Lopende, warme, dekbedjassen

 
Martin Margiela, dekbedjas, 1999/2000, Centraal Museum Utrecht
13 december 2016
Curator en onderzoeker

We dromen er stiekem allemaal over. De dag dat je jouw dekbed kan omwikkelen als jas en zo ermee op straat gaat, vooral tijdens deze koude winterdagen. Waarschijnlijk heb je er al een aantal mensen mee gespot, omdat vier jaar geleden een soortgelijke jas te koop was in de H&M, toen deze de samenwerking met Maison Martin Margiela aanging. De dekbedjas van de H&M was een verwijzing naar een van de iconische ontwerpen van het Parijse modehuis, de dekbedjas (ook wel duvet coat) uit de collectie van 1999/2000.

Onconventionele ensembles

Maison Martin Margiela is een modehuis die zich manifesteert in de wij-vorm. De focus ligt namelijk op de aandacht voor teamwork en respect voor de ontwerpers’ wens voor anonimiteit. “The only thing we wish to push to the forefront is our fashion”. Het modehuis is opgezet door de Belgische stylist Martin Margiela in 1988. Zij staan bekend om hun smaak voor onconventionele ensembles, waarbij zij hun creaties graag naar onverwachte plaatsen brengen. De ontwerpen van Margiela worden vaak gecategoriseerd als underground, deconstructief, vernielend, grunge, minimalistisch en provocatief.

De dekbedjas

Kenmerkend is ook het gebruik van gerecyclede materialen in hun creaties. [1] De dekbedjas uit de Artisanal collection van AW 1999/2000 is vervaardigd door Featherlight, een Italiaans bedrijf dat dekbedgoed produceert. De dekbedjas kan gedragen worden als een jas of mantel. Een leuk feitje is dat de gehele collectie van AW 1999/2000 op film getoond is in een showroom en niet op een catwalk. In de film waren twee vrouwen te zien die de kleding uit de collectie uitwisselden. Margiela’s nadruk op anonimiteit wordt hier nogmaals benadrukt; de gezichten van de filmspelers zijn niet zichtbaar. De identiteit van de modellen wordt genegeerd, wat volgens Jure Purgaj een indicatie is van zijn onenigheid met de opkomst van supermodellen in de jaren 1990. [2] De film is daarna helaas niet gepubliceerd.

Beeld van de dekbedjas voor de Artisinale collectie uit AW 1999/2000 [3]
Beeld van de dekbedjas voor de Artisinale collectie uit AW 1999/2000 [3]

Deconstructivist

Margiela wordt vaak als een deconstructivist gezien. Deconstructivisme werd onder andere geïntroduceerd door filosoof Jacques Derrida (1930-2004). Er is sprake van deconstructie zodra iemand iets bouwt aan een betekenis, maar het tegelijkertijd ook ontkracht: een idee uit elkaar halen om zo te laten zien hoe het in elkaar zit. Oftewel bewustzijn of helderheid te creëren bij mensen. [4] Dit kun je bij Margiela herkennen aan het feit dat het modehuis bewust kiest voor onconventionele materialen. Het modehuis koos er in hun ontwerp voor om zo min mogelijk aan het originele dekbed van Featherlight aan te passen. De dekbedjas illustreert namelijk de vraag die Margiela probeert aan te wakkeren: wat maakt een stof tot een passend materiaal voor een drager en het publiek? [5] Het modehuis knaagt aan zo conventionele associaties en probeert ‘de blinde vlek’ steeds meer licht te geven.

Campagnebeeld van H&M x Maison Martin Margiela, 2012
Campagnebeeld van H&M x Maison Martin Margiela, 2012

Samenwerking modeketen H&M en ontwerpers

In 2012 koos Margiela voor het ontwerpen van een dekbedjas binnen de samenwerking met de H&M, als verwijzing naar de duvet coat uit de collectie van 1999/2000. De vernieuwde dekbedjas was ook onderdeel van het campagnebeeld. Sinds de eerste samenwerking met de bekende ontwerper Karl Lagerfield in 2004 verrast H&M steeds weer met nieuwe samenwerkingen tussen topdesigners en de modeketen. De samenwerking met KENZO is de meest recente, die nog steeds te zien is in de winkels. De start van elke designer verkoop gaat bij de H&M sindsdien meestal gepaard met eindeloze rijen. Mensen slapen en wachten voor deze winkelketens om als eerste een designerstuk te bemachtigen. Ook bij de samenwerking met Martin Margiela was het in 2012 raak. Er stonden fans meer dan 24 uur voor de opening in de rij.

Een dekbedjas voor de H&M

Martin Margiela staat bekend om zijn gebruik van reproducties. Zo gebruikt het modehuis voor nieuwe collecties vaak kledingstukken die in eerdere shows getoond zijn. In de samenwerking met H&M is de duvet-coat ‘heruitgevonden’ en daarmee stelt Margiela opnieuw een constructivistisch vraagstuk over materiaal en mode maar nu aan een breder publiek. Je zou kunnen zeggen dat, doordat de jas in grote hoeveelheden wordt verkocht en gedragen, de samenwerking bijdraagt aan de acceptatie van dekbedgoed en het gebruik van dergelijke onconventionele materialen als ‘appropriate materials’.

Hommage aan de dekbedjas

In de AW 2015 collectie van Maison Margiela zien we een herinterpretatie en een hommage aan de dekbedjas op de fashion show. John Galliano ontwierp voor het modehuis een bijna geëvolueerde dekbedjas. Niet zomaar een dekbed dat over het lichaam gewikkeld is maar een jas waarover veel gediscussieerd kan worden: omdat het ontwerp zo provocatief is en tevens voor helderheid - en vooral warmte - zorgt in deze donkere koude dagen. 

John Galliano voor Maison Martin Margiela, AW 2015/2016
John Galliano voor Maison Martin Margiela, AW 2015/2016
                                                                              

Oproep Centraal Museum

Het Centraal Museum zocht voor de komende tentoonstelling een H&M dekbedjas van Maison Martin Margiela. Modeconservator Ninke Bloemberg wilde deze jas heel graag presenteren naast het originele ontwerp. Hieronder zie je de oproep en het resultaat.

 


Voor meer over de samenwerkingen van H&M en designers zie blog Hysterie rond Balmain en Modemuze in gesprek met Elma van Imhoff


[1] Kaat Debo and Bob Verhelst, Maison Martin Margiela “20”: The Exhibition (Antwerp: MoMu Fashion Museum, 2008).
[2] Jure Purgaj,  Dadist Elements in the Works of Martin Margiela, uit: http://www.academia.edu/4644586/Dadaist_Elements_in_the_Works_of_Martin_Margiela_Dadaist_Elements_in_the_Works_of_Martin_Margiela
[3] http://www.anothermag.com/fashion-beauty/7592/duvet-day-the-best-of-feat...
[4] Berns, G. (2011), Jacques Derrida.
[5] https://www.reddit.com/r/malefashion/comments/19gv8y/maison_martin_margi...

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie