Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Categorie

Filter

Categorie

  • Blog
     
    12 nov 2015

    Kan mode maatschappelijk verschil maken? Niek van Hengel en Jip Pulles dachten van wel. Vier...

  • Blog
     
    11 nov 2015

    Re-enactment is een vorm van geschiedenisbeleving die duizenden mensen op de wereld beoefenen. Zo ook in Indonesië, waar jaarlijks tijdens een nationale feestdag de 'Slag om Surabaya' wordt nagespeeld. Hans van den Akker van Museum Bronbeek doet verslag van de keer dat hij als KNIL-militair mocht meedoen.

  • Blog
    Costumière Corina van der Linden onderzoekt een 18de eeuwse japon van het Amsterdam Museum. Foto: Judith van Amelsvoort.
     

    Costumière en Napoleontisch re-enactor Corina van der Linden-Otten bracht onlangs een bezoek aan het depot van het Amsterdam Museum voor haar onderzoek naar laat achttiende- en vroeg negentiende eeuwse japonnen.

  • Blog
     
    6 nov 2015

    Sinds 2004 brengt de Zweedse kledingketen Hennis & Mauritz (H&M) elk jaar een ‘designer collectie’. De daaropvolgende jaren wist H&M steeds interessante ontwerpers aan zich te binden, variërend van Viktor & Rolf (2006), Rei Kawakubo (2008), Roberto Cavalli (2007) en Martin Margiela (2012). In 2015 was het de beurt aan Balmain. Verschillende items uit deze collecties zijn inmiddels in de Nederlandse modecollecties opgenomen.

  • Blog
    Handschoentasje uit de H&M x Maison Martin Margiela collectie in 2012, foto: ©Kenny Nagelkerke
    2

    Sinds 2004 brengt het Zweedse warenhuis H&M ieder najaar een collectie in samenwerking met een designer uit. Elma van Imhoff staat sinds 2012 's ochtends vroeg in de rij om een stuk uit de H&M x designer collecties te bemachtigen. Intussen heeft ze al aardig wat verzameld. 

  • Blog
     
    29 okt 2015

    In 2014 bezocht Tom van Deijnen, bekend als Tom of Holland, het depot van het Fries Museum in Leeuwarden. Op zijn blog schrijft Tom over brei- en stopwerk dat hij toepast in eigen ontwerpen. Tijdens dit bezoek kon hij voor het eerst de objecten in het echt bekijken.

  • Blog
    Twee dames in modieuze japonnen, maart 1880. Foto: Aicha Hockx.
     
    26 okt 2015

    Al vroeg in de geschiedenis van het breien in Nederland is er grote aandacht voor het breien van handschoenen. Niet bepaald het makkelijkste voorwerp om te breien. Pas vanaf de jaren 1920 wordt het gewoon voor welgestelde dames om gebreide bovenkleding te maken.

  • Blog
    Kraplap van Aaltje.
     
    24 okt 2015

    Aaltje C. (*1926) uit Staphorst moet nog naar school als ze in de loop van 1939 al ‘voor nacht en dag uitbesteed’ is bij een boerenfamilie in het dorp. Een deel van haar loon kreeg zij uitbetaald in kleding.

  • Blog
    Livreien in de tentoonstelling 'Nederland dineert'.
     
    23 okt 2015

    Het personeel van de hogere klassen droeg een ambtskostuum genaamd livrei. Bij de ontwikkeling van de aankleding van de entourage was er veel aandacht voor prestige; hoe omvangrijker en opvallender de rijtuigen met hun koetsiers, lakeien en knechten waren hoe beter.

  • Blog
     
    22 okt 2015

    Het Fries Museum Leeuwarden onderzocht in de aanloop naar de tentoonstelling Breien! een paar...

  • Blog
    Galakostuum voor lakei van na 1905. gefotografeerd in Paleis Het Loo. Foto: Arie Koelemij.
     
    21 okt 2015

    In het kader van het Modemuze open depot-programma toonde Paleis Het Loo bijzondere ambtskostuums en hoflivreien uit haar verzameling. Een goede gelegenheid om meer te weten te komen over goudborduursels, onderscheidingstekens en voorschriften.

  • Blog
    Blog Modemuze Sterre Snijders Nederlandse mode binnen buiten 1. Open depot Gemeentemuseum Den Haag. Beeld: Sterre Snijders
     
    13 okt 2015

    Vrijdag 9 oktober 2015 was er weer een kijkje achter de schermen in een van de Modemuze musea. Ditmaal was het Haags Gemeentemuseum en haar mode- en kostuumcollectie aan de beurt. Op Modemuze een verslag.

Pagina's