Galajapon en mantel van modehuis Premet

 
10 maart 2015
Kunsthistorica en voormalig conservator kostuum en textiel bij Paleis Het Loo

In het interbellum werden modeshows georganiseerd door Haagse en Amsterdamse modehuizen, met modellen van bekende Franse modehuizen als Paquin, Jeanne Lanvin, Paul Poiret, Maison Worth, Madeliene Vionnet en ook Premet.

In de Koninklijke garderobekasten van koningin-moeder Emma (1858-1934), koningin Wilhelmina (1880-1962) en prinses Juliana (1909-2004), hingen meerdere kledingstukken van Premet. Zie bijvoorbeeld het verhaal over een jurk van Premet van de jeugdige Juliana.

Op de tentoonstelling van Franse producten van ‘kunstnijverheid en luxe’, die van 15 november tot 15 december 1922 werd gehouden in het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam, werd op een modeshow ook kleding van Premet geshowd.[1] Koningin Wilhelmina en prins Hendrik brachten een bezoek aan deze tentoonstelling; misschien dat het Koninklijke enthousiasme voor Premet hier is aangemoedigd?[2]. Wilhelmina deed er in de jaren twintig vele aankopen en ook koningin-moeder Emma was klant.

Premet was tot 1929 gevestigd op de Place Vendôme nr. 8 in Parijs en dit adres staat op de etiketten in dit ensemble vermeld. In het archief leek één rekening van 28 augustus 1923 op deze japon te slaan, maar de mantel wordt er niet vermeld[3]. Toeschrijving als de rekening behorend bij dit ensemble is dus twijfelachtig.

In ieder geval biedt deze rekening ons wel meer achtergrondinformatie. Volgens het briefhoofd kon men bij Premet terecht voor japonnen, mantels, lingerie en bont. Links in de marge wordt gewaarschuwd dat alle modellen alléén geleverd werden op de nadrukkelijke voorwaarde dat zij niet zouden worden verkocht of gekopieerd voor verkoop te Parijs.

De omschrijving van de specifieke aankoop: ‘21878, Robe d’exposition crêpe chine gris brode’ toont aan dat het om een showmodel ging. De japon kostte 4.400 francs. De betaling van 15 francs extra voor de kist en verpakking wijst erop dat de japon niet in Nederland is gekocht, maar vanuit Parijs werd overgebracht.

In de twintiger jaren kocht Emma ook vele creaties bij Roussel op de Maliesingel 12 te Utrecht en bij Jeanne van Baarle in de Anna Paulownastraat 5 te ’s-Gravenhage.[4]

MU/3986: Avondjapon(MU/3986) en mantel (MU/4160) van Koningin-moeder Emma, ca. 1923-1929
Japon: zijde (crêpe, satijn, voile), zilverdraad, stras
Mantel: zijde (velours), zilverdraad, stras, watten (?)

Fotograaf: Stef Verstraaten. Paleis Het Loo, bruikleen van SHVHON, Den Haag.

 

 

 

 

 

[1] Voici Paris, 2010, pp. 72-73

[2] Het Vaderland en Nieuwe Rotterdamsche Courant, 13-12-1922

[3] Archief KHA, A47a-III

[4] Archief KHA, A47a-III

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie