Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Categorie

Filter

Categorie

  • Blog
    4
    13 dec 2015

    Sits? Zaans stikwerk? Ik had er eerlijk gezegd nog niet zo lang geleden nog nooit van gehoord....

  • Blog
    Getuigenisproject Joost Schrage, paar herenschoenen, 1990-1999, Amsterdam Museum
     
    10 dec 2015

    Om de brogue kunnen we niet heen dit modeseizoen. De klassieke herenschoen zien we op straat in allerlei uitvoeringen voorbijkomen en ook als dame ben je bij de tijd met een paar gaatjesschoenen aan de voeten. Maar wat is de herkomst van de brogue?

  • Blog
    1

    Vanaf 2014 ontfermt Modekern zich over het archief van de Nederlandse ontwerper Koos van den Akker, die in Amerika carrière maakte. In deze blogserie zullen specifieke momenten van Koos' carrière en leven worden uitgelicht en wordt inzicht geboden in het schrijven van een monografie over zijn werk.

  • Blog
     
    3 dec 2015

    Modeontwerper Erik Frenken was een wonderkind tijdens zijn studie: hij studeerde twee keer cum laude af; een keer aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en een keer aan de Central Saint Martins in Londen. Nu runt hij het Nederlandse merk Avelon als ontwerper en als eigenaar.

  • Blog
     
    2 dec 2015

    Voor een tentoonstelling in het Fries Museum Leeuwarden zijn jonge ontwerpers uitgenodigd om hun interpretaties op bestaande handwerktechnieken tentoon te stellen. Hoe ziet de interpretatie van Bas Kosters eruit en hoe staat hij tegenover de hernieuwde interesse voor ambacht?

  • Blog
     
    1 dec 2015

    Kleine objecten die je op de rommelmarkt of in de antiekwinkel vindt kunnen soms een opmerkelijk verhaal vertellen. Onlangs heb ik twee hangertjes, die eigenlijk niet veel voorstellen, aan mijn verzameling toegevoegd. Zo groot als een flinke lucifer maar met een interessant verhaal.

  • Blog
     
    25 nov 2015

    Het Fries Museum heeft, naast een uitgebreide collectie stoplappen, ook veel stoplappen in de...

  • Blog
     
    22 nov 2015

    De hoofddoek beleeft een doorbraak. Bij een aantal grote bedrijven zoals H&M, maar ook in verschillende media zoals Vogue, Linda en het Parool lijkt er langzamerhand een groeiende interesse te ontstaan voor vrouwen met een hoofddoek. Christian Mpamo deed onderzoek naar de hoofddoek en deelt in deze blog zijn bevindingen.  

  • Blog
     
    20 nov 2015

    Onderzoek voor hun eindexamenopdracht bracht twee studentes van de Meesteropleiding Coupeur in het depot van het Gemeentemuseum Den Haag. Hoe ziet het binnenwerk van een herenpak anno 1919 eruit? Hoeveel banen telde een rok omstreeks 1890? 

  • Blog
    'Door myn gedaan', Maria Catharina Droowe, Fries Museum Leeuwarden. De stoplap heeft uitgebreid versierde randen, moeilijk stopwerk aan de zijkanten en makkelijkere oefeningen in het midden van de stof. Foto: Tom van Deijnen.
     
    17 nov 2015

    Tot diep in de 20e eeuw worden vrouwen vooral opgeleid tot huisvrouw en hulp. Meisjes leren handwerken met de basistechnieken voor het naaien, breien, en repareren van geweven en gebreide stoffen.

  • Blog
    2

    Wie staat er eigenlijk nog bij stil dat ons eerste koningspaar geen Oranjes waren, maar twee...

  • Blog
     
    14 nov 2015

    Het oplappen van kapotte of ouderwetse spullen is de laatste jaren erg in de mode, niet alleen bij degenen die een meer duurzame samenleving nastreven. En het mag ook heel duidelijk zijn dat je iets hebt opgelapt. Dat geldt zeker voor kleding.

Pagina's