Meisjeskleding: een rode jurk

 
Le
21 januari 2015
Conservator Zaans Museum / Projectmedewerker Uitvoerende Kunsten Allard Pierson

In de kostuumverzameling van het Amsterdam Museum bevinden zich meer damesjaponnen dan meisjesjurken. Wat er aan kledingstukken van vroeger bewaard is gebleven komt altijd uit de min of meer gegoede kringen, maar zelfs daar hebben meisjes hun kleertjes kennelijk meer afgedragen dan hun moeders.

Miniatuurvolwassenen

Eeuwenlang heeft men kinderen al op zeer jonge leeftijd als miniatuurvolwassenen gekleed. Dit gold voor zowel meisjes als jongens. Vanaf de achttiende eeuw komen vanuit Engeland verschillende verbeteringen in de wijze van kleden van kinderen. Naarmate de negentiende eeuw verstrijkt gaan veel verworven vrijheden op kledinggebied voor volwassenen en kinderen echter verloren. Rond de jaren 1840 wordt een meisje weer gekleed als een dame. Ook korsetten en crinolines horen bij de kleding van kleine meisjes. Tegen 1880 krijgen vrouwen en meisjes in hun japonnen meer ruimte rondom het middel dankzij de nieuwe prinsessenlijn die geen taillenaad heeft. De vrouwen gaan enkele jaren later hun taille weer insnoeren, maar de kinderen worden daar dan meestal niet meer toe gedwongen.

Kind als kind

In de jaren na 1880 begint de inmiddels weer gegroeide belangstelling voor de behoeften van het kind voor het eerst concrete vruchten af te werpen. Idealen op het gebied van eigen kleding voor kinderen worden nieuw leven ingeblazen.

Literatuur:
Annemarie den DekkerRijk Gekleed; Van doopjurk tot baljapon 1750-1914, Amsterdam 2006, p. 92.

 

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie