Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Categorie

Filter

Categorie

  • Blog
    Blog Modemuze Sterre Snijders Meester Coupeur
    3
    19 mrt 2015

    Hoe zit een historische mantel in elkaar en hoe werd zoiets gedragen? Naar het antwoord hierop zijn de meestercoupeurs in opleiding op zoek. Aan de hand van film en tekst geeft Modemuze een kijkje achter de schermen bij de Meesteropleiding Coupeur.

  • Blog
     
    Le
    18 mrt 2015

    Het Amsterdam Museum heeft een tweedelige japon in het depot, in niet al te beste staat. Hoe fotografeer je zoiets en wat is er over de japon te zeggen?

     

  • Blog
    1
    17 mrt 2015

    Onlangs werd besloten om een kwetsbaar 17e eeuws baby hemdje uit de collectie van het Rijksmuseum te wassen. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je voor voldoende ondersteuning in een bad? Hoe droog je iets gelijkmatig, in de juiste vorm en zonder ongewenste vouwen? 

  • Blog
     
    14 mrt 2015

    Hoedjes: belangrijke onderdelen in de garderobe van een dame. Mevrouw Brusse-Urtebise had een groen exemplaar met fazantveren. In de tijd rond de Tweede Wereldoorlog maakte de modieuze dameshoed echter een hoop veranderingen door.

  • Blog
     
    12 mrt 2015

    De oudste kam die er tot nog toe is gevonden dateert uit ± 8000 v. Chr. De kam is van dierlijk...

  • Blog
     
    Le
    11 mrt 2015

    In de jaren 1930 was het helemaal hip om er een te hebben; een tas gemaakt van een oudere mof. Dat klinkt misschien duurzaam, maar het zwarte astrakan bont waarvan deze tas gemaakt is heeft een wat minder mooi verhaal.

  • Blog
     

    In de Koninklijke garderobekasten van koningin-moeder Emma (1858-1934), koningin Wilhelmina (1880-1962) en prinses Juliana (1909-2004), hingen meerdere kledingstukken van Premet. Deze japon behoorde toe aan koningin-moeder Emma

  • Blog
     
    8 mrt 2015

    'Hoe komen jullie toch aan al die mooie kleding?' Die vraag krijgt het Gemeentemuseum Den Haag regelmatig. Aan de hand van een schenking van diverse couturestukken van Edgar Vos legt Marije Blaasse dit uit.

  • Blog
    4
    5 mrt 2015

    Enkele jaren geleden deed Museum Rotterdam onderzoek naar de harde kern Feyenoord-fans en nam gehele outfits van leden op in de collectie. Aan de kleding is niet 1-2-3 te zien van welke club ze fan zijn, maar onderling weten ze dat wel.

  • Blog
     
    Le

    Tot de jaren 60 van de vorige eeuw ging je eigenlijk niet naar buiten zonder hoed of pet. Een heer was herkenbaar aan een hoed, een man aan een pet, dat was de ongeschreven regel. Bij elke soort pet hoorde een beroep. 

  • Blog
    Dries van Noten. Foto: © ModeMuseum Antwerpen
     
    2 mrt 2015

    In 2015 werd in MoMu in Antwerpen een bijzondere tentoonstelling neergezet die het werk van de Belgische modeontwerper Dries van Noten op verrassende wijze samenbrengt. Inspirations is niet zomaar een retrospectief, maar biedt inzicht in het creatieve proces van de ontwerper.

  • Blog
    2
    26 feb 2015

    In andere Westerse landen werden Parijse ontwerpen als superieur beschouwd en men had liever een goede kopie van een Parijs model dan een origineel van een ontwerper uit eigen land. Parijs voorzag in de vraag door zogenaamde licenties uit te geven: een modehuis kon een patroon van papier of stof (toile) kopen en kreeg een lijst me alle leveranciers die ook door het Parijse huis werden gebruikt.

Pagina's