Borstdoek geweven met goud- en zilverdraad

 

De techniek waarmee deze doek geweven is heet ‘songket’. Hierbij worden goud- en zilverdraad mee geweven. Niet alleen op Bali, maar ook in andere delen van Indonesië wordt deze techniek toegepast....

Objectnummer
RV-2407-44
Instelling
Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Periode
ca. 1930
Herkomst
Singaraja

De techniek waarmee deze doek geweven is heet ‘songket’. Hierbij worden goud- en zilverdraad mee geweven. Niet alleen op Bali, maar ook in andere delen van Indonesië wordt deze techniek toegepast. Op Bali is Gelgel het belangrijkste dorp waar van oudsher deze songkets worden geweven. Balinezen dragen deze doeken bij feestelijke gelegenheden om status en rijkdom te laten zien, bijv. als ceremoniële kleding tijdens een huwelijk of het ritueel van het tandenvijlen, of als onderdeel van een danskostuum.

De doeken kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt. Als ze voor het opvoeren van dansen worden gebruikt zijn ze van katoen of viscose gemaakt. Zijden doeken waren voorheen voorbehouden aan de hoogste kasten om te dragen. Door economische veranderingen en toegenomen democratisering in de Balinese gemeenschap die vanaf ongeveer 1970 hebben plaatsgevonden zijn de zijden songkets niet zo exclusief meer. Deze songket dient als borstdoek.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie