Trouwjurken in het Rijksmuseum

 
27 juni 2014
MA Arts and Culture, Design and Decorative Art

Het Rijksmuseum wisselt elk half jaar de presentatie van de kostuumcollectie. Op deze manier worden de kostuums niet te lang aan schadelijk licht en stof blootgesteld. Bovendien geven de wisselingen gelegenheid meer te laten zien van de ruim 4000 kostuums in de collectie.

De verzamelde kostuums dateren van de 17e tot halverwege de 20ste eeuw en bestaan uit zowel mannen-, vrouwen- als kinderkleren. Tijdens de halfjaarlijkse opstelling staat een steeds wisselend thema centraal, waarbij ook de bijbehorende accessoire-vitrine wordt ingericht. Modemuze geeft een kijkje achter de schermen bij de voorbereidingen voor opstelling van trouwjurken uit de periode vanaf 1760 tot ca. 1940.    

Restauratie en mouleren van objecten 

Nadat de conservator kostuums en accessoires het thema, de trouwjurken en bijpassende accessoires heeft bepaald, onderzoeken textielrestauratoren welke objecten gerestaureerd moeten worden voordat ze in het museum kunnen worden gepresenteerd.

Textielrestauratieatelier Rijksmuseum, foto Catherine Regout

Niet elke trouwjurk kan op dezelfde mannequin (paspop) tentoongesteld worden. Het vrouwelijke silhouet voegt zich naar het heersende schoonheidsideaal. Zo is bijvoorbeeld tijdens de empire, aan het begin van de 19e eeuw, een hoge boezem en dunne taille, gecreëerd door een korset, het ideale modebeeld. Tijdens de belle époque, aan het einde van de 19e eeuw, was daarentegen een lagere ‘mono boezem’ gangbaar; in het begin van de 20ste eeuw raakte het korset, dat de taille insnoerde, langzaam uit de mode. Het is dus voor het museum van belang om in het bezit te zijn van een verzameling verschillende modellen mannequins, die gebaseerd zijn op de gemiddelde vrouwelijke afmetingen per eeuw.

Kostuumdepot Rijksmuseum, foto Catherine Regout

Het komt ook voor dat de afmetingen van een jurk niet overeenkomen met de standaard maten van de mannequin en er speciale aanpassingen moeten worden gedaan.

Textielrestauratieatelier, foto Catherine Regout

Proefopstelling

Om te zien op welke manier de verschillende trouwjurken het beste tot hun recht komen in de kostuumvitrine, wordt een proefopstelling in het restauratieatelier gemaakt. Voor een half jaar zal de kostuumvitrine in het museum veranderd zijn in traptreden richting een denkbeeldig ‘altaar’, waarbij de vloer in de Oude Kerk in Amsterdam als inspiratie dient.

De fotostudio van het Rijksmuseum, foto Catherine Regout

Vitrine bruidsjurken Rijksmuseum

Als het decor in de vitrine voltooid is, de laatste foto’s zijn genomen en alle jurken ‘klaar zijn voor vertrek’, kan het inrichten beginnen….. Het eindresultaat, met de veertien trouwjurken uit de periode van 1760 tot ca. 1940, is vanaf 21 juni 2014 t/m 25 januari 2015 te zien in het Rijksmuseum.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie