wol werden gecombineerd met lakleer en rubber. Met deze bijzondere combinaties gaan ze terug naar de bron: de Bahá’í-tempel: een plek waar iedere geloofsovertuiging en spiritualiteit mag worden uitgeoefend.

Het verrassende werk van Christa van der Meer. Foto auteur
Het verrassende werk van Christa van der Meer. Foto auteur

DAS LEBEN AM HAVERKAMP

De avond werd voorzien van een zeer frisse wind door de collectieve show van Das Leben am Haverkamp; gevormd door Dewi Bekker, Anouk van Klaveren, Gino Anthonisse en Christa van der Meer. Na elkaar, in bovenstaande volgorde, toonden de ontwerpers hun nieuwe creaties welke zeer uiteen liepen. Geen van de ontwerpers wist gedurende het ontwerpproces waar de andere ontwerpers precies mee bezig waren, wat resulteerde in een verassende show. Dewi Bekker opende de presentatie met een kleurrijke mannenlijn, waarin de streep hoogtij vierde. Anouk van Klaveren verraste de bezoeker met een stukje toneel en modellen waarvan de gezichten bedekt waren. Opvallend was het papieren werk van Gino Anthonisse, waar origami naar een hoger niveau werd getild. Als afsluiter toonde Christa van der Meer een verrassende benadering van de mode: haar presentatie werd gevormd door grote opblaasbare poppen, die een voor een verschenen en voorzien waren van vrolijke kleding.

Meer over het idee achter het collectief van Das Leben am Haverkamp

Johannes Offerhaus in The Painting. Foto auteur.
Johannes Offerhaus in The Painting. Foto auteur.

THE PAINTING

De laatste show van de avond was wederom een presentatie van meerdere ontwerptalenten. The Painting showde werk van negen jonge ontwerpers: Liesbeth Sterkenburg, Ailene van Elmpt, Merel van Glabbeek, Zyanya Keizer, TRINHBECX, Johannes Offerhaus, Yoko Maja, Marlou Breuls en Sunanda Chandry Koning. Alle ontwerpers waren aan de slag gegaan met een vrije opdracht: drie outfits waarin de kleur wit aanwezig moest zijn. Ze werden gevraagd om in hun ontwerpen hun visie op de toekomst te tonen. De kleur wit was hierin de metafoor voor de hoop en het geloof in een betere toekomst.

Marlou Breuls in The Painting. Foto auteur.
Marlou Breuls in The Painting. Foto auteur.

Offerhaus en Breuls

Bijzondere creaties werden tijdens The Painting getoond door de ontwerpers Johannes Offerhaus en Marlou Breuls. Offerhaus toonde een drieluik waarin nu al de handtekening van de jonge ontwerper zichtbaar is. Vorig jaar won hij de Frans Molenaar-prijs met spectaculaire roterende rokken, dit jaar bestond zijn presentatie uit drie zeer verschillende ontwerpen waar de beweging van het kledingstuk werd benadrukt door de gebruikte belijning. Marlou Breuls toonde drie ontwerpen die veel weg hadden van autonome kunstwerken en waarbij ze sterk werd beïnvloedt door de Hollandse Meesters. Zelfs omschrijft ze haar ontwerpstijl als elegant met een absurde twist, wat duidelijk naar voren kwam bij The Painting.

Een gospelkoor voegt zich bij de modellen terwijl ze Imagine zingen. Foto auteur
Een gospelkoor voegt zich bij de modellen terwijl ze Imagine zingen. Foto auteur

Aan het einde van de show presenteerden de modellen zich allemaal op een podium, waardoor er een symbolisch wit schilderij gevormd werd. De show sloot vervolgens af met een duidelijk statement; een gospelkoor zong Imagine van John Lennon en ging tussen de modellen staan. Hierdoor werd er heel bewust op de emotie van de bezoeker ingespeeld, wat volgens Peter Leferink een missend element in de huidige mode is. Misschien was dit echter niet nodig geweest om de boodschap van de show over te brengen. De modellen die samen op het podium stonden vormden al een prachtig én krachtig beeld, net als het verdere avondprogramma.

Zie hier de show van The Painting vanaf frontrow in 360 graden

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie