Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Categorie

Filter

Categorie

  • Blog
     
    19 aug 2015

    Bij de keuze van het patroonsysteem is het belangrijk om te weten of de nadruk komt te liggen op uitstraling of op historische correctheid. Maar uiteindelijk is het 't belangrijkste hoe de maker ermee omgaat. Naast de technische systemen, blijft het maken van kleding vormgeving op het lichaam. En ieder lichaam is anders.

  • Blog
    Ideeënkamer Rien Bekkers, foto Kenny Nagelkerke
    1
    18 aug 2015

    Kostuumontwerper Rien Bekkers (65) is een grote naam in de theater-, ballet -en operascene in...

  • Blog
    Rok met ritssluiting aan de linker zijde
    3
    17 aug 2015

    Het is zo vanzelfsprekend dat we er eigenlijk niet bij stilstaan: een ritssluiting. Maar is het je eigenlijk ooit opgevallen dat die ritssluiting zich, mits het niet aan de voor- of achterkant zit, aan de linkerzijde bevindt?

  • Blog
     
    13 aug 2015

    Op 5 juli 1946 was daar ineens de Bikini, het kleinste badpak ter wereld. Dit ontwerp van ingenieur Louis Réard was een reactie op het kleine badpakje dat de Franse mode-ontwerper Jacques Heim twee maanden eerder op de markt had gebracht, en dat hij vanwege het kleine formaat ‘atome’ had genoemd.

  • Blog
     
    7 aug 2015

    De ontwerper was een grootheid op het gebied van badkleding: Louis Réard. Réard gaat de geschiedenis in als de naamgever van de Bikini.

  • Blog
    Facsimile van 19de en 20ste eeuwse patronenboeken. Bron: Roy Verschuren.
    1
    6 aug 2015

    Van oudsher was de kennis van de kleermaker zijn kapitaal – patronen werden niet zomaar gedeeld. Dit maakt het historisch kleermaken vandaag de dag op zijn minst een uitdaging. Kleermaker Roy Verschuren is expert op het gebied van historische patronen en begeleid de enthousiaste beginner – of gevorderde – door de wereld van patroonsystemen. Stap 1: Het vinden van (geschikte) historische patronen.

  • Blog
     
    31 jul 2015

    Vanaf de jaren 1920 wordt zonnebaden populair; een bruine huid werd een teken van welvaart, gezondheid, en jeugdige schoonheid. Mede hierdoor werd badkleding steeds minimaler.

  • Blog
    A.M. Scheldhout-Picnot, circa 1880, Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje Nassau Den Haag
    2

    Wat hebben prinses Juliana, Beatrix, Christina en prins Willem-Alexander en zijn drie dochters met elkaar gemeen? Zij werden allemaal gedoopt in dezelfde Koninklijke doopjurk: de doopjurk van prinses Wilhelmina.  

  • Blog
    Paar lange dameshandschoenen van wit glacéleer. Op de hand drie stiksels. Bij de pols sluitend middels drie witte kunststof knopen. Amsterdam Museum (objectnummer KA 17210).
     

    Een glacéhandschoen is een handschoen van rekbaar, glanzig leder. Deze handschoenen uit de collectie van het Amsterdam Museum zijn voor het accessoire project allemaal gefotografeerd. De gevlekte vingers laten een vergeten cultuur van handschoendragers, -spanners en -wasserijen zien.

  • Blog
     
    17 jul 2015

    Op een mooie dag zijn vrolijke zomerjurken en kekke zonnebrillen het go-to kledingstuk. Rond 1900 nam je iets anders mee naar buiten: de onmisbare parasol.

  • Blog
    Truus en Riet Spijkers, Spring/Summer 2016, foto: ©Team Peter Stigter
     
    13 jul 2015

    Tijdens de zomereditie van de Amsterdam Fashion Week toonden oude bekenden hun nieuwste modecollecties. Ook de tweeling Truus en Riet Spijkers toonden voor het kleine zusje van hun hoofdlijn, SIS, een collectie geïnspireerd door het discotijdperk en het heelal.

  • Blog
     
    10 jul 2015

    Naar het strand gaan betekende vroeger iets heel anders dan nu. Echt zwemmen kwam er niet van; om de zee in te gaan werd er gebruik gemaakt van speciale badkoetsen en men ging lange tijd naakt het water in.

Pagina's