Blog

Laat je inspireren door kennis en vakmanschap van onze Modemuze community


Filter

Categorie

Filter

Categorie

  • Blog
    Euphrosyne: tijdschrift voor de Hollandsche kleeding, 1832, nr. 6, plaat no. 7, collectie Koninklijke Bibliotheek.
     
    29 apr 2016

    Koningin Wilhelmina van Pruisen (1774-1837) had een karakteristieke en invloedrijke smaak in hoofddeksels. De muts met hartvormige omtrek die zij droeg werd korte tijd een nationalistisch symbool en stond ook wel bekend als de koninginnemuts of Jacobamuts.

  • Blog
    Sarong door C.J. von Franquemont, midden 1800. (Zie ook Gittinger, 1979, no. 94). Collectie Nationaal Museum van Wereldculturen.
    9
    28 apr 2016

    In 1840 opende Carolina von Franquemont de eerste Indo-Europese batikkerij op Java. Franquemont doeken, bekend geworden als kain Prankemon, tonen in hun tekening en vorm de uitwisseling tussen de Europese en Indonesische cultuur.

  • Blog
    Afbeelding uit Der Zuschnitt für die Herrenschneiderei
     
    26 apr 2016

    Als kleermaker is al bij het maatnemen belangrijk het lichaam te observeren en specifieke lichaamskenmerken te noteren. Het aanbrengen van veranderingen in het kledingstuk, die na de pas moeten worden gemaakt, wordt in vakkringen 'pomp' genoemd.

  • Blog
    Onderzoek naar binding en garens. Foto: TextielMuseum.
     
    22 apr 2016

    Rond 1530 ontstond in Brussel een bijzondere serie van vijf tapijten vervaardigd naar de...

  • Blog
    Bovenkleding in miniatuur. De vinger geeft de schaal van het kledingstuk aan. Foto: Judith van Amelsvoort.
     

    Miniatuurkleding is een belangrijke informatiebron om gaten in de kostuumgeschiedenis op te vullen: vaak zijn de miniaturen zo goed gemaakt dat ze veel kunnen vertellen over kleding die 'in het groot' bijna niet bewaard is gebleven. Zo zijn er 17de en 18de eeuwse poppenhuizen, waarvoor zelfs het ondergoed voor de poppen of de kleding van het dienstpersoneel tot in detail is uitgevoerd.

  • Blog
     
    15 apr 2016

    Rose Kennedy – moeder van John F. – verlangde naar haar eigen Chanel No. 5. Die kwam er onder de naam Liu; geïmiteerd door parfumhuis Guerlain. Gelukkig kon Chanel het wel waarderen. Die zag imitatie als de hoogste vorm van vleierij.

  • Blog
    Boro kimono. Bron: Sri Threads.
     

    Is je jas stuk, dan kan je overwegen hem te laten reperaren. Het liefst op zo'n manier dat je niet meer kan zien dat de jas ooit kapot is geweest. Althans, zo doen we dat in het westen. In Japan gaat men van oudsher echter heel anders om met reparaties. 

  • Blog
    Alexander McQueen, rode lakleren schoudertas met veiligheidsspeld ter decoratie, Engeland, 2008, collectie Tassenmuseum Hendrikje.
     
    Le
    13 apr 2016

    Street fashion is nauw verbonden met subculturen in grote wereldsteden. Wie het kan betalen, combineert ook een designertas met straatmode om een eigen stijl te creëren. Street Couture brengt twee ogenschijnlijk verschillende werelden bij elkaar en zoomt in op ontwerpers die de stedelijke stijl in hun designertassen verwerken.

  • Blog
    Japon, ca. 1927-1928, Rijksmuseum.
     
    11 apr 2016

    Bij nieuwe aanwinsten van musea wordt altijd uitgezocht waar het om gaat: het jaartal, de herkomst, of en hoe het afwijkt van de mode uit die tijd, et cetera. Daarom in deze blog het verhaal van de feestjurk met kralen die onlangs is verworven door het Rijksmuseum.

  • Blog
    Robe à la française, ca. 1775-1785, Gemeentemuseum Den Haag.
    1
    8 apr 2016

    Met het oog op de baadgewoontes in de achttiende eeuw, lijken de zweetplekken in de oksels van veel japonnen niet verwonderlijk. Maar, zeggen deze vlekken wel iets over de hygiëne van de achttiende-eeuwse upper class?

  • Blog
    Klompen Viktor & Rolf, show Viktor & Rolf 2007, Paris Fashion Week. Foto: ©AFP/Reuters
     
    7 apr 2016

    De typisch Hollandse klomp is verre weg van sexy. Voor hun modeshow in 2007 haalden ontwerpers Viktor & Rolf inspiratie uit de Nederlandse klederdracht en ontwierpen zij houten klompen met torenhoge hakken. Zijn zij erin geslaagd om het Hollandse schoeisel sexy te maken zonder afbreuk te doen aan de tradities?

  • Blog
    Binnenwerk aan het voorpand van een jasje. Foto: Roy Verschuren.
     
    5 apr 2016

    Vroeger werd er geregeld gebruik gemaakt van allerlei losse hulpmiddelen om het lichaam te corrigeren. Tegenwoordig worden in de kleermakerij nog steeds foefjes toegepast om de gebruiker voor specifieke doeleinden zo ideaal mogelijk voor de dag te laten komen. Een vioolspeler gebruikt zijn kleding namelijk anders dan een ober.

Pagina's